Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Észak-Amerikában a brit Rendőrség tarolt

The Police - Észak-Amerikában a brit Rendőrség tarolt

Akárcsak a korábbi években, összességében 2007-ben is az évtizedek óta pályán lévő zenekarok és előadók, valamint a countryzenei sztárok koncertjei vonzották a legtöbb látogatót az észak-amerikai kontinensen. A legnagyobb bevételt hozó turnék tízes mezőnyében három tavaly újjáalakult legendás együttes, egy legendás énekes, egy már-már legendás énekesnő, négy countryzenei képviselő (köztük egy házaspár közösen) és két fiatal énekes található.

Az amerikai Pollstar nevű koncertszervező cég összesítésének élén a The Police végzett, a brit zenekar turnéja hozta a legnagyobb bevételt Észak-Amerikában – közel 132 millió dollárt. Stingék fellépéseire több mint másfél millióan váltottak jegyet a kontinensen. A lista ezüstérmese Kenny Chesney. A countryénekes koncertjei csak százezerrel vonzottak kevesebb látogatót, mint az első helyen végzett zenekar turnéja, a bevételt illetően mégis jelentősen elmarad tőle. Ez a jegyárakkal magyarázható: a The Police belépőjegyeinek átlagára 112 dollár volt, Kenny viszont átlagosan mindössze 63 dollárt kért el a fellépéseiért. A dobogó harmadik fokára az amerikai fiatalság első számú kedvence, az 1981. január 31-én született Justin Timberlake állhatott fel, alig elmaradva Kennytől.

The Police - Észak-Amerikában a brit Rendőrség tarolt

Az összesítés negyedik helyén szereplő Celine Dionnak a turnézás, a városról városra járás helyett ki sem kellett mozdulnia a Las Vegas-i Caesars Palace-ból, tavaly is kizárólag itt láthatta őt élőben a közönség. A francia származású kanadai énekesnő az év végén búcsúzott el a koncertarénától – 2003 márciusa óta 717 alkalommal lépett színpadra, közel hárommillióan látták. Celine Bálint-napon Johannesburgban indítja a novemberben kiadott Taking Chances című nagylemezének világkörüli turnéját.

A lista ötödik pozíciójában a Van Halen található – a rockzenekar visszatérése az eredeti énekessel tavaly az amerikai zenei élet egyik nagy szenzációja volt. David Lee Roth 2006 tavaszán egy amerikai rádióállomás műsorvezetője lett. Ennek kapcsán beszélgetés jelent meg vele egy újságban, ebben kürtölte világgá a hírt, hogy csak idő kérdése, mikor csatlakozik újra a Van Halenhez. Az énekes a társaival, a három Van Halen fivérrel (Eddie, Alex és Wolfgang) 1978-tól sikert sikerre halmozott egészen 1985-ig – ekkor az egyre sűrűsödő nézeteltérések miatt lelépett. A faképnél hagyott zenészek ezt követően két énekest is kipróbáltak (Sammy Hagart Gary Cherone váltotta, majd ismét Sammy énekelt), s bár a Van Halen sosem oszlott fel, évekre eltűnt a reflektorfényből, közben a sikerei fokozatosan halványultak. Az együttes David Lee Roth-tal szeptemberben kezdett el koncertezni. Sokan nem hittek abban, hogy kibírják együtt a negyvenállomásos fellépéssorozatot. Az érintettek alaposan rácáfoltak a kételkedőkre, később a turné újabb állomásokkal bővült, és Davidék idén folytatják a koncertezést.

Az összesítés hatodik helyén a Tim McGraw / Faith Hill countryházaspár közös turnéja szerepel, őket a megunhatatlan Rod Stewart követi. A Genesis ugyan nem eredeti felállásban tért vissza, Peter Gabriel ugyanis nem csatlakozott egykori társaihoz, de Phil Collins, Tony Banks és Mike Rutherford nélküle is megszerezte a nyolcadik pozíciót. A kilencedik helyen a tízes mezőny legfiatalabb szereplője, az 1981. február 27-én született, a pop- és komolyzenét csodásan ötvöző Josh Groban végzett. A kaliforniai fiatalember karácsonyi dalok átdolgozásait felvonultató Noël című albuma volt tavaly a legkelendőbb hanghordozó az Egyesült Államokban. A tízes rangsort a Rascal Flatts nevű countryzenei trió zárja 41,5 millió dollár bevétellel.

Az észak-amerikai koncertszervezők egyébként nem elégedettek a tavalyi évvel, mivel az összesített lista húszas mezőnyében végzett zenészek „csak” 996 millió dollárt koncerteztek össze, ami 15,6 százalékkal elmarad a 2006-os bevételektől. Legutóbb a 2004-es év volt ennél rosszabb. (Új Szó)

2007 legsikeresebb turnéi az észak-amerikai kontinensen
1. The Police – 131,9 millió dollár
2. Kenny Chesney – 71,1 millió dollár
3. Justin Timberlake – 70,6 millió dollár
4. Celine Dion – 65,3 millió dollár
5. Van Halen – 56,7 millió dollár
6. Tim McGraw & Faith Hill – 52,3 millió dollár
7. Rod Stewart – 49 millió dollár
8. Genesis – 47,6 millió dollár
9. Josh Groban – 43 millió dollár
10. Rascal Flatts – 41,5 millió dollár

Puha József

2008. 01. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 01. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Észak-Amerikában a brit Rendőrség tarolt cikk képei
The Police - Észak-Amerikában a brit Rendőrség taroltThe Police - Észak-Amerikában a brit Rendőrség tarolt