Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Zenekiadás, kiadó nélkül

Radiohead - Zenekiadás, kiadó nélkül

Jobban belegondolva, várható volt, hogy a Radiohead meglépi ezt a lehetőséget. Az együttes várva várt hetedik stúdióalbumának megjelenési időpontja többször is módosult. A zenészek esküdöztek, hogy idén ősszel végre eljut a rajongókhoz, de ebben nem sokan hittek – köztudott volt ugyanis, hogy nincs lemezszerződésük. Mégis megjelent, igaz, nem a hagyományos formátumban. A fiúk egy ideje már pedzegették a témát, többek közt ebből eredően is sejteni lehetett volna, hogy az album „új úton” próbál meg eljutni a célközönséghez.

A Radiohead korábban az EMI birodalmába tartozó Capitol Records nevű kiadóval állt szerződésben. A 2003 júniusában boltokba került Hail To The Thief című stúdiólemezzel járt le a zenészek szerződése. Akkor úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítják meg, és egyelőre nem kötnek újat másik céggel. „Kedveltem azokat az embereket, akikkel a kiadóban kapcsolatban voltunk. Becsületesen dolgoztak. Az elmúlt években azonban fokozatosan arra jöttünk rá, hogy nincs szükségünk lemezcégre” – nyilatkozta az énekes-gitáros, Thom Yorke.

Radiohead - Zenekiadás, kiadó nélkül

A zenekar olyan lépésre szánta rá magát, amelyet eddig csak kezdő előadók és csapatok választottak: az In Rainbows című új albuma egyelőre csak az interneten keresztül tölthető le. Ráadásul a rajongók annyit fizetnek érte, amennyit akarnak, magyarán: a fiúk nem szabtak hozzá árat. A korong hivatalosan október 10-étől „vásárolható meg”. A Radiohead még terjesztésben résztvevő partnert (olyat, mint az iTunes) sem keresett, mindent maga intéz. Az In Rainbows a tervek szerint hagyományos CD-változatban is kiadásra kerül, de csak 2008-ban. Előtte, december 3-án egy díszdobozban jelenik meg, kiadó viszont továbbra sincs a láthatáron.

Várható volt, hogy ezt a lehetőséget előbb-utóbb a nagy sztárok közül is meglépi valaki, s vele lavinát indít el. A hagyományos kiadás sok sebből vérzik. Még a legbefolyásosabb előadók is csak a lemezbevételeik maximum harminc százalékát kapják meg, és ezt az összeget az együttesek esetében fel kell osztani a tagok között. S közben a koncertek mellett hovatovább egyre elenyészőbb bevételt jelent a hanghordozók eladása, az illegális zenekereskedelmet: CD-másolást és letöltéseket ugyanis képtelenség visszaszorítani.

A zenei piacra nézve komoly következményei lehetnek a Radiohead döntésének. A lépés egyelőre radikálisan biztosan nem alakítja át a zeneipar működését, de általa közelebb kerülhetünk ahhoz az időponthoz, amikor a zene már nem lesz eladható árucikk. Vagy legalábbis nem olyan formában, ahogy eddig. A sajtóban megszólaltatott szakemberek szerint is bizonyára komoly hatása lesz a Radiohead döntésének. „Ha a világ egyik legjobb zenekara is úgy gondolja, hogy nincs szüksége ránk, akkor fogalmam sincs, mi marad ebből az üzletágból” – idézett egy névtelenül nyilatkozó lemezcéges szakembert az egyik brit sajtóorgánum.

Borítékolható, hogy a Radiohead példáját több együttes is követi majd. Az ugyancsak brit The Charlatans máris bejelentette, hogy a rajongók a következő albumához ingyen juthatnak hozzá, a londoni XFM nevű rádióállomás honlapján keresztül. A dalok kizárólag letölthető formátumban lesznek beszerezhetők, hanghordozón a későbbiekben sem jelennek meg. „A hagyományos CD-piac folyamatosan szűkül, ezért az új stúdiólemezünket ingyen, ajándékba adjuk, és koncertezéssel pótoljuk a bevételkiesést. Azt akartuk, hogy minél több emberhez jusson el, s mi rendelkezzünk a szerzői jogokkal. Miután a korábbi lemezcégünkkel nem tudtunk megegyezni, úgy döntöttünk, az interneten hozzuk forgalomba, így senkire sem kell várnunk, a rögzítése után akár azonnal kiadhatjuk” – nyilatkozta Tim Burgess, a The Charlatans énekese.

Több bennfentes szerint az Oasis is hasonló módon jelenteti majd meg a készülő korongját. A zenészek már korábban bejelentették, hogy a következő daluk csak digitális formátumban lesz elérhető. A híresztelést erősíti, hogy nekik sincs lemezszerződésük. (Új Szó)

Puha József

2007. 10. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 10. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2007. 10. 17. 15:28
A cikk éppenséggel jó: megfelelő mélységig elemzi azt, amiről szól. De! Ezt a újfajta zeneforgalmazási módozatot már számosan kitárgyalták. Jobban szerettem volna arról olvasni, hogy mi a véleményetek az új albumról, s miért az, ami. Szóval tőletek elvárható egy alapos műkritika egy-egy ilyen korszakos jelentőségű, csodás album megjelenésekor. Há' neeem???
Vendég 2007. 10. 17. 18:30
Igaza van sztem az előttem szóló anonim "Guest"-nek (persze nekem is ez lesz a nickem egyelőre, ergo: nekem is igazam van, miképp neki. :-)) Ti. az az érzet keletkezik bennem (is), hogy túl sokat foglakoztok a Radiohead forgalmazási újításával, miközben meg sem kísérlitek szakmailag elemezni az új albumukat.Pedig vagyunk talán néhányan, akik egy szakértő zenekritikus véleményét szívesen olvasnánk, még akkor is, ha netán ízlésüsünk való lenne az. Szóval, tisztelt vájtfülű barátaim, szedjétek össze magatokat, és a szorosan vett szakmával is foglakozzatok, ha kérhetném. :-)))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zenekiadás, kiadó nélkül cikk képei
Radiohead - Zenekiadás, kiadó nélkülRadiohead - Zenekiadás, kiadó nélkül