Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

U2 koncert digitális minőségben és 3D-ben

U2 - U2 koncert digitális minőségben és 3D-ben

Különleges mozi- és koncertélményben lehet részük azoknak, akik március 28-tól ellátogatnak a Cinema City Aréna mozikomplexum IMAX-termébe, hiszen a méltán világhírű és közkedvelt, igényes zenét játszó U2 együttesről készült három dimenziós (3D) film nem mindennapi élményt nyújt. Ugyanezt digitális változatban a konkurencia, a Palace Westend is műsorra tűzi.

A világhírű ír rockzenekar, amelyet 1976-ban alapított Paul Hewson (művésznevén Bono Vox) énekes, David Evans (művésznevén Edge) gitáros, Adam Clayton basszusgitáros és Larry Mullen dobos Dublinban az 1980-as évektől a világ egyik legnépszerűbb zenekarának számít, világszerte eddig hozzávetőlegesen 170 millió eladott albummal büszkélkedhetnek. Amerikában hat, Angliában kilenc listavezető lemezük jelent meg, és különböző kategóriákban eddig összesen 22 Grammy-díjat nyertek. A Rolling Stone magazin Minden idők legnagyobb művészei listáján a 22. helyre sorolta a csapatot, 2002-ben pedig beiktatták őket a Rock and Roll Hall of Fame-be is. Fontos megemlíteni Bono és a zenekar aktív karitatív tevékenységét - az elmúlt évtizedekben több segélykoncerten és kampányban vettek részt.

U2 - U2 koncert digitális minőségben és 3D-ben

A mintegy 80 perces film az együttes dél-amerikai koncertkörútjának főbb állomásain készült s nemcsak azzal hozhatja lázba a rajongókat, hogy különböző helyszíneken – főleg stadionokban –, más-más közönség előtt szólalnak meg a legsikeresebb, a legkedveltebb U2-számok, hanem varázslatossá és „kézzelfoghatóvá” az teszi, hogy eddig egyedülálló technikai megoldásokkal készítették az IMAX-technikára alkalmas 3D-s filmet, melynek budapesti bemutatója és műsorra tűzése időben követi az idei nemzetközi premiereket.

Ennél a produkciónál használták az eddigi legkomolyabb 3D-s kameratechnológiát, amelyet addig egyetlen 3D-s film felvételén nem alkalmaztak. A forgatócsoport a filmfelvételeket négy dél-amerikai ország különböző városainak nyitott stadionbeli U2-koncertjein forgatta. A zenekar az élő koncertjein általában olyan technikai újításokat használ, melyek rendkívüli és emocionális élményekkel gazdagítják a nézőket-hallgatókat s mindezt „karnyújtásnyira” kínálja az IMAX-mozi. E 3D-s film 2006-ban, a U2 „Vertigo” koncertsorozatán készült, a három dimenziós filmkészítés legújabb technológiájával. Az 5.1 digitális surround hangzás és a U2 „egymásra talált”, hiszen a koncertfilm nemcsak látványelemekben, hanem a hangzó élményekben is páratlan, a 3D-s filmkészítés új dimenzióját is megmutatja. A U2-ről készül 3D-s film nem pusztán koncertélmény, hanem rendkívüli moziutazást is jelent.

Összesen 100 órányi 3D-s digitális anyagot rögzítettek az alkotók, akik arra is ügyeltek, hogy az eleve igényes U2 zenei repertoár legjobbjai jelenjenek meg és hangozzanak a filmben. Így nézhető-hallható lesz a ’Pride (In the Name of Love)’, ’New Years Day’, ’Sunday Bloody Sunday’, ’Miss Sarajevo’, ’Where the Streets Have No Name’, ’With or Without You’, ’Bullet the Blue Sky’ és ’One’. S ezek mellett olyan mai slágerek is fokozzák az U2-koncertfilm élményét, amilyen a ’Beautiful Day’, ’Vertigo’ és ’Sometimes You Can’t Make It On Your Own’.

Jónap Tamás

2008. 03. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2008. 03. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 03. 23. 22:12
Már alig várom! IMAX RULEZ! GP

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

U2 koncert digitális minőségben és 3D-ben cikk képei
U2 - U2 koncert digitális minőségben és 3D-benU2 - U2 koncert digitális minőségben és 3D-ben