Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A zenészek majd megmentik?

Live Earth - A zenészek majd megmentik?

A cím kölcsönvett, valahol olvastam. Csupán írásjelet cseréltem benne, a felkiáltójelet kérdőjelre. Az eredetivel hangzatos ugyan, de nem fedi a valóságot. 1985-ben és tavalyelőtt sem sikerült megmenteniük, pontosabban jótettük édeskevésnek bizonyult.

A Live Aid és a Live 8 kapcsán legalább az egyetértés, a teljes összefogás megvolt, a szombati jótékonysági eseményt, a világ számos pontján megrendezésre kerülő Live Earth-re keresztelt gigakoncerteket viszont a meghirdetésük napjától folyamatosan támadják. Zenei és politikai körökből egyaránt. Ráadásul most csak az világos, mitől kell megmenteni a Földünket, az korántsem, hogyan.

Live Earth - A zenészek majd megmentik?

Az 1985-ben Sir Bob Geldof és társai által szervezett Live Aid, a londoni Wembley Stadionban és a philadelphiai JFK Stadionban minimális politikai felhang közepette megtartott két koncert a pénzgyűjtést, Afrika anyagi megsegítését tűzte ki célul. Sok pénz gyűlt össze, de a probléma nagyságából kiindulva (szinte) semmire sem futotta belőle. Húsz évvel később Geldofék már nem elsősorban pénzzel, hanem a hét legfejlettebb ipari államra és Oroszországra, vagyis a G8-akra való nyomásgyakorlással akarták elérni a céljaikat. Tudatosították, hogy a probléma túl mély ahhoz, hogy szimpla segélyekkel megoldható legyen. A rendezvény legfontosabb célkitűzése: az afrikai országok adósságának eltörlése, ötvenmilliárd dollárnyi segély kiosztása, a gazdasági védővámok felszámolása és a kereskedelmi igazságtalanságok megszüntetése volt, valamint olyan folyamatok elindítása, amelyek segítik önfenntartóvá válni ezeket az államokat, hogy bejuthassanak a gazdagok piacaira. Emlékszem, Geldof a Live 8 után csillogó szemmel nyilatkozott. „Az első lépés tökéletesre sikerült, az összefogás és annak visszhangja minden várakozásomat felülmúlta” – mondta. Három napig valóban mindenki lelkes volt, aztán igazából semmi sem történt. Nemrég a szervezésben szintén részt vett Bono, a U2 frontembere is bevallotta, hogy az esemény a legminimálisabb elvárásokat sem teljesítette. De mi, a tévé előtt jól szórakoztunk. A helyszínekre kilátogatók meg főleg. Bizonyára életük végéig emlékezni fognak rá. A célokat pedig talán már el is felejtették…

A hátteret, a célokat leszámítva azonban elmondható, hogy az ötlet már legalább kétszer bevált, előtte és utána három napig minden erről szólt. ågy hát nem kellett rajta változtatni, csak új ruhába öltöztetni. És persze Geldof hiányában – aki egyfolytában támadja a rendezvényt – kellett új főszervező, pontosabban egy „híres személy”, aki kitalálja, és a nevét adja hozzá. Ő ezúttal Al Gore, az Egyesült Államok egykori alelnöke. (A főszervező egy Kevin Wall nevű fickó, aki két éve még Geldoffal szövetkezve dolgozott a Live 8 sikerén.) Az „új ruha”, az apropó ezúttal a globális felmelegedés, a klímaváltozás. A Live Earth egyetlen célja a figyelemfelkeltés. Két évvel ezelőtt a megfogalmazott, konkrét célkitűzésekből sem valósult meg szinte semmi. Ebből eredően még a legoptimistább ember – maga Al Gore – sem gondolhatja, hogy puszta figyelemfelkeltéssel bármi is elérhető. Az énekeseket, zenészeket ezúttal sem kellett kérlelni, jöttek, sokan közülük talán azt sem tudják, pontosan hová. Repültek a magángépeiken, a dalaik közt kiabáltak néhány hangzatos mondatot, amire a publikum örömujjongásban tört ki, aztán hazarepültek, és folytatják pazarló életvitelüket, pontosan úgy, ahogy eddig. Ők nagyban, a közönségük többsége kicsiben, a lehetőségeikhez mérten. De ne legyek ennyire ünneprontó, hiszen legalább valami megmozdult, a zenészek valamit elindítottak. Azt meg most még nem tudhatjuk, hogy ez úgyis megreked. Némi pénz is áll a házhoz, a probléma kezelésére – a fő aktivista, Madonna új dallal jelentkezett, Hey You címmel, amelynek bevételét a klímaváltozással foglalkozó The Alliance For Climate Protection nevű szervezetnek adja, és a koncertekből készülő DVD meg a különböző relikviák is jelentős bevételt hoznak. Végezetül nézzük a Live Earth zenei oldalát is: több érdekes koncertre került sor, amelyek leültetették az embereket a képernyő elé. Többek közt az újjáalakult The Police vagy a rendezvényen – ugyan hiányosan – újjáalakuló The Smashing Pumpkins fellépése.

A probléma megoldásához egy icipicivel most a cikk írója is hozzájárul: az írását itt befejezi, és a számítógépet kikapcsolja, hogy spóroljon az árammal. Igaz, a tévét meg muszáj volt bekapcsolnia szombaton, mert a koncerteket élvezni akarta. És holnap majd a számítógépet is, újra. Mert holnaptól megy minden tovább a régi kerékvágásban… (Új Szó)

Puha József

2007. 07. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 07. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A zenészek majd megmentik? cikk képei
Live Earth - A zenészek majd megmentik?Live Earth - A zenészek majd megmentik?