Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2007/19

Arctic Monkeys - Listamustra 2007/19

A Franz Ferdinand által 2004 elején elindított új brit gitárzenei éra egyik vezető együttese, az Arctic Monkeys tavaly január 23-án már-már a The Beatlest idéző hisztéria közepette jelentette meg az első nagylemezét. Az időközben átalakult kvartett (Andy Nicholson basszusgitáros helyére Nick O’Malley lépett) tizenöt hónappal később, április 23-án előrukkolt a második albumával, amely második hete uralja a brit eladási listát.

A fiúk sikere két ténnyel magyarázható. Egyrészt a régiből újat: feszes, lüktető posztpunkot hoztak létre, a nyolcvanas évek klasszikusaitól merített alapanyagot a kilencvenes évek gitárhangzásával vegyítették, és ezt szintén múltbéli: diszkós, funkos, groove-os ízekkel ötvözték. Másrészt az 1985-ös és ’86-os születésű fiatalokkal tudott leginkább azonosulni a saját korosztályuk. A gitárzenekarok második korongjait górcső alá véve elmondható, hogy a Franz Ferdinand után az Arctic Monkeysnak sikerült a leglátványosabb előrelépés. Az elsőhöz képest kiforrottabb, egységesebb lemezt készített, több saját ötlettel.

Arctic Monkeys - Listamustra 2007/19

Nagy-Britannia
Kislemezek
1. Beyoncé & Shakira: Beautiful Liar
2. Manic Street Preachers: Your Love Alone Is Not Enough
3. Gym Class Heroes: Cupid’s Chokehold

Nagylemezek
1. Arctic Monkeys: Favourite Worst Nightmare
2. Michael Bublé: Call Me Irresponsible
3. Amy Winehouse: Back To Black

Várt győzelmek
Beyoncé és Shakira közös dala alapjában véve felejthető szerzemény, ha ismeretlen előadók énekelnék, bizonyára nem találkoznánk vele a listák élmezőnyében. Napjaink két szupersztárjának előadásában viszont sikerre van ítélve. A Destiny’s Childban ismertté vált Beyoncé szólókarrierjében ez már a harmadik brit listavezető, ám egyiket sem egyedül adja elő: először 2003 júliusában a Crazy In Love című slágerrel trónolt három héten keresztül, majd tavaly a nyár végén a Déjá Vu cíművel egy hétig – mindkét felvételben a párja, Jay-Z a partnere. Eddig Shakira sem tudott szólóban vezetni Nagy-Britanniában, egyetlen korábbi listavezető slágerét, az összesítést tavaly nyáron öt hétig uralt Hips Don’t Lie címűt Wyclef Jeannal énekli. A 26. helyről az ezüstérmes pozícióba lépett elő a Manic Street Preachers újdonsága, amely a The Cardigans énekesnőjének, Nina Perssonnak a közreműködésével készült. Az együttes 1986-ban alakult meg – 1995 februárjában az egyik tag, Richey Edwards nyomtalanul eltűnt. A többiek rövid hezitálás után, részben Edwards szüleinek kérésére úgy döntöttek, folytatják a zenélést. Az új daluk a hétfőn kiadott Send Away The Tigers című albumuk beharangozója.
A nagylemezek összesítésének csúcsára az elmúlt héten a várakozásnak megfelelően az Arctic Monkeys érkezett meg, és a héten sem talált legyőzőre. A második helyen napjaink első számú kanadai férfi zenei exportcikke, Michael Bublé nyitott. Az 1975. szeptember 9-én született, a kanadai Frank Sinatraként emlegetett énekes idegen tollakkal ékeskedik, főként slágereket dolgoz át a negyvenes-ötvenes éveket idéző szvinges, sanzonos stílusban. Új albumának címadó felvételét eredetileg Frank Sinatra vitte sikerre. (Új Szó)

Puha József

2007. 05. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 05. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2007/19 cikk képei
Arctic Monkeys - Listamustra 2007/19Arctic Monkeys - Listamustra 2007/19