Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Visszatért az angol trubadúr

James Blunt - Visszatért az angol trubadúr

Zenetörténeti szempontból jelentős napok előtt állunk, kiderül, hogy a közönség vevő-e a folytatásra. A legtöbb európai országban hétfőn (szeptember 17-én) került a boltokba James Blunt második stúdiólemeze, de a német nyelvterületen már múlt péntektől (szeptember 14-étől) beszerezhető. Az 1974. február 22-én született angol fiatalember 2005 nyarán akkora hatást gyakorolt a brit zenei színtérre, mint a Franz Ferdinand 2004 legelején.

You Are Beautiful

A skót zenekar sikere a gitárpop együttesek, Blunté a dalszerző-énekesek új generációját indította el. Az utóbbi nyomában olyan követők tűntek fel, mint James Morrison, Paolo Nutini vagy idén nyáron Newton Faulkner. Blunt nemcsak hazájában, hanem világszerte nagy sikert aratott: a You’re Beautiful című slágerével egy hétre az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának csúcsát is elfoglalta. Angol előadó ezt megelőzően ’97-ben vezette az összesítést: Elton John a dupla A oldalas Something About The Way You Look Tonight / Candle In The Wind 1997 című maxijával. Összeállításunkban szólunk az énekes-dalszerzők múltjáról, és megismerhetitek a divathullám újbóli elindítóját, nagyító alá vesszük eddigi pályafutását.

James Blunt - Visszatért az angol trubadúr

Énekes-dalszerzők a múltban
Az énekes-dalszerző (singer-songwriter) fogalma természetesen nem új keletű. Többek közt Leonard Cohen, Bob Dylan, Cat Stevens, Carole King már a hatvanas években bebizonyította, hogy a sikerhez nem kell teljes zenekar, elég egy akusztikus gitár vagy egy zongora. Nagyrészt a 2004-es londoni terrortámadás hatására a britek ismét vevők lettek a már-már túláradóan érzelmes, melankolikus, szövegileg elsősorban a csalódásokra épülő, könnyen megjegyezhető, egyszerű dalocskákra. Ezeket a szerzeményeket érdekes másság jellemzi: a You’re Beautiful például máig nemcsak a brit temetések, hanem az esküvők leggyakrabban játszott felvétele. A mi fülünknek furcsa a nagy adag melankóliával átszőtt hatalmas érzelmesség: a dalok együtt annyira lehangolók, hogy én James Blunt albumának hallgatásakor az ötödiknél már harakirit akartam elkövetni…

Az első nagylemez: Back To Bedlam
Blunt Koszovóban szolgált békefenntartóként. Elmondása szerint tévedés azt hinni róla, hogy érzelgős alak, a délszláv háború borzalmai hatására kemény, érett férfivé vált. „Mindig is zenész szerettem volna lenni, a hadsereg csak kitérő volt” – nyilatkozta. Katonai hagyományokkal rendelkező családban született. Szülei sokáig nem engedték, hogy könnyűzenét hallgasson, a másik oldalon viszont ragaszkodtak ahhoz, hogy minél több hangszeren tanuljon meg játszani. Tudta, hogy első a szolgálat – négy évet húzott le a brit hadseregben, ahonnét századosként szerelt le. A 2004 októberében kiadott Back To Bedlam című albuma eleinte nem sok vizet zavart, végül a harmadik kislemezdal, a You’re Beautiful hozta meg a sikert, 2005 nyarán. A korong több mint kétmillió eladott példánnyal 2005 legvásároltabb hanghordozója Nagy-Britanniában. Világszerte eddig több mint 11 milliót értékesítettek belőle.

Támadások tucatjai
Sikerei ellenére – vagy talán éppen amiatt – Bluntnak alaposan kijut a negatív kritikából. „Annyiszor vádoltak azzal: úgy énekelek, mint egy lány, hogy fantasztikus érzés a legjobb férfi énekesnek lenni” – nyilatkozta a BRIT Awards 2006-os gáláján, ahol a legjobb brit férfi énekesnek járó elismerés mellett a legjobb popteljesítményért is díjat kapott. A közelmúltban a www.onepoll.com nevű honlap közvélemény-kutatás keretében összeállította a zenetörténet legirritálóbb felvételeinek listáját. Nem meglepő, hogy a You’re Beautiful végzett az élen…

A második nagylemez: All The Lost Souls
Blunt hivatalosan hétfőn megjelenő második albuma az All The Lost Souls (Minden elveszett lélek) címet kapta. A korongot az 1973 című szerzemény harangozta be, a rádiók már egy ideje játsszák, maxi CD-n elmúlt hétfőn (szeptember 10-én) látott napvilágot. „A Back To Bedlam őszinte, ám kissé naiv gyűjteménye az érzéseknek és tapasztalatoknak. A régi dalaimat abban a tudatban írtam, hogy talán senki sem fogja őket hallani. Most viszont már lelkes rajongótáborom van, amely alig várja, hogy találkozhasson az utazás hullámhegyeiről és hullámvölgyeiről szóló új szerzeményeimmel. A látszólag gyors sztárrá válás és az ezzel járó élmények képezik az új felvételeim szövegeinek alapját. 2006 nyarán Spanyolország partjaihoz, Ibizára vonultam vissza, hogy belefogjak a lemez készítésébe. Először is le kellett állnom, és át kellett gondolnom, mi történt velem az elmúlt években. A télen visszatértem Ibizára, és egy nem várt forrásból merítettem ihletet: valaki ellopta a villanymelegítőmet. A tengerparti házban ültem kabátban, sapkában, és ujjnélküli kesztyűben zongoráztam. Amikor fázol, magad vagy, ráadásul a nyelvet sem beszéled, akkor tudsz „igazán szörnyű élmény volt” hangulatú dalokat komponálni. Azok, amiket nyáron írtam, jóval vidámabbakra sikerültek. Zeneileg a hetvenes évek művészei nyújtottak inspirációt, például Don McLean” – nyilatkozta. Blunt az albumot záró felvételben, az I Can’t Hear The Music címűben arról énekel, hogy miután lemegy a függöny, és a tapsvihar elcsendesül, a zene akkor is megmarad. „Ha már nem hallom a zenét, és a közönség is elment, egyedül fogok táncolni” – énekli. (Vasárnap)

Puha József

2007. 09. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 09. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2007. 09. 20. 17:17
Csodás album, nekem bejött!
Vendég 2007. 10. 05. 20:21
Szerintem szuper album, akárcsak az első. Nem tudom mi baj a melankóliával?
Vendég 2008. 03. 22. 17:37
szerintem is nagyon jó , mikor jelenekik meg a következő albuma?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Visszatért az angol trubadúr cikk képei
James Blunt - Visszatért az angol trubadúrJames Blunt - Visszatért az angol trubadúr