Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

2007-ben helyi kézben a mezőtúri fesztivál

Mezőtour - 2007-ben helyi kézben a mezőtúri fesztivál

MezoTour Fesztivál néven 2007-ben is megrendezték a mezőtúri rock hétvégét, a Locomotív XXI.Bt szervezésében. Fellépett a Kispál és a Borz, Replika, Hollywoodoo és a Ganxsta Zolee & a Kartel, és fergeteges koncertet adott a Sugarloaf és a Stylaw nevű csapatok is. A programról élőben közvetített a mezőtúri Pont Rádió.

A fesztivál szervezését nyolc év után 2007 június utolsó három napján újra a Lokomotív söröző csapata vette kézbe, akik a fesztivál történetének harmadik helyszínét egy megújult és minden igényt kielégítő programmá szervezték. A családias, a fantasztikus hangulatú liget, tökéletes tisztaság és a szabadság életérzés hatotta át a három napos bulit. A belépőjegyért több mint 35 koncertet és állandó programokat kaptak a vendégek. A MezoTour Fesztivál rendkívüli példája annak, hogy rekord rövid idő alatt is lehet minőségi eseményt alkotni. Hosszú ideig nagyon kétséges volt az egész fesztivál léte, de Tamási Zoltán, mindenki által csak Ticsaként ismert nagy öregje, szervezője, felvállalta és újraélesztette a túri fesztivált. A fesztivál első napján, csütörtökön fellépett a Kispál és a Borz a Nagyszínpadon, tucatnyi együttes a Pont rádió színpadán, amely az elektronikus zene kedvelőinek volt fő bázisa. A kereső Rock színpadon pedig fiatal tehetségek zenéltek szombat estig. A fesztivál ideje alatt plusz szolgáltatásként a vendégek ingyenesen használhatták a megszépült túri strandot. A második naptól érkezett több vendég, a programok már délelőtt elkezdődtek. A Rézfaszú Bagoly irodalmi beszélgetés keretében Havasi Attila költő olvasott fel zajos sikerrel a ligetben. Délután, több számban „folytak" sörrel kapcsolatos versenyszámok. A Mezőtour fesztivál program részeként civil szervezetekkel is megismerhettek a fiatalok, itt volt például a Greenpeace, a Fauna állatvédő szervezet is. A legnagyobb buli szombat este volt, amikor nemcsak Túrról, hanem a környező városokból is érkeztek a helyszínre a bulizók.

A fesztivál 1993-ban indult Mezőtúron többek közt akkor is Ticsa szervezésében kelet-magyarországi régió első ifjúsági-zenei fesztiváljaként. Az akkori és mostani aggályok ellenére elinduló buli sorozat az egyik legnagyobb sikerszéria lett Túron és az országban. Az első alkalommal csak egy színpadon 20 magyar zenekar lépett fel. Később folyamatosan bővült a fesztivál programja, melyben - a vidéki fesztiválok közül elsőként - a hazai élvonalbeli fellépők mellett neves nemzetközi sztárok is szerepeltek pl.: (Toy Dollz, New Model Army, Dog Eat Dog, Apocalyptica, James Ruskin, Clawfinger, Sepultura, Asian Dub fundation, Tiamat, Ignite,).

2003. júliusában a már három napos rendezvényen több mint száz zenekar, DJ közel több mint 11 ezer látogató előtt játszott. A kezdetektől szerves része a rendezvény programkínálatának az Amatőr Zenekarok Versenye. Ma már rang a fesztivál győztesének lenni, ami a későbbiekben megmutatkozik a fellépési lehetőségek bővülésében, és ismertebb zenekarokkal együtt, közös turnékon való részvételben. A rendezvény az Alföld kulturális programjainak szerves részéve, ismertsége a kezdeti néhány megyéről országos jellegűvé szélesedett. Mezőtúr neve leginkább a Rock és a művészeti fesztiváljai miatt lett egyre ismertebb. A Fesztivál a korábbi években Sör és Rockfesztivál, majd 1997-ben, Szertelenül Fesztivál, ezt követően 1998-tól 2004-ig Wanted Fesztivál néven futott, majd jött a WAN2. 2007-ben újra helyi szervezők kezében Mezotour fesztivál néven várta a vendégeket. A nagy szervező iroda elhagyta várost, de a rendezvény nem. Az évek alatt a hétvége az érdeklődők száma miatt többször helyszínt váltott 1996-ban a piacteréről a Szabó Lajos laktanyába költözött. Ekkorra már a túriak számára megszokott látvánnyá váltak az alternatív fiatalok évente három napon át tartó zarándoklata. A fesztivál további növekedése miatt kinőtte a laktanyát is, így 2003-óta a Városi Strand, az Erzsébet Liget és a mellette elterülő tó által határolt részen kerül megrendezésre. 2007. június 28-30. között újra dübörgött az igazi mezőtúri rock-fesztivál, visszatérve a hagyományokhoz egy rendkívül családias és színvonalas igazi nyári hétvégén.

2007. 07. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2007. 07. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

2007-ben helyi kézben a mezőtúri fesztivál cikk képei
Mezőtour - 2007-ben helyi kézben a mezőtúri fesztivál