Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ghymes együttes

Ghymes - Ghymes együttes

A szlovákiai Ghymes együttes 16 évvel ezelőtt alakult meg Nyitrán a Pedagógiai Főiskolán. Az eltelt időszak alatt nemzetközi ismertségre tett szert a zenekar. Turnéztak Franciaországban, Ausztriában, Finnországban, Görögországban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svájcban, Irakban, Jordániában, Japánban, Kanadában és az USA-ban.

Eddig megjelent felvételeik: Ifjúság mint sólyommadár 1988 LP, Ghymes 1991 CD, Üzenet 1993 CD, Tűzugrás 1996 CD, Bennünk van a kutyavér (gyermekalbum)1997 CD, Rege 1998 CD, Smaragdváros CD 2000.

Zenéjük a világzene kategóriába sorolható, erős a kötődésük a népzenéhez, a történelmi muzsikához, de saját bevallásuk szerint „Ghymes-zenét” játszanak, melyet igazol a semmivel össze nem keverhető hangzásvilág, dinamizmus. A zenekart egyetlen tudatos dolog vezérli; a legújabb generációt és a magyar zenét igazán barátságba hozni egymással, és nem a zene nemzetisége, hanem minősége miatt. A Ghymes együttestől zenét kért és kapott már a Budapesti Nemzeti Színház (Szent Péter esernyője), a Touloni Szabadtéri Színház (Mort de Maurin), a Komáromi Nyári Szabadtéri Táncszínház (Életeink), Tanztheater Wuppertal – Pina Bausch és mások.

Idén a Ghymes együttes a több tucat koncertje mellett, két nagyon jelentős rendezvényen is bemutatkozott: a hannoveri EXPO 2000 Világkiállításon és Budapesten az augusztus 20-i ünnepi rendezvényen.

A Ghymes együttesnek két rendszeresen működő klubja van. Pozsonyban a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete ad otthont minden hónap utolsó csütörtökén az együttesnek és vendégeinek. Budapesten a Fonó Budai Zeneházban koncerteznek minden hónap első csütörtökén. Mindkét klub nagy látogatásnak örvend.

A Ghymes együttes 16 évvel ezelőtt olyan zenészekből alakult, akik előtte rockot, komolyzenét, népzenét játszottak. Az eltelt évek számukra a tisztítótüzet jelentették. Lassan a népzenei elemek alkotói elképzeléseikhez simultak és megszületett a "GHYMES-ZENE". A ritmusok még feszesebbé, keményebbé váltak, a hagyományos népi hangszerek mellet /hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató/ előkerült a szaxofon, a dobfelszerelés, improvizációk készültek és anélkül, hogy észrevették, vagy akarták volna, belekeveredtek az ún. WORLD MUSIC kategóriába. A "Ghymes-zene" magyar, valamint közép- és kelet-európai népzenei gyökerekből táplálkozik. Arc poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz s nem azt, hogy miben különböznek. Ezt a hasonlóságot mindig meg is találták, valahányszor megszólaltak, példa erre a hasonlóan meleg és szeretetteljes fogadtatás a teljesen különböző kultúrájú és életvitelű emberek részéről /pl. Japán, Irak, Jordánia, Finnország, USA, Kanada/. A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló ÉLŐ muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.

A Ghymes együttes és a magyarországi Vujicsics együttes az Európa-szerte sikerrel szereplő VENTS D´EST /Keleti szél/ című produkció egyik résztvevője. Zenei sokszínűségét /népzene, dzsessz, kortárszene/ és földrajzi eredetét /mediterrán, szerb, horvát, magyar, szlovák/ tekintve a Vents d´est nevű 17 tagú nemzetközi zenekar a maga nemében kivételes élő "zenei mozaikot" alkot. A zenekar "atyja", vezetője Miquéu Montanaro francia - oxitán zenész és zeneszerző. 1991-ben az MTV és a Francia Televízió filmet készített a zenekarról. 1993-ban megjelent az első Vents d´est: Migration CD, 1996-ban a második. Montanaro felkérésére a Ghymes részt vállalt a Touloni Theatre de la Mediterranée, legnagyobb európai szabadtéri színházi előadás zenéjének létrehozásában 1993-ban.

Jónap Tamás

2000. 12. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 01. 05. 12:26
IMÁDOM A GHYMEST!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ghymes együttes cikk képei
Ghymes - Ghymes együttes