Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Karácsonyi Listamustra

Listamustra - Karácsonyi Listamustra

Az ünnepek alatt a zenei összesítéseket uralni hatalmas érdem – arról nem is beszélve, hogy világszerte a karácsony előtti napokban értékesítik a legtöbb hanghordozót. Nagy-Britanniában van a legnagyobb hagyománya „A karácsonyi listavezető dal” címért folyó versengésnek. A lemezcégek már kora ősszel azon tanakodnak, mely sztárjukat lehetne legsikeresebben elindítani. Az elmúlt években azonban megváltozott a helyzet a szigetországban. Nagyító alá vesszük a karácsonyi listák élét.

Egyesült Államok
Kislemezek – Alicia Keys: No One
Nagylemezek – Josh Groban: Noël

Változatlan csúcsok 1
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját ötödik hete Alicia Keys vezeti pályafutásának harmadik hazai listavezető slágerével. A New York-i énekesnő új felvétele, a Like You’ll Never See Me Again a tizenharmadik pozícióba lépett elő. Az albumok eladási rangsorát negyedik hete az 1981. február 27-én született Los Angeles-i, a klasszikus és popzenét varázslatosan ötvöző Josh Groban uralja a tizenhárom örökzöld és kevésbé ismert karácsonyi dal átdolgozásait felvonultató nagylemezével. Az album közreműködői közt szerepel Faith Hill, Brian McKnight, Andy McKee gitáros, a zenei kíséretet a Londoni Szimfonikusok szolgáltatják. A korongból csak az USA-ban már több mint 2 millió 800 ezret adtak el.

Listamustra - Karácsonyi Listamustra

Nagy-Britannia
Kislemezek – Leon Jackson: When You Believe
Nagylemezek – Leona Lewis: Spirit

Legyőzhetetlen győztesek
Akárcsak tavaly, idén is lehetett tudni – már kora ősszel is –, hogy ki lesz az első a brit kislemezlistán az ünnepek alatt. (Pontosabban a nevére csak az utolsó pillanatban derült fény.) Amióta elindult a The X Factor című tehetségkutató tévéműsor, amely közvetlenül karácsony előtt ér véget, egyértelmű a listavezető személye: az aktuális győztesé a trón. (2004-ben Steve Brookstein ugyan csak a második helyen debütált, majd 2005 első hetében került az élre.) 2005 karácsonyán Shayne Ward, tavaly Leona Lewis vezetett, idén Leon Jackson uralja a mezőnyt. A műsor népszerűségét és a karácsony előtti lemezforgalom megugrását együttesen tükrözi, hogy Shayne 2005. december 21-én megjelent felvételéből, a That’s My Goal címűből az évből hátralévő tizenegy nap alatt 874 444 darab kelt el, ezzel 2005 második legnagyobb példányban eladott kislemeze lett.

Kampány a győztes ellen
Mivel nyilvánvaló volt, hogy Nagy-Britanniában idén is a The X Factor győztese zsebeli be „A karácsonyi listavezető dal” címet, és biztosra vehető, hogy jövőre az ötödik szériában diadalmaskodó áll majd a csúcson, ezért a brit fogadóirodákban már az ezüstérmes helyezettre is lehet tippelni. „A The X Factor miatt már nincs verseny az első helyért, ebből eredően úgy döntöttünk, lehet fogadni a második helyezettre is. Hogy ismét legyen tét és izgalom” – nyilatkozta még októberben a William Hill fogadóiroda szóvivője. Voltak, akik megpróbálták megakadályozni a tehetségkutató műsor győztesét abban, hogy az első helyen debütáljon, legalábbis ezzel kampányoltak – és minden bizonnyal nem gondolták komolyan… A világ egyik legnagyobb zenei közösségi portáljának számító Last.fm is kampányt indított Christmas Chart Attack címmel. „A The X Factor ugyan szórakoztató műsor, de a résztvevők szörnyű zeneszámokat adnak elő, és szeretnénk, ha a karácsonyi slágerlistás versengés újra a jó szerzemények csatájáról szólna” – mondta a Last.fm szóvivője, Christian Ward. A portál három ismeretlen együttest indított el a nagy reklámmal övezett kampányban, köztük a Lucky Soul nevű indie-pop zenekart, amelynek Lips Are Unhappy című felvétele negyven pennyért tölthető le a Last.fm oldaláról. Az együttes győzelmi esélyét egy a huszonöthöz állapította meg a William Hill – dala végül nem került be az első hetvenöt helyezett közé sem.

