Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Debrecenben lesz az idei EFOTT

EFOTT - Debrecenben lesz az idei EFOTT

A nyár legjelentősebb múltra visszatekintő diákrendezvénye az EFOTT, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. Idén immár harminckettedik alkalommal várja a fiatalokat, ezúttal a Debrecen melletti Vekeri-tónál.

Az idei EFOTT helyszínéül Debrecen, illetve a tőszomszédságában található Vekeri-tó szolgál. A programok középpontjában természetesen idén is a koncertek állnak. Néhány fellépő az idei sorból: a helyi erők képviseletében lesz természetesen Tankcsapda, de jön az ország másik feléből a Kispál és a Borz, az osztrák DeLaDap, Bikini, Quimby, Yonderboi, Back II Black; lesz Zúzda színpad a keményebb műfaj kedvelőinek, illetve buli sátor is, minden este igazi retro bulival és Dévényi Tibi bácsival.

EFOTT - Debrecenben lesz az idei EFOTT

A tóban található szigeten EFOTT Kalandpark, a Nagyszínpad mellett pedig az EFOTT Csárda jelent majd újdonságot az idei fesztiválon, ahol - a korábbi években megszokottakhoz képest - igazi programdömping várható, tizenkét helyszínen.

A szervezők bíznak benne, hogy a kulturális, zenei, közéleti és turisztikai programok, valamint a hatékony marketingstratégia komoly látogatottságot eredményez. Igazi hallgatói fesztivált terveznek, amely örök élmény marad az ország második legnagyobb városába látogatóknak.

A fesztivál mottója is ezt jelzi: „A régi szép idők most vannak”.

A Fesztivál története

Az EFOTT története 1976-ra nyúlik vissza, ekkor volt az első találkozó, a Pécs melletti Abaligeten. Huszonöt főiskola, illetve egyetem háromszázötven hallgatója találkozott akkor.

A rendezvény repertoárjában ott van a tájfutó- és természetjáró-akadályverseny, az éjszakai túra, a városismereti vetélkedő, számos sportbemutató, híres magyar sportolókkal való találkozó, illetve politikai rendezvények. Természetesen a szórakozásról sem lehet megfeledkezni, hiszen a találkozók célja mindig is a diákok kikapcsolódása volt.

Az EFOTT állandó jellemvonása, hogy mindig más helyszínen kerül megrendezésre. Harminc év alatt a rendezvény bejárta az országot.
Természetesen voltak és vannak változások. Az első és leginkább szembetűnő változás a látogatók száma. Az 1976-os találkozón még csak háromszázötvenen voltak, de már az 1981-es EFOTT-on ezerötszáz résztvevő volt jelen, 1987-ben már négyezer. 2004-ben közel 30 000, 2006-ban pedig több mint 50 000 fiatal látogatott el a fesztiválra. Az EFOTT Magyarország egyik legnagyobb rendezvénye.

Az idei helyszín: Debrecen- Vekeri-tó
A Vekeri-tó Debrecentől mindössze 8 km-re található a Hosszúpályi felé vezető út mellett. Debrecent alig elhagyva Szeged irányába, a 47-es útról balra letérve juthatunk el a csodálatos erdei környezetben fekvő tó partjára. A 52 hektárnyi területből 12 hektár vízfelület és mindez 10 percre Debrecentől.
A tó közelében lévő kilátóról gyönyörködhetünk Erdőspusztában. A táj értékes növény- és állatvilága védelem alatt áll. A környéken szálláslehetőség, étterem, lovaspálya, szánkódomb, arborétum, tájház és autósmozi biztosítja a kikapcsolódást. A tóparti csónakház büféje egész évben nyitva áll az idelátogatók számára. A parton sátrazási, főzési lehetőség biztosított. A gyermekek az erdei játszótéren (famászóka, homokozó, focipálya) szórakozhatnak. A horgászatra a partról van lehetőség, de aki csónakázásra vagy vizibiciklizésre vágyik a csónakházból kölcsönözhet ehhez szükséges eszközöket.

