Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Célegyenesben a BRIT Awards

BRIT Awards - Célegyenesben a BRIT Awards

Tíz nappal a február 10-én megrendezésre kerülő Grammy Awards után a londoni Earls Courtban gazdára találnak a brit zeneipar legrangosabb elismerései. Egy díjazott neve már ismert: Életműdíjban ezúttal Paul McCartney részesül, a hivatalos indoklás szerint nemcsak zenei tevékenysége, hanem jótékonysági munkája elismeréséül is.

A legendás Paul McCartney fellépése zárja a gálát, amelynek házigazdája a hírhedt Osbourne-házaspár, Sharon és Ozzy lesz.

A BRIT Awards jelöltlistáját múlt hétfőn jelentették be. Idén nincs olyan résztvevő, aki kimagaslóan sok nominációt kapott volna – hárman érintettek négy kategóriában: Leona Lewis, Mika és a Take That.

A The X Factor című zenei tehetségkutató tévéműsor harmadik sorozatát 2006 decemberében megnyert Leona Lewis karrierje tavaly ősszel indult be igazán. Bleeding Love című slágere hét hétig vezette a kislemezek brit összesítését, Spirit című albuma pedig 1 550 039 eladott példánnyal 2007 második legvásároltabb hanghordozója lett a szigetországban, holott csak november 9-én jelent meg. Az énekesnővel ellentétben Mika egész évben a slágerlisták vendége volt. A bejrúti születésű, Londonban élő fiatalember február 5-én kiadott Life In Cartoon Motion című nagylemeze az összeladási lista bronzérmes pozíciójában végzett, 1 176 000 darab fogyott el belőle. A Take That albuma, a Beautiful World a szóban forgó rangsor negyedik helyén zárt 1 080 332 példánnyal, viszont ne feledjük, hogy a kvartett korongja még 2006-ban, november 27-én került a boltokba, és már tavalyelőtt elfogyott belőle 1 144 521 példány, amellyel 2006-ban az összeladási lista ezüstérmes pozícióját szerezte meg az Eyes Open című Snow Patrol-nagylemez mögött.

BRIT Awards - Célegyenesben a BRIT Awards

Három-három jelöléssel Kate Nash, Mark Ronson, az Arctic Monkeys és a Kaiser Chiefs büszkélkedhet.

Ahogy várható volt, a Radiohead nem szerepel a jelöltlistán. A szabály ugyanis kimondja, hogy csak azok indulhatnak a legfontosabb brit zenei díjakért, akik az elmúlt tizenhat hónapban produkáltak egy az eladási statisztikák alapján a TOP 75-be bekerülő kis- vagy nagylemezt. Mint ismert, a zenekar hetedik, In Rainbows című albumához először csak letölthető formátumban lehetett hozzájutni, hanghordozón Nagy-Britanniában múlt év utolsó napján jelent meg, de ezzel csak a jövő évi nomináltak között szerepelhet. Meglepetés, hogy a 2007-ben a brit piacon legtöbb nagylemezt értékesítő, és tavaly „A legjobb brit női előadó” kategóriában diadalmaskodó Amy Winehouse mindössze egy jelölést kapott, és az sem a saját érdeme – „A legjobb brit kislemez” kategóriában indul Mark Ronson felvétele, a Valerie, amelyet Amy énekel. (Új Szó)

BRIT Awards 2008 – a fontosabb kategóriák és jelöltjeik
A legjobb brit női előadó – PJ Harvey, Bat For Lashes, Leona Lewis, Kate Nash, KT Tunstall

A legjobb brit férfi előadó – Newton Faulkner, Richard Hawley, Mika, Mark Ronson, Jamie T.

A legjobb brit zenekar – Arctic Monkeys, Editors, Girls Aloud, Kaiser Chiefs, Take That

A legjobb brit album – Arctic Monkeys: Favourite Worst Nightmare, Leona Lewis: Spirit, Mark Ronson: Version, Mika: Life In Cartoon Motion, Take That: Beautiful World

A legjobb nemzetközi női előadó – Björk, Feist, Alicia Keys, Kylie Minogue, Rihanna

A legjobb nemzetközi férfi előadó – Michael Bublé, Bruce Springsteen, Timbaland, Rufus Wainwright, Kanye West

A legjobb nemzetközi zenekar – Arcade Fire, Eagles, Foo Fighters, Kings Of Leon, The White Stripes

A legjobb nemzetközi album – Arcade Fire: Neon Bible, Eagles: Long Road Out Of Eden, Foo Fighters: Echoes, Silence, Patience & Grace, Kings Of Leon: Because Of The Times, Kylie Minogue: X

Puha József

2008. 01. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 01. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Célegyenesben a BRIT Awards cikk képei
BRIT Awards - Célegyenesben a BRIT AwardsBRIT Awards - Célegyenesben a BRIT Awards