Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

46 éves Enya

Enya - 46 éves Enya

Negyvenhatodik szülinapját ünnepli Írország legsikeresebb énekesnője. Kevesen tudják, de az Ő Boadeica című szerzeményét nyúlta le pofátlanul a Fugees a Ready Or Not-ban, és a Titanic betétdalát is Neki szánták Celine Dion helyett.

Enya eredeti neve Eithne Patricia Ní Bhraonáin, igazi zenészcsaládba született 1961. május 17-én. Stílusa és zenéje teljesen egyedülálló, Ő írta A Gyűrűk Ura egyik betétdalát is. A film főszereplője, Vigo Mortensen egyébként vasárnap óta Budapesten van.

Enya nevét 1988-ban ismerte meg a világ, ekkor adta ki Watermark című korongját, rajta az Orinoco Flow-val. Három év múlva készült el második albuma, amiért már Grammy-t is kapott.

Enya - 46 éves Enya

1997-ben James Cameron felkérte, hogy írjon zenét készülő filmjéhez, a Titanic-hoz, Enya azonban visszautasította az ajánlatot...

2000-ben ismét megörvendeztette a rajongóit A Day Without Rain című lemezével. A 2001. szeptember 11-ei események után sok rádió és televíziós csatorna eme album Only time című számát használta aláfestő zeneként a támadásról szóló híradásokhoz. Enya viszont már a kezdetekben is tiltakozott zenéjének ilyen használata ellen, és ez a tiltakozás csak erősödött, mikor az "Only Time" különböző módosított, hangeffektekkel kiegészített változatai is terjedni kezdtek. Végül mégis a nevét adta egy különleges kiadáshoz, melynek minden bevételét az áldozatok családjainak ajánlották fel.

Enya - 46 éves Enya

2005. szeptember 23-án került a boltokba Amarantine című lemeze. Ennek legnagyobb meglepetése a nyelve volt, a dalokat ugyanis a Tolkienéhoz hasonló Loxian nyelven vettek fel.

Juhász Gergely

2007. 05. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2007. 05. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 09. 25. 16:45
nekem tetcik bár jó lenne ha több kép lenne és a személyiségéböl többet meg tudhatnánk! A győrők ura a legjobb szerintem!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

46 éves Enya cikk képei
Enya - 46 éves EnyaEnya - 46 éves EnyaEnya - 46 éves Enya