Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Fedde Le Grand, a house színtér üstököse

Fedde Le Grand - Fedde Le Grand, a house színtér üstököse

2006-ban egy szinte ismeretlen house DJ robantotta fel az európai listákat. A holland Fedde Le Grand "Put Your Hands Up For Detroit" című opusa valósággal letarolta az európai listákat. Jelenleg pedig a magyar diszkólistán hódít ez a felvétel. De hogyan jutott a dal és előadója idáig?

Fedde Le Grandot azelőtt a kutya sem ismerte. A fiatalembernek persze már volt egy kis stúdiója és ott kotyvasztgatta zenéit. Szóval, saját bevallása szerint kávéfőzés közben állt össze a fejében egy basszusmenet, ami annyira izgatottá tette, hogy felrohant a stúdiójába, hogy az ötletből zenét készítsen. Így született meg 3 nap alatt a Put Your Hands Up For Detroit című house szösszenet, amelyet megmutatott néhány kollégájának. De még az elkészült lemezből is csak néhány DJ rendelkezett egy-egy példánnyal (pl. Erick E, Roog and Laidback Luke), ők azonban rongyosra játszották, úgyhogy beindult Fedde karrierje! Az internetes fórumokon egyre többen kérdezték: Ki csinálta ezt a számot? Hol lehet megvenni? Hol lehet letölteni? Pedig a szám hivatalosan még meg sem jelent...De tekintettel a megnövekedett internetes érdeklődésre, Fedde és kollégája, Funkerman a Flamingo Recordings nevű labeljüknél piacra dobták a Put Your Hands Up For Detroit-ot. Nem sokkal a Flamingonál történt megjelentetés után a brit Cr2 Recordings is átvette a számot terjesztésre és egyúttal a holland és brit rádiók műsorában is egyre gyakrabban felhangzott. 2006 júniusának végén a holland top 40 lista 15. helyére tört be a Put Your Hands Up For Detroit - pedig még klipje sem volt! Egy héttel később már a 4. helyig kapaszkodott, de az azt követő hetekben sem esett ki a Top 10-ből. Amikor pedig a Radio 538 2006 nyara legnagyobb slágerének nevezte, már minden ibizai lemezbolt listáján az első volt. Meglepő módon még Eminem bandájának, a D12-nek is volt két olyan tagja, akik megszerezték a számot és készítettek belőle egy rapváltozatot! Fedde hollandiai karrierje kezdett nemzetközi karrierré alakulni. Szeptember elején az Egyesült Királyságba repült, hogy ott készüljön el a szám klipje. Szeptember végén pedig már bárki megtekinthette a kissé morbid videót - bár itt jegyezzük meg, hogy a Put Your Hands Up For Detroithoz Magyarországon készült partyklipje ugyancsak igen népszerű lett az interneten (YouTube)! De visszatérve a szám listakarrierjéhez: a Put Your Hands Up For Detroit nemsokkal megjelenése után a brit lista 2. helyére ugrott - egy héttel később pedig már a csúcson volt. Az már nem is meglepő ezek után, hogy az összesített európai eladási listán is első lett! És még egy érdekes adat: a LucassoScan adatai szerint mintegy százezer példányban kelt el az európai piacon.

Fedde Le Grand - Fedde Le Grand, a house színtér üstököse

Fedde Le Grand már 2006-ban elkészítette a dán énekesnő, Camille Jones akkor már kétéves, The Creeps című számának remixét. Nos, ez a változat akkora siker lett, hogy felkerült az európai diszkó-majd eladási listákra. Jelenleg is összeurópai siker és a LucassoScan adatai szerint több mint 20 ezer példányban kelt el - továbbnövelve holland hősünk jövedelmét. Ja, azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy felkerült az amerikai diszkórádiók játszási listájára is. Merthogy ilyen is van...

LA

2007. 05. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Pet 2007. 05. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2007. 08. 13. 11:31
Szerintem ez a tag egy rakás szar, meg a zenéi is
Vendég 2007. 09. 23. 12:36
szuper a zenéje!!!
Vendég 2007. 11. 19. 17:02
á lácsú
Vendég 2007. 11. 21. 13:37
zura zenéi vannak!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Fedde Le Grand, a house színtér üstököse cikk képei
Fedde Le Grand - Fedde Le Grand, a house színtér üstököseFedde Le Grand - Fedde Le Grand, a house színtér üstököse