Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Rockóriásokra váró nagyvilág: lesz-e Led Zeppelin-turné a közeljövőben?

Led Zeppelin - Rockóriásokra váró nagyvilág: lesz-e Led Zeppelin-turné a közeljövőben?

Ha a Led Zeppelin-rajongó mondjuk, két éven belül nem láthatja élőben kedvenc zenekarát a környékbeli országok valamelyikében – igaz, bizonyára csillagászati összegért –, tessék rajtam számon kérni, és én majd bocsánatért esedezem. De erre nem lesz szükség, magyarán: az év legnagyobb rockzenei kérdésére (Lesz-e Led Zeppelin-turné?) egyértelmű a válasz. Igen, lesz. A látszólagos bizonytalanság közepette bátran kijelenthető, hogy a legendás együttes, a rocktörténet (egyik) legnagyobbja előbb-utóbb útnak indul.

Pár évvel ezelőtt még nem mertem volna egyöntetű igennel válaszolni a kérdésre, bár abban biztos voltam, hogy a Led Zeppelin fejezete az 1980-as feloszlással, illetve az 1985-ös egyszeri újjáalakulással, a Live Aid-koncerten való fellépéssel korántsem ért véget. Néhány évvel később, a kilencvenes évek elején a zenészek nemet mondtak százmillió dollárra, pedig az akkortájt elképesztően hatalmas összegnek számított zenei berkekben – ennyit kínáltak nekik a turnéért.

Led Zeppelin - Rockóriásokra váró nagyvilág: lesz-e Led Zeppelin-turné a közeljövőben?

Tavaly azután valami elkezdődött. A Led Zeppelin az Atlantic Records nevű lemezkiadó 2006 decemberében elhunyt alapítója, Ahmet Ertegün alapítványát támogató fellépését, 2007 legjelentősebb rockkoncertjét az eredeti időponthoz képest két héttel később, december 10-én rendezték meg a londoni O2 Arenában, mivel Jimmy Page gitáros eltörte az egyik ujját, és a törés csak addigra gyógyult be. (Ertegün szerződtette a zenekart a kiadóhoz, itt jelent meg pályafutása összes lemeze.) Sokan féltették a zenészeket, képesek lesznek-e újra elővarázsolni az egykori Led Zeppelin-fellépések fantasztikus, semmihez sem hasonlítható hangulatát, ám ők alaposan rácáfoltak a félelmekre. Visszafiatalodtak. Robert Plant énekes, Jimmy Page gitáros és John Paul Jones basszusgitáros mellett a doboknál Jason Bonham ült, az 1980 szeptemberében a harmincharmadik életévében elhunyt eredeti dobos, John Bonham fia. A nagy visszatérésre közel kétmillióan igényeltek belépőt az interneten, a húszezer, 125 fontba kerülő jegyet végül kisorsolták a jelentkezők között. Page már a koncert előtt bizakodóan beszélt egy esetleges turnéról, bár az korábban is köztudott volt, hogy a fellépéssorozat nem rajta, hanem Planten múlik. A koncert körüli hetekben különböző találgatások láttak napvilágot: több „bennfentes” úgy tudta, hogy a zenészek már megegyeztek a turné részleteiben, és két Wembley-fellépésről is tárgyalnak. A The Cult énekese, Ian Astbury együttese novemberi cincinnati klubkoncertjén bejelentette, hogy ők turnéznak a zenekarral. Máig nem világos, hogy kamuzott-e vagy tényleg így lesz… Az elmúlt év végén, amikor már mindenki azt hitte, csak napok kérdése a bejelentés, Plant beharangozott egy világkörüli turnét, de jó néhány rajongót el is szomorított vele. Nem az együttesét jelentette be ugyanis, hanem a sajátját, aminek hallatán „normális körülmények között” örömünkben kiugrottunk volna a bőrünkből… Plant májusban Európában indítja koncertsorozatát Alison Krauss énekesnővel, akivel októberben Raising Sand címmel közös nagylemezt adott ki. A bluegrass-énekesnő nálunk nem ismert, az Egyesült Államokban azonban szinte már legenda. Hatalmas csúcsot tart: ő a legtöbb Grammy-díj tulajdonosa, húsz szobrocska van a birtokában. Jobban belegondolva viszont az elkeseredésünk felesleges, mivel a duó turnéja nem zárja ki a másikat, a Led Zeppelinét, legfeljebb az utóbbi kicsit csúszik. A napokban végre bejelentették, hogy hamarosan értekezlet várható a zenekar háza táján. „A megbeszélésen végleg eldöntjük, hogyan tovább. Én örülnék, ha folytatnánk, amit elkezdtünk” – nyilatkozta John Paul Jones a Rolling Stone magazinnak.

A nagy kérdés válasza, vagyis a hivatalos bejelentés tehát csak idő (napok) kérdése. Addig is tovább tarolnak az üzérek. Volt, aki már a decemberi koncert előtt a sokszorosáért adott túl a belépőjegyén. Utólag sok fanatikus akár az eredeti árat sem sajnálja kifizetni a használt jegyért vagy annak egy-egy darabjáért. Az élelmesek előhalászták gyűrött jegyeiket zsebük mélyéről, és azóta is megy az árverés a világhálón. (Új Szó)

Puha József

2008. 02. 01.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 02. 01. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Rockóriásokra váró nagyvilág: lesz-e Led Zeppelin-turné a közeljövőben? cikk képei
Led Zeppelin - Rockóriásokra váró nagyvilág: lesz-e Led Zeppelin-turné a közeljövőben?Led Zeppelin - Rockóriásokra váró nagyvilág: lesz-e Led Zeppelin-turné a közeljövőben?