Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A Magyar Dal Napja a Szigeten

Sziget - A Magyar Dal Napja a Szigeten

A magyar könnyűzenei kultúra, a dalszerzők és előadók több évtizede nem tapasztalt összefogásának ad teret augusztus 11-én, a Sziget mínusz egyedik napján, a Hajógyári-szigeten. Az ötletgazda, Presser Gábor terelte egybe a hazai pop-rock szakma legjavát. Mindenki ott lesz ezen a megakoncerten, aki igazán számít: Hobó, Deák Bill, Bródy, Szörényi, Ákos, Lovasi, D. Nagy Lajos, Révész, Nagy Feró, Lukács László és még sokan mások.

A fesztivál Nagyszínpadán délután 4-kor kezdődő monstrekoncerten az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének emblematikus szerzeményeiből hangzik majd el egy hétórás válogatás, olyan ünnepi hangulatot teremtve, ahol a „magyar dal” áll középpontban. Bár a Sziget most egy egyszeri és megismételhetetlen alkalmat teremt a közös dalolásra, a szervezők szándéka szerint a Magyar Dal Napja a jövőben jeles eseménnyé válik: a következő évtől, szeptember harmadik vasárnapja a magyar nyelven született dal ünnepe lesz szerte hazánkban.

Figyelemfelhívás és hagyományteremtés, egy fergeteges, monstre buli keretében. Röviden ezzel a céllal hívták életre a szervezők a Sziget mínusz egyedik napján a magyar dal ünnepét.

A gondolat Presser Gábortól származik, aki aggódva a magyar nyelvű dal jövőjéért, (és jelenéért) egy jeles napot álmodott, a Magyar Dal Napját. „A magyar népdalok, a Rózsavölgyi Márk dalokon át a XX. század első felének zseniális kupléi, az irodalmi kabarék vers-megzenésítései, vagy akár az Ady- Reinitz- dalok, a harmincas évek máig élő filmdalai, a későbbi évtizedek táncdalai, de elsősorban az utolsó öt évtized, és ezen belül is a magyar beatkorszakkal érkező dalok ott élnek az emberekben. Egy olyan - nemrég még virágzó - dalkultúra részei, amely félő, hogy lassan elsorvad.” - nyilatkozta Presser. A Szigeten felhangzó repertoár főleg a hatvanas évek zenekaraival induló, és napjainkig tartó időszakból merít. „Nyilván a legjobb szándékkal is okozunk sértődést, hiszen hét órában is csak némi mustrát adhatunk, talán, ha belefér hetven - nyolcvan nóta… És nem kérhetünk fel minden előadót sem, akit szeretnénk, és a felkért előadók sem feltétlenül kaphatnak „súlyukat megillető” lehetőséget. Megpróbálunk összehozni egy „egyetlen” nagy koncertet, tudva, hogy még csak esélyünk sincs a teljességre. Fel kell mutassunk együtt valamit a meglévő dalkincsből, és azt is, hogy becsüljük egymást, és egymás munkáját.... Hiányozni fognak az új dalok, nagyon is, de ez most csak egy kis „előzetes” abból, hogy milyennek képzeljük a Magyar Dal Napját, amikor országszerte a színpadokon a régi és új dalok szólnak majd, sok-sok órán át” – mondja Presser.

A nemzetközi fesztiválok sorában a Sziget kimagasló abban, hogy a legnagyobb arányban nyújt bemutatkozási lehetőséget a hazai előadóknak. Mindig is fontos szempontként kezelve a magyar kultúra népszerűsítését, örömmel állt most is – társ-szervezőként és házigazdaként – e kezdeményezés mellé. Gerendai Károly, a Sziget főszervezője szerint szomorú tendencia, hogy egyre kevesebb magyar nyelven született dalt hallgathat a közönség. „Nem szeretném, hogy a gyerekeim már ne hallgathassanak magyar dalokat” – adott egy személyes okot is arra, hogy a Sziget miért vállalta a magyar dal ünnepének teljes költségvetését. „Reméljük minél többen eljönnek, ennek érdekében csak egy szimbolikus, 2500 forintos belépőt állapítottunk meg, s amennyiben ez a nap anyagi nyereséget is termel, abból támogatjuk az elkövetkező jeles napokat szervező nonprofit szervezetet.”- tette hozzá Gerendai.

2008. 04. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2008. 04. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A Magyar Dal Napja a Szigeten cikk képei
Sziget - A Magyar Dal Napja a Szigeten