Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/4

Listamustra - Listamustra 2008/4

A legfrissebb slágerlisták közül a magyar kislemezlista csúcsán történt a legérdekesebb változás. Josh és Jutta került az élre. A diszkózenében utazó duó a második korongjával az albumlista hetedik helyére lépett elő, s közben pályafutása legnagyobb slágere, az első nagylemezéről származó (!) Zakatol a szívem elfoglalta a kislemezek összesítésének csúcsát, a letöltéseknek köszönhetően.

A Radiohead fittyet hány a zenepiac diktálta íratlan szabályokra. Az oxfordi zenekar a hetedik, In Rainbows című stúdióalbumát október tizedikétől az interneten kínálta letölthető formátumban – akár ingyen is hozzájuthattunk. A korong később, a lehető legérthetetlenebb időpontban fizikai formátumban is megjelent: Nagy-Britanniában 2007 utolsó, az Egyesült Államokban 2008 első napján került a boltokba. Listavezető lett mindkét piac eladási összesítésén. Németországban a nyolcadik helyre iratkozott fel, Magyarországon (egyelőre) nem regisztrálták a negyvenes mezőnyben.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Flo Rida Featuring T-Pain: Low
Nagy-Britannia – Basshunter: Now You’re Gone
Németország – Timbaland Presents OneRepublic: Apologize
Magyarország – Josh & Jutta: Zakatol a szívem

Josh és Jutta megkésett listavezetése
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának élén negyedik hete Flo Rida pályafutásának első, T-Pain közreműködésével készült slágere áll. Az 1979. december 16-án született floridai rapelőadó első albuma Mail On Sunday címmel márciusban jelenik meg. Nagy-Britanniában a december 15-én véget ért The X Factor negyedik sorozatának győztese, Leon Jackson nem tudta beérni a zenei tehetségkutató tévéműsor előző két szériájában diadalmaskodó társait. Shayne Ward és Leona Lewis is négy-négy hétig vezette a kislemezek brit rangsorát az első dalával, Leon viszont csak három hétig trónolt a When You Believe című átdolgozással, amely a múlt héten az első helyről az ötödikre esett vissza. A csúcsra Basshunter felvétele került. A név az 1984. december 22-én született Jonas Erik Altberg svéd énekes–producert takarja. Brit sikeréhez egy érdekes (minden bizonnyal kitervelt) cselekedet is nagyban hozzájárult: a világhálóra – állítólag a tudta nélkül (!) – pikáns fotók kerültek fel a maxi kiadásával egy időben, amelyek a barátnőjével való szeretkezését örökítik meg, s ezzel hősünk a helyi bulvársajtó címlapjára került. Az eurodance stílusban készült Now You’re Gone című szerzemény klipje is eléggé erotikusra sikeredett. A brit összesítés ezüstérmes pozíciójába Britney Spears újdonsága, a Piece Of Me lépett elő, amelynek sikere javít a botrányhősnő Blackout című albumának kiábrándító eladási példányszámán (pontosabban az előzőek fogadtatásával összehasonlítva nevezhető kiábrándítónak) – az eddig világszerte másfél millió példányban elkelt korong az elmúlt héten a brit eladási lista negyvenegyedik helyére tornázta fel magát. Németországban nyolcadik hete a OneRepublic közreműködésével készült Timbaland-dal vezet. A magyar lemezeladási rangsor hetedik pozíciójában található a diszkózenében utazó Josh és Jutta második albuma, a Szabadon című. A duó a letöltéseknek köszönhetően a héten elfoglalta a kislemezek összesítésének élét a Zakatol a szívem című slágerével. Ez azért meglepő, mert a felvétel a duó első, 2006 szeptemberében megjelent Vár rám az ismeretlen című albumán szerepel, s ugyan a diszkók műsorán továbbra is rendkívül népszerű, ennek ellenére senki sem gondolta volna, hogy még ilyen eredményre is képes.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Alicia Keys: As I Am
Nagy-Britannia – Amy Macdonald: This Is The Life
Németország – Amy Winehouse: Back To Black
Magyarország – Soundtrack: High School Musical 2

Macdonald nagyobb sebességre kapcsolt
Az Egyesült Államokban az elmúlt héten a 156. helyről az elsőre lépett elő a Radiohead hetedik stúdióalbuma. A héten Alicia Keys harmadik stúdiólemeze került vissza a csúcsra, amelyből eddig világszerte közel ötmilliót értékesítettek. Nagy-Britanniában a tavalyi év negyvenhetedik legvásároltabb albuma vette át a vezetést: Amy Macdonald nagylemezéből 2007-ben 318 ezret adtak el a szigetországban. Az 1987. augusztus 25-én született glasgow-i énekes–dalszerzőnő az ugyancsak skót KT Tunstall követője, zenéje szintén a folkra és az indie-rockra épül. Hangi adottságai alapján az egykori The Cranberries énekesnőjére, Dolores O’Riordanre emlékeztető lány tempós, szövegcentrikus korongjáról eddig négy felvétel látott napvilágot maxi CD-n, közülük a Mr Rock & Roll teljesített a legjobban – tavaly júliusban a brit lista tizenkettedik helyéig jutott. Németországban a múlt héten a brit zenepiac tavalyi évének legvásároltabb hanghordozója, Amy Winehouse a német zenepiacon 2007 márciusában kiadott (a briten 2006 októberében jelent meg) Back To Black című albuma került az élre, és a héten is első. Magyarországon a múlt héten Szekeres Adrien nagylemeze, az Olyan mint te című állt a csúcson, a héten a High School Musical című Disney-tévéfilm második részének zenei albuma a listavezető. High School Musical 3: Senior Year címmel már készül a harmadik rész, ám ez nem tévés produkció, hanem mozifilm lesz, és várhatóan októberben mutatják be. (Új Szó)

Puha József

2008. 01. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 01. 22. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 01. 22. 10:31
BARÓÓÓÓÓÓ

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/4 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/4