Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Az egyszerű Esernyő hatalmas bravúrja

Rihanna - Az egyszerű Esernyő hatalmas bravúrja

Rihanna és Jay-Z közös dala, az Umbrella (Esernyő) tíz hétig, május huszonegyedikétől július huszonkilencedikéig vezette a kislemezek brit összesítését, s ezzel – a listavezetés alapján – az utóbbi tizenhárom év legnépszerűbb felvétele lett a szigetországban. A brit zenetörténetben eddig tizenhat sláger uralta legalább kilenc hétig a listát – összeállításunkból kiderül, melyek, 1952-től kezdődően.

Umbrella

Al Martino: Here In My Heart
Az 1927. október 7-én született philadelphiai Al Martino a Here In My Heart című dallal 1952 végén és 1953 elején kilenc hétig állt az élen.

Frankie Laine with Paul Weston & His Orchestra: I Believe
Idén februárban a 94. életévében elhunyt olasz származású amerikai Frankie Laine slágere, a Paul Weston és a His Orchestra közreműködésével készült I Believe 1953-ban tizennyolc hétig vezetett, de nem egyhuzamban, hanem két megszakítással, így nem Laine a legtovább trónoló sztár, viszont az ő felvétele töltötte eddig a legtöbb hetet a csúcson.

Eddie Calvert: Oh Mein Papa
Az összesítés történetének első instrumentális listavezetője, az Oh Mein Papa a német Eddie Calvert (1922–1978) átdolgozásában 1954 elején kilenc hétig szerepelt az első helyen.

Doris Day: Secret Love
A zene hőskorának első számú énekesnője, a 84. életévében járó Doris Day dala, a Secret Love 1954-ben kilenc hétig uralta a mezőnyt. A szerzemény Oscar-díjat is kapott, a Doris főszereplésével játszott Calamity Jane című film betétdalaként, „A legjobb filmdal” kategóriában.

David Whitfield: Cara Mia
Az angol David Whitfield (1925–1980) 1954-ben tíz hétig vezetett a Cara Mia című felvétellel, amely ismerős lehet José Carreras vagy Richard Clayderman repertoárjából is, mindketten átdolgozták.

Slim Whitman: Rose Marie
Az 1924. január 20-án született floridai countryénekes, Slim Whitman a Rose Marie című dalával 1955-ben egyhuzamban tizenegy hétig uralta a rangsort, s ezzel 1991-ig csúcstartó volt.

Paul Anka: Diana
A hatvanhat éves libanoni származású, kanadai születésű Paul Anka tizenhat éves korában írta a Diana című szerzeményét, és 1957-ben kilenc hétig vezetett vele.

Queen: Bohemian Rhapsody
A Queen pályafutásának legnagyobb slágere, a Bohemian Rhapsody 1975 végén és 1976 elején kilenc hétig, majd Freddie Mercury 1991. november 24-én bekövetkezett halálát követően öt hétig volt listavezető – az 1991-es kiadás kiegészült a These Are The Days Of Our Lives című felvétellel. A Bohemian Rhapsody a második legtöbbet játszott dal a brit rádiók történetében, a Procol Harum slágere, az A Whiter Shade Of Pale című után.

Wings: Mull Of Kintyre / Girls’ School
Sir Paul McCartney 1971-től 1981-ig működött zenekara, a Wings 1977 decemberében került az összesítés élére a két szerzeményt: a Mull Of Kintyre és a Girls’ School címűeket felvonultató kislemezével. Az együttes kilenc hétig vezetett. A Band Aid 1984-es jótékonysági felvételéig, a Do They Know It’s Christmas? címűig ez volt a legnagyobb példányszámban eladott kislemez Nagy-Britanniában, az első, amelynek példányszáma elérte a kétmilliót.

John Travolta & Olivia Newton-John: You’re The One That I Want
John Travolta és Olivia Newton-John duettje, a You’re The One That I Want, a Grease című film betétdala a hatodik legnagyobb példányszámban elkelt kislemez a szigetországban. 1978 nyarán kilenc hétig trónolt.

Frankie Goes To Hollywood: Two Tribes
A Frankie Goes To Hollywood legismertebb felvétele a Relax. Az öttagú liverpooli együttes karrierjét azonban a Two Tribes című dal indította el, és a listán is jóval sikeresebben szerepelt. 1984 nyarán kilenc hétig volt listavezető.

Bryan Adams: (Everything I Do) I Do It For You
Az (Everything I Do) I Do It For You a Kevin Costner főszereplésével játszott Robin Hood – A tolvajok fejedelme című film betétdala. Eredetileg Lisa Stansfieldnek szánták, de az énekesnő menedzsmentje visszautasította, mondván: nem slágergyanús… A kanadai Bryan Adams 1991-ben tizenhat hétig állt vele a csúcson, s ez a brit zenetörténet leghosszabb ideig egyhuzamban trónoló kislemeze. A sláger Kanadában harminckilenc hétig (!) vezetett.

Whitney Houston: I Will Always Love You
A Whitney Houston és Kevin Costner főszereplésével készült Bodyguard című film betétdala, az I Will Always Love You, Whitney előadásában 1992 decemberében került az élre, és tíz hétig trónolt. A felvétel Dolly Parton countryénekesnő szerzeménye. Korábbi partneréhez, a szintén countrysztár Porter Wagonerhez írta, amikor kettőjük útjai 1973-ban elváltak.

Wet Wet Wet: Love Is All Around
A The Troggs által 1967-ben sikerre vitt Love Is All Around a skót Wet Wet Wet átiratában, a Négy esküvő és egy temetés című film betétdalaként 1994-ben tizenöt hétig volt listavezető.

Gnarls Barkley: Crazy
A Danger Mouse és Cee-Lo alkotta amerikai Gnarls Barkley felvétele, a Crazy a brit összesítés történetének első olyan listavezetője, amely már az internetes letöltéseknek köszönhetően megszerezte az első helyet, maxi CD-n csak később került a boltokba. A szerzemény 2006 legnagyobb világslágere, kilenc hétig vezetett.

Rihanna Featuring Jay-Z: Umbrella
A barbadosi Rihanna és a brooklyni Jay-Z dalából a csúcson töltött tíz hét alatt 354 400 példányt értékesítettek, miközben tavaly a Gnarls Barkley által sikerre vitt Crazy című slágerből a listavezetés kilenc hetében jóval több, 660 725 példány kelt el. Ebből eredően tényleg csak a listavezetés alapján tekinthető az Umbrella az utóbbi tizenhárom év legsikeresebb kislemezének Nagy-Britanniában. Az egyszerű felvétel nem igazán emelkedik ki az átlagból, tízhetes trónolását nagyrészt a kiadás időpontjának, az uborkaszezonnak köszönheti. (Új Szó)

Puha József

2007. 08. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 08. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2007. 11. 03. 11:05
hááát... én vmi rihannásabb dologra számitottam. nem igazán tetszik, én róla akartam olvasni! rebibi
Vendég 2007. 12. 02. 18:40
én is arra számítottam.. D.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Az egyszerű Esernyő hatalmas bravúrja cikk képei
Rihanna - Az egyszerű Esernyő hatalmas bravúrja