Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ákos Krúdyt idézte meg

Ákos - Ákos Krúdyt idézte meg

Kedvenc Krúdy-novelláit válogatta össze és jelentette meg hangoskönyv formájában Kovács Ákos. A költészet napján, április 11-én napvilágot látott kiadványt most sajtótájékoztató keretén belül mutatta be Ákos a hanganyag rendezőjének, Szigethy Gábor részvételével.

Hangoskönyvvel lepte meg rajongóit Kovács Ákos: április 11-én Kaland a régi királlyal címen kedvenc Krúdy-novelláiból készített felolvasókönyve látott napvilágot, melyet szerdán az album instruktorával, Szigethy Gáborral mutattak be a sajtó képviselőinek. A kiadvány régóta dédelgetett álma volt az énekesnek, közel egy évtizede gyűjtögeti hozzá kedvenc Krúdy Gyula novelláit, bár Krúdy iránti szenvedélye jóval korábbra nyúlik vissza. Gimnazista korában látta először Huszárik Zoltán rendezésében készült Szindbád c. filmet Latinovits Zoltán főszereplésével, mellyel nemcsak a film egyik lelkes rajongója lett, hanem Krúdy írásait is ezáltal kezdte megismerni.

Ákos - Ákos Krúdyt idézte meg

A hangoskönyv életre hívásában jelentős szerepet kapott Szigethy Gábor irodalomtörténész, aki mint a kor és a novellák kiváló ismerője, rendezői feladatot látott el Ákos mellett. A közel négy hónapos előkészítő munka alatt egyfajta mesterfigurává vált a neves irodalomtörténész Ákos számára, árulta el az énekes sajtótájékoztatón. Szigethy Gábor egyébként több színészről, köztük a Szindbádot is megtestesítő Latinovits Zoltánról vagy Ruttkai Éváról írt már korábban könyveket, de a színházi életben mint rendező is jól ismert. A 150 percnyi dupla CDt kitevő kiadványra a novellák mellett a zenei közjátékokat Ákos szerezte és játszotta fel az Andante Borpatika 75 éves zongoráján. A hangzó anyag mellett az egyik korongon multimédiás melléklet is található fotókkal és több dokumentumfilmmel, mely annak a Százados Miklósnak a nevéhez fűződik, aki alig pár hónapja Ákos Minden most kezdődik el c. maxijával meghirdetett remixpályázat különdíjasa lett, mivel egy érdekes videóremixet készített a dalhoz. Az album exkluzív kivitelben, századfordulós táncrendet megidéző borítóval került a boltokba. A borító érdekessége, hogy főleg magángyűjteményekből származó fotókat használtak fel, köztük például Ákos anyai nagyapja, Martos Rajmund I. világháborúbeli katonaképe tűnik fel az egyik CDkorongon, de számos családi ereklye vagy korabeli írás fedezhető fel a különleges borítón.

A hangoskönyv némileg önajándékozásnak is tekinthető, hiszen az évek óta tervezett anyagot 40. születésnapjára hozta ki Ákos. Amellett, hogy ezzel egyidőben egy ajándékdalt is adott rajongóinak: a Negyven című önironikusnak szánt szerzemény ápr. 6-tól két héten át ingyenesen tölthető le honlapjáról, a www.akos.hu –ról. Mint a sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozták, az alig pár napos Krúdy-hangoskönyv pedig máris elérte a prózai lemezeknek járó aranylemez státuszt, sőt már meg is haladta az eladást közel egy hét leforgása alatt.

fkriszta

2008. 04. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2008. 04. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 04. 23. 16:56
Tündét is meglephette, mer' ezt is belevette a "Sztárfigyuszába"... ;-P (utólag, egy nap múlva írtam.) ;-)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos Krúdyt idézte meg cikk képei
Ákos - Ákos Krúdyt idézte megÁkos - Ákos Krúdyt idézte meg