Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

R.E.M.: gyorsabb szemmozgás

REM - R.E.M.: gyorsabb szemmozgás

Azok az amerikai zenerajongók, akik idei naptárukban az április elsejét néhány napja bekarikázták, és talán még a hátralevő napokat is számolják, nem bolondok, és nem a bolondok napját várják, hanem az R.E.M. tizennegyedik stúdióalbumát. Az Accelerate (Gyorsít) címre keresztelt korong Európa legtöbb országában egy nappal korábban, március 31-én kerül a boltokba.

A zenészek komoly újításokat ígérnek. Kell is a változás, az amerikai értelmiség első számú kultuszzenekarának népszerűsége ugyanis az elmúlt években mélypontra jutott.

Az 1980-ban megalakult georgiai R.E.M. (a Rapid Eye Movement, vagyis a Gyors szemmozgás rövidítése) 1997 végén a dobos, Bill Berry kiválásával trióra fogyott. A Michael Stipe énekes, Peter Buck gitáros és Mike Mills basszusgitáros alkotta együttes a következő év októberében megjelent kísérletező, posztrockos hangzású Up című nagylemezével rajongótáborának jelentős részét elveszítette. A következő korong, a 2001 áprilisában kiadott, klasszikusabb dalformákhoz visszatérő Reveal hallatán a hűséges rajongó végre fellélegezhetett, a zenekar magára talált. A 2004 októberében napvilágot látott Around The Sun pedig eddigi legsikerültebb albuma. Mégis rosszul fogyott, és utólag a zenészek sem elégedettek vele, de erről később. A tizenhárom felvétel az előző két stúdiólemezzel összehasonlítva kevesebb elektronikát, több akusztikus hangszert használ, és vokálban is gazdagabb. A politika visszakerült Michael Stipe szövegeibe. Az együttes ilyen mélységig utoljára közvetlenül az 1988-as amerikai elnökválasztás előtt megjelent Green című albumán fejtette ki véleményét a politikai helyzetről, amikor az idősebbik Bush nyert republikánus színekben. Az Around The Sun című lemez egyik legjobb szerzeménye, a The Outsiders címűben Q-Tip, az 1988 és 1998 között működött, majd 2006-ban újjáalakult A Tribe Called Quest vezére Martin Luther King eszményét idézi meg. Stipe a színes bőrű rapperrel együtt vett részt nézőként azon a Radiohead-koncerten, amely rádöbbentette, hogy vissza kell kanyarodnia a politikához. A korong első kislemezdala, a Leaving New York a város előtt rója le tiszteletét, a Final Straw az iraki háború kezdetén íródott, az I Wanted To Be Wrong az egykori amerikai álmot ütközteti az ezredforduló utáni agresszív időkkel. Az Around The Sun a végén, a címadó felvételben optimista kicsengést kap, mondván: mire a Föld a következő kört megteszi a Nap körül, remélhetőleg a helyzet is javul.

REM - R.E.M.: gyorsabb szemmozgás

Hogy a zenészek szemszögéből nézve javult-e a helyzet, nem tudni, de talán ez is kiderül a már kész tizennegyedik stúdióalbumukon. Pontosabban néhányan már kaptak belőle ízelítőt, így akár tudhatják is, javult-e a helyzet. Az együttes a kanadai Vancouverben és Dublinban rögzítette a korongot, a közönségnek az ír fővárosban az Olympia Theatre-ben mutatta be tavaly nyáron, a nyilvános próbáknak nevezett öt teltházas koncerten. A triónak a munkálatokhoz neves producert sikerült megnyernie Jacknife Lee személyében. Ő bábáskodott a U2 legutóbbi stúdiólemeze, a 2004-es How To Dismantle An Atomic Bomb című felett, a Snow Patrol 2006-os sikeralbuma, az Eyes Open is az ő felügyelete mellett készült, legutóbbi munkái pedig a Bloc Party, az Editors és a The Hives tavalyi korongjai. „Az R.E.M. a földkerekség egyik legnagyobb együttese” – nyilatkozta a producer a zenekarról.

Az R.E.M. a folyamatosan csökkenő lemezeladást produkálók közé tartozik. Az Around The Sun című album fogadtatása minden várakozást alulmúlt, az Egyesült Államokban mindössze 232 ezer példányt értékesítettek belőle. A zenészek egyébként utólag nincsenek kibékülve az anyaggal. „Szeretem az Around The Sunt, de lassúbb dalok születtek, mint amilyeneket az elején terveztünk. Nem ez az irány fogja meghatározni az új lemezünket, a szerzeményeink rockosabbak lesznek” – mondta Mike Mills tavaly márciusban. „Az Around The Sun című albumunk alapgondolata jó volt, ám a stúdiómunka során elveszítettük a fonalat, és nem tudtunk igazi együttesként dolgozni. Most viszont az új lemez megint összehozott bennünket. Az elmúlt húsz évben nem írtunk ilyen gyors, pörgős felvételeket” – nyilatkozta a napokban Stipe. (Új Szó)

Puha József

2008. 01. 20.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 01. 20. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

R.E.M.: gyorsabb szemmozgás cikk képei
REM - R.E.M.: gyorsabb szemmozgásREM - R.E.M.: gyorsabb szemmozgás