Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ákosé az első magyar MTV Europe-díj

Ákos - Ákosé az első magyar MTV Europe-díj

November elsején a müncheni Olympia Halléban rendezték meg, tizennegyedik alkalommal kontinensünk legfontosabb zenei díjkiosztóját, a Music Television Europe Music Awardsot. Mivel október elsején elindult a zenei tévécsatorna magyar változata, így első alkalommal a magyar zeneipar is bekapcsolódott a díjátadóba.

Adj Hitet

Azokban az európai államokban, ahol saját MTV működik, a helyi győztes (mindenhol egy) a „Local Hero”, azaz a „Helyi hős” nevű díjban részesül. A jelölteket minden egyes országban – ugyanígy a nemzetközi kategóriákban – zenei újságírók és zenéhez közel álló médiaszemélyiségek alkotta zsűri választotta ki a tévécsatorna által összeállított listáról. A győztes személyéről már nem a szakma, hanem a közönség döntött sms-szavazással. A díj magyar változatáért Ákos, a Heaven Street Seven, a The Idoru, a The Moog és a NEO szállt versenybe. Az elismerést – a várakozásnak megfelelően – Ákosnak ítélték oda. Az öt jelölt közül ő rendelkezik messze a legnagyobb rajongótáborral.

Ákos - Ákosé az első magyar MTV Europe-díj

Az MTV Europe idén egy új összeurópai kategóriát is indított. A csatorna a „New Sounds Of Europe” (Európa új hangjai) nevű elismeréssel a feltörekvő tehetségeknek kíván lehetőséget adni nemzetközi népszerűsítésük erősítésére. A résztvevő tizennyolc ország egy-egy kedvenc újoncot nevezhetett.

Közülük a három legtöbb szavazatot kapott Münchenbe utazott. A show alatt dőlt el ugyanis, hogy ki kapja meg a díjat és a vele járó fellépési lehetőséget – a győztes, az észt Bedwetters nevű együttes az elismerés átvétele után, a műsor legvégén élőben is fellépett. Ebben a kategóriában csak a régebb óta saját MTV-vel rendelkező országok vehettek részt, Magyarország nem.

A legfontosabb nemzetközi díjak közül kettőt Avril Lavigne vitt haza. Az 1984. szeptember 27-én született kanadai énekesnő áprilisban jelentette meg harmadik stúdiólemezét The Best Damn Thing címmel, eddig négy és fél milliót értékesített belőle. Érdekesség, hogy a legtöbb jelölést, szám szerint négyet begyűjtött Justin Timberlake díj nélkül távozott. Tavaly a Koppenhágában rendezett ünnepségen ő volt a műsorvezető, és két elismerést is bezsebelt.

Az idei gálát a rapper Snoop Dogg vezette. A műsor digitális adásának Wyclef Jean volt a műsorvezetője. A helyszíni riportok készítésében Dave Grohl, az egykori Nirvana dobosa, a Foo Fighters frontembere jeleskedett. Az est során fellépett Avril Lavigne, Mika, will.i.am (The Black Eyed Peas), a Babyshambles, a Foo Fighters, a My Chemical Romance és a Tokio Hotel is. Meglepetésként utolsó pillantban csatlakozott a fellépőkhöz Amy Winehouse, aki még egy díjjal is gazdagodott a gálán.

A legfontosabb díjak és díjazottak:

A legjobb szólóelőadó – Avril Lavigne
A legjobb zenekar – Linkin Park
A legjobb felvétel – Avril Lavigne: Girlfriend
A legjobb album – Nelly Furtado: Loose
A legjobb urban-előadó (hiphop, r&b, soul) – Rihanna
A legjobb koncertzenekar – Muse
A legjobb rock- vagy alternatív előadó – 30 Seconds To Mars
A zenészszakma által legjobbnak tartott előadó – Amy Winehouse
A leginteraktívabb együttes a rajongókkal való kapcsolat és az online megjelenés terén – Tokio Hotel
A legjobb videoklip – Justice: D.A.N.C.E.
Európa új hangjai – Bedwetters (Észtország)
A legjobb brit zenekar – Muse
A legjobb német előadó – Bushido
A legjobb francia zenekar – Justice
A legjobb olasz előadó – J Ax
A legjobb magyar előadó – Ákos

Puha József

2007. 11. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2007. 11. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákosé az első magyar MTV Europe-díj cikk képei
Ákos - Ákosé az első magyar MTV Europe-díjÁkos - Ákosé az első magyar MTV Europe-díj