A Vekeri-tó és a körülötte elterülő 20 hektáros terület minden szempontból ideális az EFOTT Fesztivál lebonyolításához. A tó szépsége hétvégeken nem csak a pihenni vágyókat csábítja a friss levegőre, de a horgászok is előszeretettel gyönyörködnek e pompás látványban. A sziget, a hidak, az üde fu zöldje, a csónakház és a móló festők témája lehetne. A szépségen túl azonban a praktikusság is a helyszín erőssége, a nagy füves mezők és ligetes részek váltakozása ideálisan tagolja a terepet. A tó amúgy is természetes védelmi vonalat képez, de adottság az ifjúsági tábor és a camping kerítése is.

A terület három részből áll:
•az ifjúsági tábor árnyékos sátorhelyei, a bérletesek részére
•a camping területe, bérelhető faházakkal és kőházakkal, medencével, lakókocsis helyeivel az igényesebbre vágyó bérletesek pihenéséhez
•a programterület, ahol a nagyobb színpadok és sátrak kapnak helyet
Az infrastruktúra kiépítettségét jelzi, hogy a fenti folyamatosan üzemelő táborok már alaphelyzetben is képesek akár több ezer ember ellátására egy időben, hiszen jól felszereltek, WC és zuhanyzó tekintetében pedig magas színvonalúak.
Sok fesztiválnál gondot okoz a nagyobb színpadok előtti por, ami aztán tovább terjed a tábor egészére. A Vekeri-tó környékén szerencsére érintetlen ősgyep nő, ami nagyon jól bírja a megnőtt igénybevételt és hamar regenerálódik, ami nagyban lecsökkenti a por mennyiségét.
Összességében tágas, minden igényt kielégítő, természeti adottságokban bővelkedő EFOTT helyszín.

Debrecen
Debrecen hazánk második legnagyobb városa. Bár infrastruktúrájában, méreteiben nem mérhető össze a fővárossal, mégis hazánk egyik legizgalmasabb, legpezsgőbb városa, Budapesttel szemben megtartotta emberléptékét, mégis nagyon sokszínű. Debrecen a rendszerváltás óta az ország legdinamikusabban fejlődő megyeszékhelye. Hazánk legnagyobb vidéki sportcsarnokával, uszodájával, fürdőjével, egyetemével, református templomával és növekvő lélekszámával hívja fel magára a város a figyelmet. Közlekedési szempontból ideális helyen fekszik, elérte a várost az autópálya, vasúti csomópont, merészebbek saját repülővel is érkezhetnek.

Utazás

Közúti közlekedés
A megye közúton a 4, 33, 35, 42, 47-es fő közlekedési utakon érhető el, illetve néhány hónapja már az M3-as autópályán is. Közúti határátkelők Románia felé Ártándon és Nyírábrányban találhatók.

Vasúti közlekedés
Hajdú-Bihar megye vasúton a 100-as Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony fővonalon érhető el. Debrecen vasúti hálózattal az egyik legjobban ellátott csomópont az országban, a fő- és mellékvonalak hálózata a megye területét jól lefedik. A megyeszékhelyet 8 vasútvonal köti össze a megye településeivel, amelyek közül öt egyben a szomszédos országok elérhetőségét is biztosítja.

A MÁV a fővonalakon IC, ICR, gyors-, sebes- és személyvonatokat közlekedtet, a mellékvonalakon IP, sebes- és személyvonatok közlekednek. A nemzetközi törzshálózati fővonal a 101. számú vonal, amely Püspökladány-Biharkeresztes országhatár vonalon közlekedik.
A megye két nemzetközi vasúti határállomása Biharkeresztes és Nyírábrány. Mindkét határátkelőn vámkezelési és egyéb szállítmányozási tevékenység lehetséges.

JEGYÁRAK
Hetijegy június 22-ig 9.000 Ft
június 23 - július 10-ig 9.500 Ft
július 11-től 10.500 Ft
Napijegy 0. nap 1.000 Ft
szerda - szombat 3.500 Ft

A napijegy másnap 10.00 óráig érvényes és csak a helyszínen kapható.

Hétvégi jegy (péntek-szombat) 6.000 Ft

Jegyek június 8-tól a Ticket Express Irodáiban válthatóak meg.

2007. 06. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2007. 06. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Debrecenben lesz az idei EFOTT cikk képei
EFOTT - Debrecenben lesz az idei EFOTTEFOTT - Debrecenben lesz az idei EFOTT