Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A Klaxons nem duplázik

Klaxons - A Klaxons nem duplázik

A brit zenei élet legfontosabb szakmai díját, az 1992-ben alapított Mercury Music Prize-t szeptemberben ítélik oda. Az előző egy év legjobb brit (angol, ír, skót) albumának előadóját jutalmazzák vele. Tengerentúli megfelelője, a 2001 óta kiosztásra kerülő Shortlist Music Prize februárban talál gazdára. Az amerikai zenészszakma a napokban megnevezi a 2007-es év legjobbnak vélt nagylemezét.

A tekintélyes szakemberek alkotta zsűri által odaítélt Mercury Music Prize-t tavaly szeptemberben a 2005-ben megalakult Klaxons zsebelte be. A trió dance-es beütésű rockzenét játszik. Zenéjét sokan a „nu rave” jelzővel illetik, de ez ellen a tagok folyamatosan tiltakoznak. A James Ford producer segítségével készült Myths Of The Near Future című első albumuk 2007 januárjának végén jelent meg, a brit eladási listán a második hely volt a csúcspozíciója. „Ez a rendkívül változatos lemez csakis Nagy-Britanniában készülhetett, és csakis az elmúlt időszakban” – nyilatkozta a díjat megszavazó zsűri elnöke, Conor McNicholas a New Musical Express főszerkesztője. Decemberben a szóban forgó brit zenei hetilap is elismerte a londoni formáció munkásságát. Összeállította az év legjobb albumainak és dalainak listáját – mindkét kategóriában a Klaxons diadalmaskodott. A Myths Of The Near Future-t kiáltották ki a legjobb lemeznek, a Golden Skans című felvételt a legjobb dalnak.

Klaxons - A Klaxons nem duplázik

A jelenleg a második albumán a legendás producer, Tony Visconti felügyelete mellett dolgozó Klaxons első nagylemezét jelölték Shortlist Music Prize-ra is – pontosabban a korong szerepelt a 2008 legelején bejelentett ötvennégy induló között. Sokan biztosak voltak abban, hogy a január végén nyilvánosságra kerülő szűkített keretben is helyet kap, és akár a végső győzelemre is esélyes lehet. Tévedtek. Az album nem szerepel a tizenegy jelölt között. A díjat azok nyerhetik el, akik az adott évben az aranylemezhez szükséges 500 ezer példánynál kevesebbet értékesítettek az USA-ban a jelölt korongjukból. A brit megfelelőjével ellentétben ez esetben a jelölőbizottság nem csak hazaiakat nevezhet. (Új Szó)

Shortlist Music Prize 2007 – jelöltek
1. Arcade Fire: Neon Bible
2. Burial: Untrue
3. Feist: The Reminder
4. Justice: †
5. LCD Soundsystem: Sound Of Silver
6. M.I.A.: Kala
7. Robert Pollard: Standard Gargoyle Decisions
8. Spoon: Ga Ga Ga Ga Ga
9. Stars: In Our Bedroom After The War
10. Wilco: Sky Blue Sky
11. Working For A Nuclear Free City: Businessmen & Ghosts

Shortlist Music Prize – eddigi győztesek
2001 – Sigur Rós: Ágaetis Byrjun
2002 – N*E*R*D: In Search Of…
2003 – Damien Rice: O
2004 – TV On The Radio: Desperate Youth, Blood Thirsty Babes
2005 – Sufjan Stevens: Come On Feel The Illinoise
2006 – Cat Power: The Greatest

Puha József

2008. 02. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 02. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A Klaxons nem duplázik cikk képei
Klaxons - A Klaxons nem duplázikKlaxons - A Klaxons nem duplázik