Csodás duett az élen
A The X Factor harmadik sorozatának győztese, Leona Lewis a Bleeding Love című slágerével hét hétig uralta a kislemezek brit mezőnyét. Az elmúlt héten egy csodás duett került a rangsor csúcsára. A brit BBC1 televíziós csatorna szenteste jelentkezett Duet Impossible című műsorában korunk népszerű előadói és zenekarai a technika segítségével elhunyt példaképeikkel énekelhettek. A grúz származású, Londonban élő Katie Melua a harmincnegyedik életévében 1996. november 2-án tragikus hirtelenséggel meghalt washingtoni születésű énekesnő, Eva Cassidy emléke előtt tisztelegve adta elő vele Louis Armstrong klasszikusát, a What A Wonderful World című dalt – a duett a letöltéseknek köszönhetően már az elmúlt héten elfoglalta a brit összesítés élét. A felvétel bevétele a Brit Vöröskereszt számlájára megy, és maxi CD-n nem került forgalomba, kizárólag letölthető formátumban szerezhető be. A klipjét az Egyesült Királyságon kívül egyelőre nem játszhatják a televíziók jogi problémák miatt. A duett a héten a lista második helyére hátrált.

Megkésett cenzúra
A héten a brit kislemezlista negyedik pozíciójába tornázta fel magát az ír The Pogues és az angol Kirsty MacColl közös slágere, az 1987-es Fairytale Of New York című. A szókimondó szövegű, emigráns New York-i ír párocska karácsonyi veszekedéséről szóló dalt a közszolgálati brit BBC rádió idén cenzúrázta, kivette belőle a faggot (homokos) szót. A rádió szóvivője elmondta, hogy ezentúl a felvétel szerkesztett változatát sugározzák, amelyben a szót kitörölték, mert egyes hallgatókat sértett. A 2000 decemberében motorcsónak-balesetben Mexikó partjainál negyvenkettedik életévében elhunyt Kirsty édesanyja a cenzúrát nevetségesnek tartja.

Leon és Leona
A december 15-én befejeződött negyedik The X Factor győztese, Leon Jackson átdolgozásdala, a When You Believe már másnap, 16-án beszerezhető volt digitális formátumban. Maxi CD-n 19-én jelent meg – két további felvétellel kiegészítve –, és ahogy várható volt, az összesítés csúcsára iratkozott fel. A szerzemény 1998-as eredetije – Mariah Carey és Whitney Houston előadásában – a rangsor hatvanötödik helyére tért vissza. Nagy-Britanniában a legtöbb albumot hatodik hete Leona Lewis értékesíti – a Spirit című nagylemezéből eddig közel másfél milliót adtak el a szigetországban. A brit kislemezlistát idén is ellepték az örökzöld karácsonyi zeneszámok. A már említetteken kívül például Mariah Carey 1994-es slágere, az All I Want For Christmas Is You is a TOP 10-ben található, a héten a negyedik helyről a hatodikra hátrált, az első számú karácsonyi felvétel, a Wham!-féle 1984-es Last Christmas pedig tizennegyedikből lett tizenhatodik.

Németország
Kislemez –Timbaland Presents OneRepublic: Apologize
Nagylemezek – Die Ärzte: Jazz ist anders

Változatlan csúcsok 2
Akárcsak az USA-ban, Németországban sincs változás az összesítések élén: a kislemezek rangsorát ötödik hete a OneRepublic közreműködésével készült Timbaland-dal, a nagylemezek listáját hatodik hete a hazai Die Ärzte uralja.

Magyarország
Kislemezek – Magashegyi Underground: Szeplős váll
Nagylemezek – Andrea Bocelli: Vivere – The Best Of Andrea Bocelli

Bocskor Bíborka zenekara vezet
Ákos maxi CD-je, a Minden most kezdődik el összességében eddig harmincnégy hétig állt az élen. A héten a Bocskor Bíborka vezette Magashegyi Underground kitűnő szerzeménye, a Szeplős váll váltotta Ákos slágerét a kislemezlista első helyén. Az albumok rangsorának csúcsán negyedik hetét tölti Andrea Bocelli válogatáslemeze – igaz, két megszakítással. (Új Szó)

Puha József

2007. 12. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 12. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Karácsonyi Listamustra cikk képei
Listamustra - Karácsonyi ListamustraListamustra - Karácsonyi Listamustra