Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/19

Listamustra - Listamustra 2008/19

„Leona Lewisnak sem sikerülhet minden” – ezzel a mondattal indult múlt heti összefoglalónk. Ma már tudjuk, nem volt igazunk, a londoni énekesnőnek az is sikerült, amiben egy hete nem bíztunk. A Bleeding Love című slágerével öt és két héttel ezelőtt listavezető volt a Billboard magazin kislemezlistáján, és a héten – meglepetésre – megint visszatért az élre, összességében tehát harmadik hete trónol. Ezzel rekorder, brit énekesnő még sosem vezette két hétnél tovább a kislemezek amerikai rangsorát.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Leona Lewis: Bleeding Love
Nagy-Britannia – Madonna & Justin: 4 Minutes
Németország – Madonna & Justin: 4 Minutes
Magyarország – Ákos: Negyven

Tovább szárnyal a brit világsztár
Leona Lewis a negyedik brit énekesnő, aki csúcsra jutott az USA kislemezlistáján – ’65-ben Petula Clark két hétig, ’81-ben Sheena Easton ugyancsak két hétig, ’87-ben Kim Wilde egy hétig állt az összesítés élén. Leona összességében harmadik hete vezet. A dolog pikantériája, hogy ismét Mariah Carey jelenti rá a legnagyobb veszélyt. A New York-i énekesnő három és négy héttel ezelőtt első volt a Touch My Body című dalával, megszakítva ezzel Leona trónolását, és múlt héten az albumok rangsorában is ő szorította le brit vetélytársát a legmagasabb pozícióból. Igaz, Mariah újdonsága, a Bye Bye a listán tartózkodás második hetében a 23. helyét a 32.-re cserélte le, de a fizikai formátumban értékesített példányokat még nem számították bele a helyezésébe, a listán szereplés csak a rádiós játszásoknak és az internetes letöltéseknek köszönhető. Szóval, bizonyára listavezető lesz… A többi rangsor csúcsán nincs változás: Nagy-Britanniában harmadik, Németországban második hete Madonna, Justin Timberlake és Timbaland vezet, Magyarországon harmadik hete Ákos trónol.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Mariah Carey: E=MC2
Nagy-Britannia – Madonna: Hard Candy
Németország – Udo Lindenberg: Stark wie zwei
Magyarország – Bereczki Zoltán & Szinetár Dóra: Musical Duett 2

Újra a popkirálynőé a brit trón
Az albumlisták közül is csak az egyik csúcsán történt változás: Madonna 11. stúdiólemeze a várakozásnak megfelelően a brit összesítés élére iratkozott fel – a megjelenés hetében közel százezret értékesítettek belőle a szigetországban. A százezret idén csak egyszer érte el a forgalom (mármint a listavezetőké): március első hetében a walesi Duffy albumából, a Rockferry címűből 183 874 példány kelt el. A brit tízes mezőnyben további három újdonság található. Az egyik új belépő a Portishead. A triphopzenekar bemutatkozó lemeze, a Dummy ’94-ben jelent meg, és a következő évben a brit zenészszakma a rangos Mercury Music Prize-zal jutalmazta. A cím nélküli második albuma ’97-ben került a boltokba, ezt ’98-ban egy ’97-es New York-i fellépésen rögzített koncertlemez követte. Az együttes ’99-ben Tom Jonesszal készített közös felvételt Motherless Child címmel, amely a brit énekes Reload című albumán szerepel. Hosszú szünet után végre megjelent a Portishead harmadik stúdiólemeze – a Third című korong a brit eladási rangsor ezüstérmes pozíciójában debütált. A hatodik helyre Sam Sparro első albuma érkezett meg. Az 1984-es születésű ausztrál énekes hetek óta a brit kislemezlista élmezőnyében tanyázik a Black And Gold című slágerével, a dal csúcspozíciója a második hely volt. A negyedik új belépő a The Platters a kilencedik helyen indító slágerválogatásával. Az amerikai TOP 10-ben szintén négy újdonságot találunk: a harmadikon a Flight Of The Conchords című amerikai tévéműsor zenei anyaga, a negyediken Ashlee Simpson harmadik korongja, a Bittersweet World, az ötödiken az Atmosphere nevű minnesotai hiphopzenekar When Life Gives You Lemons, You Paint That Shit Gold című hatodik stúdióalbuma, a tizediken Phil Vassar countryénekes Prayer Of A Common Man című ötödik korongja nyitott. Németországban a Kettcar nevű hamburgi indie-pop együttes harmadik nagylemeze, a Sylt az ötödik, a leedsi Whitesnake tizenegy év után kiadott újdonsága, a Good To Be Bad a hatodik, a beFour nevű hazai popcsapat harmadik albuma, a We Stand United a tizedik helyre iratkozott fel. Magyarországon a tízes mezőny egyetlen új belépője, a Whitesnake korongja a nyolcadik helyen debütált. (Új Szó)

Puha József

2008. 05. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 05. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/19 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/19