Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Sztárok a futószalagról

Leona Lewis - Sztárok a futószalagról

Leona Lewis második, Bleeding Love című slágere harmadik hete százezer feletti eladást produkál Nagy-Britanniában. Ez csodás eredmény. Idén a szigetországban ezt megelőzően egy hét leforgása alatt csak egy dal tudott százezer feletti forgalmat elérni. Leona napjaink legnépszerűbb brit zenei tehetségkutató műsorának egyik felfedezettje.

Az ITV-n látható The X Factor című műsor harmadik sorozatában, tavaly karácsony előtt diadalmaskodó Leona Lewis az első slágerével, az A Moment Like This című átdolgozással 2006 utolsó és 2007 első három hetében vezette a kislemezek brit rangsorát. Érdekesség, hogy az előző győztes, a második sorozatot megnyert Shayne Ward a That’s My Goal című felvételével pontosan egy évvel korábban: 2005 utolsó és 2006 első három hetében uralta a brit mezőnyt.

Leona Lewis - Sztárok a futószalagról

A The X Factorba azok is benevezhetnek, akik korábban nem rúgtak labdába, a műsor esetében enyhítettek ugyanis a legtöbb zenei megmérettetést jellemző szigorú szabályokon. Nincs felső korhatár, és a szólóelőadókon kívül zenekarok is jelentkezhetnek. Az első, 2004-es széria még nem volt kategorizálva. A tavalyiban és tavalyelőttiben három csoportba sorolták a résztvevőket: az elsőben a tizenhat és huszonöt év közötti szólóénekesek kaptak helyet, a másodikban a huszonöt év felettiek. A harmadik kategóriát az együttesek és duók alkották. Idén már négy csoport van: a huszonöt év alatti lányok, a huszonöt év alatti fiúk, a huszonöt év felettiek és az együttesek, duók kategóriája. A fináléban viszont idén is – akárcsak az elmúlt években – egy győztest hirdetnek.

Az első The X Factort 2004 végén Steve Brookstein nyerte meg, aki miután 2005 első hetében meghódította a brit kislemezlista csúcsát az Against All Odds című átdolgozással, gyorsan el is tűnt a süllyesztőben. A tavaly októberben kiadott második nagylemeze, a 40,000 Things már be sem került a brit eladási összesítés hetvenötös mezőnyébe, eddig csak harmincezret adtak el belőle. Az első műsorból mára mindössze a popoperában utazó G4 nevű kvartett maradt fenn.

A második sorozatból öt résztvevő járta meg a listák élmezőnyét: az előzőleg sztriptíztáncosként tevékenykedett Chico, a korábban kukásként dolgozott színes bőrű Andy Abraham, az Andy és Carl Pemberton testvérpáros alkotta Journey South, egy hölgy is bizonyított, Maria Lawson (igaz, ő csak a középmezőnybe fért be), valamint természetesen a győztes, az említett Shayne Ward, aki odahaza 2005 utolsó napjaiban óriási sikert aratott. A That’s My Goal című dala december 21-én került a boltokba, és az évből hátralévő tizenegy nap alatt 874 444 darabot értékesítettek belőle, ezzel 2005 második legnagyobb példányban elkelt felvétele lett. Az énekes első stúdióalbuma tavaly áprilisban jelent meg, az eladási példányszáma a brit piacon néhány héten belül bizonyára eléri a félmilliót. (A kiadás előtt álló újnak köszönhetően ismét a figyelem középpontjában lesz.) Második nagylemeze Breathless címmel november 26-án kerül a boltokba – a No U Hang Up és az If That’s OK With You című szerzeményeket felvonultató beharangozó maxija a brit lista ezüstérmes pozíciójáig jutott. Shayne felsorolt társaival a jövőben minden bizonnyal már nem találkozunk a slágerlistákon. Legalábbis az élmezőnyben nem.

A harmadik sorozatból a Leona Lewis mögött végzett két fiatalember: Ray Quinn és Ben Mills albumai szépen fogytak ugyan, ennek ellenére ők sem tudtak megkapaszkodni. Jöttek, (közepes) sikert arattak, és el is tűntek. Érdekes mód sem Ray, sem Ben korongját nem előzte meg kislemezdal, sőt a megjelenésük után sem másoltak ki róluk felvételt maxira. Kiadójuk (Sony BMG) ezzel nyilván arra ösztökélte a közönséget, hogy az albumot vásárolják.

A negyedik The X Factor augusztus 18-án indult és december 15-én ér véget. A műsor töretlen népszerűségéből kiindulva biztosak lehetünk abban, hogy az év utolsó hetében ismét a győztesé lesz a brit kislemezlista csúcsa. Jelenleg még heten vannak versenyben. A tavalyi sorozatban diadalmaskodó Leona Lewis tegnap jelentette meg az első, Spirit című stúdióalbumát, amelynek borítékolhatjuk a jövő heti brit lemezeladási rangsor első helyét. (Új Szó)

Puha József

2007. 11. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 11. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sztárok a futószalagról cikk képei
Leona Lewis - Sztárok a futószalagrólLeona Lewis - Sztárok a futószalagról