Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Amy Winehouse visszavonult – egyelőre az év végéig

Amy Winehouse - Amy Winehouse visszavonult – egyelőre az év végéig

A botrányok általában negatív hatással vannak a zenészek pályafutására. Amy Winehouse kivétel ez alól. A brit énekes-dalszerző az elmúlt fél évben a hazai bulvármédia vezető szereplőjévé lépett elő, ennek ellenére napjaink legsikeresebb sztárja odahaza és még jó néhány országban.

Amy tavaly októberben megjelent Back To Black című második albuma máig világszerte az eladási listák élmezőnyében tanyázik, miközben ő maga nem tud megállni a lejtőn. Képtelen leküzdeni az alkohol- és drogproblémáit, sőt önpusztító életvitele a májusi házasságkötése óta még nagyobb intenzitást vett. Legutóbb november 1-jén láthatta őt a széles nyilvánosság, a tévéközvetítésnek köszönhetően több tízmillió ember. Váratlanul fellépett Európa legfontosabb zenei díjkiosztóján, a müncheni Olympia Halléban megrendezett Music Television Europe Music Awardson. Az utolsó pillanatban amolyan meglepetésvendégként csatlakozott a fellépőkhöz. De bárcsak ne tette volna! Úgy tűnt, fogalma sincs arról, hol van, s mit énekel.

Amy Winehouse - Amy Winehouse visszavonult – egyelőre az év végéig

Amy Winehouse 1983. szeptember 14-én született Londonban. „A hangja alapján afroamerikai, a valóságban brit zsidó. Szexis, de nem szó szoros értelemben. Fiatal, dalai mégis öregesek. Kifinomultan énekel, ám trágáran fogalmaz” – így jellemezte az énekesnőt az egyik brit sajtóorgánum a debütálásakor, 2003 őszén. Mi, közép-kelet-európaiak csak akkor lettünk figyelmesek Amyre, amikor neve feltűnt a 2004-es Mercury Music Prize jelöltjei között a 2003 októberében kiadott Frank című debütáló nagylemezével, amit végül nem kapott meg. A korong elérte a platinastátust, tehát több mint 300 ezer kelt el belőle a szigetországban. (A második album sikerének köszönhetően újból középpontba került, és azóta is szépen fogy.) A könnyed, dzsesszes zenei világot populárisabb: funk-, r&b-, soul- és hiphopelemekkel vegyítő zenéjének, valamint kitűnő énekhangjának köszönhetően a brit zenészszakma akkortájt az amerikai Norah Jones hazai megfelelőjét látta benne. A második nagylemezét tavaly október 30-án jelentette meg, és fokozatosan hazája legsikeresebb énekesnőjévé vált vele, s közben az egész világot meghódította. A Back To Black zeneileg ugyanolyan könnyed, mint a bemutatkozó, szintúgy szókimondó szövegvilággal párosítva – a klasszikus, hatvanas évekbeli pop-soul és Motown-hangzás került rajta előtérbe. A kortárs ütemektől lecsupaszított zenéje negyven évvel ezelőtt is megállta volna a helyét. A szövegei viszont maiak. Az önirónia sem hiányzik belőlük, az első kislemezdalban, a Rehab címűben az énekesnő a debütáló korongja utáni alkoholproblémáiról énekel.

Amy tehát azóta sem tud kigyógyulni az alkohol- és drogfüggőségéből. Az elmúlt héten lemondta az év végéig hátralevő összes koncertjét és egyéb nyilvános programját. A koncerteket szervező Live Nation nevű ügynökség indoklása szerint az énekesnőt megviselték a korábbi fellépések fáradalmai, s a megpróbáltatásokat nehezítették a magánéletbeli problémái. A visszavonulás másik oka, hogy Amy (szintén) botrányhős férjét, Blake Fielder-Civilt nemrég letartóztatták, mivel összeverekedett egy bártulajdonossal, és mint kiderült, egy tanút is lefizetett, aki a bártulajdonos ellen vallott. Úgy néz ki, a fiatalember január közepéig biztosan előzetes letartóztatásban marad. „Az orvosom megparancsolta, hogy a jövőm érdekében az év hátralevő részét az egészségi problémáim rendezésével, pihenéssel és feltöltődéssel töltsem. A férjem távollétében amúgy sem tudnám a maximumot nyújtani a színpadon, és nem akarom az előadásokat félgőzzel teljesíteni. Szeretek énekelni, de a férjem a mindenem, s nélküle a koncertek nem ugyanolyanok” – olvasható az énekesnő közleményében. (Új Szó)

Puha József

2007. 12. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 12. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Amy Winehouse visszavonult – egyelőre az év végéig cikk képei
Amy Winehouse - Amy Winehouse visszavonult – egyelőre az év végéigAmy Winehouse - Amy Winehouse visszavonult – egyelőre az év végéig