Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/14

Listamustra - Listamustra 2008/14

Több mint húsz évvel ezelőtt állt legutóbb brit énekesnő az amerikai kislemezlista csúcsán: 1987 júniusában Kim Wilde vezetett. A héten végre ismét brit énekesnő, Leona Lewis került az összesítés élére. A zenei források természetesen vezető hírben számoltak be róla, de meglepetésnek nem nevezték. Nem is tekinthető annak, nyilvánvaló volt, hogy az 1985. április 3-án született londoni énekesnő az Egyesült Államokban is trónfoglaló lesz.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Leona Lewis: Bleeding Love
Nagy-Britannia – Estelle Featuring Kanye West: American Boy
Németország – Schnuffel: Kuschel Song
Magyarország – Ákos: Minden most kezdődik el

Ahol a pénz, ott a listavezetés…
A négy rangsor közül három csúcsa változatlan: Nagy-Britanniában második hete Estelle és Kanye West, Németországban hatodik hete Schnuffel nyuszika, Magyarországon összességében 47. hete (!) Ákos a listavezető. Usher az USA-ban május 27-én megjelenő Here I Stand című hatodik albumának előhírnökével, a Young Jeezy közreműködésével készült Love In This Club című dallal három hét után elhagyta az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának élét. Az összesítés hatodik hetében a nyolcadik helyről ugrott fel a legmagasabb pozícióba a londoni Leona Lewis Európában tavaly novemberben kiadott Spirit című nagylemezének első slágere, a Bleeding Love. Brit énekesnő legutóbb 1987 júniusában állt az amerikai lista csúcsán: Kim Wilde egy hétig vezetett a You Keep Me Hangin’ On című 1966-os The Supremes-sláger átdolgozásával. Előtte csupán két brit hölgy ért el hasonló sikert: 1981-ben Sheena Easton két hétig uralta a mezőnyt a Morning Train (Nine To Five) című felvétellel, 1965-ben pedig Petula Clark állt ugyancsak két hétig a csúcson a Downtown című dallal. Leona sikere nem meglepő, Simon Cowell vezette menedzsmentje hatalmas összeget fektetett be a The X Factor című brit zenei tehetségkutató tévéműsor 2006 végén befejeződött harmadik sorozata győztesének amerikai karrierjébe (is). Az énekesnő az elmúlt hetekben szinte az összes népszerű tengerentúli tévéshow-ban szerepelt, egyebek között Oprah Winfrey is vendégül látta. A Bleeding Love Nagy-Britanniában hét, Németországban négy hétig vezette a listát.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Danity Kane: Welcome To The Dollhouse
Nagy-Britannia – Duffy: Rockferry
Németország – Amy Winehouse: Back To Black
Magyarország – Bereczki Zoltán & Szinetár Dóra: Musical Duett

Az amerikai műcsapat újabb sikere
Az albumok brit rangsorát negyedik hete Duffy uralja, Németországban összességében tizedik hete Amy Winehouse korongja a legkelendőbb kiadvány. Magyarországon – nem kis meglepetésre – Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra nagylemezéből vásárolták a legtöbbet, albumuk 52. hete szerepel az összesítésen. A házaspár győzelme minden bizonnyal a továbbra is pangó lemezkeresletnek köszönhető. Az Egyesült Államokban szintén meglepő a listavezető személye – legalábbis nekünk, európaiaknak. A Danity Kane foglalta el a csúcsot. Az öt lány alkotta csapat a Music Television Making The Band című showműsorának harmadik sorozatában állt össze Diddy irányításával. A legmenőbb szakemberek működtek közre a csajok 2006 augusztusában megjelent első albumának munkálataiban, többek között Scott Storch, Timbaland vagy Ryan Leslie. A lemez ennek megfelelően az eladási lista élére iratkozott fel, miközben szinte mindenki biztos volt abban, hogy az r&b-csapat karrierje gyorsan véget is ér. (A Making The Band első szériájában megalapított O-Town és a második sorozatból megismert Da Band is tiszavirág-életű volt – az előbbi két, az utóbbi egy album erejéig működött.) Eleinte minden a várakozásnak megfelelően alakult: egyre több hír röppent fel a Danity Kane feloszlásáról. A feloszlás helyett azonban itt a rajt–cél-győzelmet arató második nagylemez, amelynek hangzása az r&b-től a dancepop felé tolódott. (Új Szó)

Puha József

2008. 04. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 04. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/14 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/14