Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Beyoncé csábító ruhái miatt nem léphet fel

Beyonce - Beyoncé csábító ruhái miatt nem léphet fel

Újabb kultúrák közötti különbségek kiéleződésének lehetünk tanúi. Beyoncé arra adta a fejét, hogy novemberben Kuala Lumpurban koncertezzen. Fellépését azonban törölték a helyi szervezők. Miért is? Szerintük az énekesnő minden bizonnyal visszautasítaná az ország szigorú, kifejezetten előadókra szabott öltözködési normáinak betartását. Minden bizonnyal.

Beautiful Liar

Beyoncé Knowles eddig még nem lépett fel Malajziában. November 1-jére kitűzött koncertjével debütálna a malájoknál. A fellépés hírére a helyi muszlim csoportok tiltakozásokba kezdtek. El is érték azt, amit akartak, ugyanis a Kuala Lumpur-i koncertszervező cég (Pineapple Concerts) kiadott egy közleményt, melyben bejelentették a rendezvény lemondását.

Ez már önmagában is bosszúságra adhat okot az öntudatos énekesnő számára, aki novemberben Kínában is be akar mutatkozni. A hab a tortán az, hogy a szervezők nem neveztek meg indokot arra nézve, miért döntöttek így.

Beyonce - Beyoncé csábító ruhái miatt nem léphet fel

Több muszlim csoport, köztük a tízezer szimpatizánst számláló Malajziai Muszlim Diákok Nemzeti Egysége ösztönözte arra a kultúráért, művészetekért és örökségekért felelő minisztériumot, hogy tiltsa be a koncertet. Az illetékes minisztérium egyébként 2005-ben már előállt egy, az előadók számára kötelező érvényű öltözködési – és egyéb viselkedési szabályokat tartalmazó kódexszel.

Amikor a Pineapple Concerts bejelentette a koncertdátumot, úgy vélekedett, hogy a produkció be fogja tartani azokat a szabályokat, amelyek között az alábbiak is szerepelnek: tilos ugrálni, kiabálni és az első sorban bőgni a sztár láttán, tilos dobálózni-káromkodni is. Ami a ruházatot illeti: az előadók nem viselhetnek droghasználatra serketnő ruhákat, a női előadók pedig kötelesek befedni valamivel testfelületüket egészen a vállaktól a térdekig.

Beyonce - Beyoncé csábító ruhái miatt nem léphet fel

A szponzoroknak és koncertszervezőknek tájékoztatniuk kell az aktuális sztárokat a helyi szabályokról és ha írásba tudják adni, hogy azok valóban alkalmazkodni is fognak hozzájuk, akkor mehet a dolog. Beyoncé jegyei még nem kerültek forgalomba. A szervezők valószínűleg a kivárási stratégiát választják. Ha Beyoncé rááll arra, hogy tiszteletben tartsa az ország előírásait, akkor megindulhat az adás-vétel. De a hölgy egyelőre hallgat.

Hasonló furcsaságokat már Kanye West és az “Earth, Wind & Fire” esetében is elkövetett a Pineapple Concerts, Gwen Stefaniról nem is beszélve. A szőke énekesnő augusztus 21-i teltházas koncertje alkalmából kénytelen volt topja fölött kabátot, szoknyája alatt pedig harisnyát viselni, hogy betartsa a szigorú előírásokat. Elmondása szerint ezzel hatalmas áldozatot hozott azért, hogy a malájok is láthassák őt élőben; húszéves karrierje során ugyanis még soha senki nem kritizálta őt öltözködési szempontból.

Beyonce - Beyoncé csábító ruhái miatt nem léphet fel

A muszlimok Beyoncéval kapcsolatos előítéletei egyáltalán nem alaptalanok, nemrégiben éppen hazai rajongói tiltakoztak az énekesnő sokat láttató öltözéke és túlságosan kihívó táncmozdulatai miatt. A pironkodást Beyoncé "Déjà Vu"című videoklipje váltotta ki. Ha már a “szabadság földjén” is besokallnak tőle, akkor abban az országban, melynek lakosságának mintegy 60%-a iszlám vallású, főleg bírálni fogják őt.

Az pedig Beyoncé javára legyen mondva, hogy elég furcsa dolog csupán amiatt kritizálni a fiatal előadót, hogy feszes topot és rövid, bugyimutogató szoknyát visel a színpadon. Lehetne ő csadorban is, viselhetne hidzsábot, maximálisan eleget téve a nők öltözetét érintő muszlim normáknak, de attól még ugyanúgy nőuralomról, szexualitásról és csábításról énekelne kilencezer embernek. Melyik rosszabb?

2007. 09. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2007. 09. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 04. 24. 12:14
beyoncebaba
Vendég 2008. 04. 24. 12:35
ááááááááááá nagyon száp beyonce
Vendég 2009. 08. 02. 16:37
Olyan szép mint egy szexis cigány lány!
Vendég 2009. 08. 04. 14:41
ja, mint egy cigóku r v a

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Beyoncé csábító ruhái miatt nem léphet fel cikk képei
Beyonce - Beyoncé csábító ruhái miatt nem léphet felBeyonce - Beyoncé csábító ruhái miatt nem léphet felBeyonce - Beyoncé csábító ruhái miatt nem léphet felBeyonce - Beyoncé csábító ruhái miatt nem léphet fel