Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Elment Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti - Elment Luciano Pavarotti

Elhunyt Luciano Pavarotti olasz operaénekes - jelentette be csütörtökön reggel a művész menedzsere. Pavarotti hasnyálmirigy-rákban szenvedett. Az utolsó percig hitt a gyógyulásban és vissza akart térni a színpadra, a szervezete azonban feladta a küzdelmet.

A 71 éves művészt, a "Három Tenor" egyikét, az elmúlt évtizedek egyik legszebb hangját tavaly júliusban operálták hasnyálmirigy-rákkal. Az elmúlt hetekben rengeteget lehetett olvasni arról, hogy állapota rosszabbodott, ezt azonban Pavarotti és köre mindig cáfolta, sőt: azt ígérték, hogy a Maestro visszatér a színpadra.

Pavarotti 1935. október 12-én született Modenában (Olaszország). Még kisfiúként csatlakozott a Modenai Városi Kórushoz, melynek édesapja, Fernando is a tagja volt. Fiatal korában dolgozott iskolai tanárként és biztosítási ügynökként, és egy ideig a labdarúgással is foglalkozott.

Luciano Pavarotti - Elment Luciano Pavarotti

Operaénekesként Reggio Emiliában debütált a Bohémélet Rodolfo-jaként 1961. április 19-én. Karrierje rögtön ezután gyors iramban ívelt felfelé, 1963-ban Amszterdamban is bemutatkozott a Lucia di Lammermoor Edgarjával. Ugyanezt a szerepet énekelte 1965-ben Miamiban Joan Sutherlanddel, aki ezt követően ausztráliai turnéra hívta meg őt. 1966-ban a londoni Covent Gardenben Az ezred lányában Tonio-t alakította, a szerepben előforduló kilenc egymás utáni magas C hatására népszerűsége ugrásszerűen megnőtt.

Luciano Pavarotti - Elment Luciano Pavarotti

1972-ben a New York-i Metropolitan Opera is megnyílt számára, és a következő több mint 20 évben Európa és Amerika majdnem minden operaháza is tárt karokkal várta. Pavarotti még Kínában is nagy elismerésre tett szert az 1980-as években Puccini Bohéméletével.

Hosszú éveken keresztül lépett fel a „Live from the Met” közvetítés-sorozatában. Szinte minden operaszerepe, amit valaha énekelt, megjelent a londoni Decca Kiadó gondozásában. A „Három Tenor” tagjaként azon fáradozott, hogy az opera műfaját minél szélesebb társadalmi körben elfogadhatóvá, sőt kedveltté tegye.

Első crossover szóló-albuma, a Ti adoro 2003-ban látott napvilágot. Pavarotti rendszeres jótékonysági koncertjeinek („Pavarotti and Friends”) bevételeivel régóta támogatta az AIDS-betegeket, valamint az éhező gyermekeket, különösen a volt jugoszláv államokban. Pavarotti 71 évet élt.

Juhász Gergely

2007. 09. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2007. 09. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
VENDÉG 2013. 09. 11. 15:58
NYUGODJ BÉKÉBEN!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Elment Luciano Pavarotti cikk képei
Luciano Pavarotti - Elment Luciano PavarottiLuciano Pavarotti - Elment Luciano PavarottiLuciano Pavarotti - Elment Luciano PavarottiLuciano Pavarotti - Elment Luciano Pavarotti