Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

2008 zenei meglepetése

Scooter - 2008 zenei meglepetése

A szakmabeliek lélegzete is elállt a csodálkozástól. Ezalatt a főszereplő, a Scooter bizonyára pezsgőt bontott, megünnepelve a bravúrt. A hamburgi technotrió eddig hazája albumeladási listájának csúcsát sem tudta meghódítani, valószínűleg már le is tett róla, s közben az elmúlt héten egy még fontosabb rangsor, a brit élén kötött ki. „Az év szenzációja” – kommentálta a zenészszakma, és a felocsúdás után keresni kezdte a választ a történtekre. A bravúr – jobban belegondolva – nem is meglepő, számos ténnyel magyarázható.

A független blackburni kiadó, az All Around The World gondozásában Nagy-Britanniában május 5-én megjelent 13. Scooter-stúdiólemez, a Jumping All Over The World című Madonna vezetésének vetett véget – a popkirálynő hatalmas reklámkampánnyal támogatott Hard Candy című albuma egy hétig uralta a brit mezőnyt, a megjelenés hetében 94 655 példány kelt el a korongból. A trió lemezéből május 5. és május 11. között 33 557 példányt értékesítettek a szigetországban, négyezerrel többet, mint Madonna második helyre szoruló kiadványából.

Scooter - 2008 zenei meglepetése

A többször átalakult, jelenleg H. P. Baxxter, Rick J. Jordan és Michael Simon alkotta formációnak a brit albumösszesítésen korábban a hatodik hely volt a csúcspozíciója – ezt a 2002-es Push The Beat For This Jam (The Singles ’94-’02) című slágerválogatásával érte el. Stúdiólemezei közül a 2003-as The Stadium Techno Experience szerepelt a legjobban: a huszadik helyig vitte. A trió a kislemezek brit listáján két dallal járta meg a TOP 10-et: a Ramp! (The Logical Song) cíművel 2001-ben a második, a Nessaja cíművel 2002-ben a negyedik helyig jutott.

A Scooter brit bravúrja annak tükrében még meglepőbb, hogy a német albumeladási rangsorban sosem volt listavezető, sőt a dobogóra sem fért fel – Németországban az 1998-as No Time To Chill című nagylemezzel szerepelt a legelőkelőbb helyen, a negyedik pozícióban. Az új korong a német nyelvterületen és nálunk novemberben került a boltokba, a német összesítésen a 14. helyig jutott.

A Scooter brit sikerének titka a következő dolgokkal magyarázható. Az albumok forgalma az elmúlt években a szigetországban is jelentősen visszaesett, így kisebb példányszámmal is meg lehet szerezni a lista csúcsát. (Néhány éve elképzelhetetlen volt, hogy valaki 33 557 példánnyal az élen debütáljon.) A Scooter rajongótábora Nagy-Britanniában is jelentős, több tízezres, amely megrohamozta a boltokat, biztosítva ezzel a vezető helyet. Ráadásul két héttel ezelőtt elég nagy csend jellemezte a brit zenepiacot, jelentősebb újdonság nem látott napvilágot. A sikerhez az is hozzájárult, hogy a nagylemez dupla változatban, egy válogatással kiegészülve került a brit boltokba. További tényezőként a trió nemrég véget ért szigetországi turnéja is felhozható, amelynek nézőszáma elérte az ötvenezret. (Új Szó)

Puha József

2008. 05. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 05. 22. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 06. 29. 22:35
hülyeség, hogy amikor valaki valahanyadik valahol, akkor béna, de ha első, akkor "meg lehet magyarázni"... minden konkurensnek meg volt az esélye rá, de aztán mégsem, ennyi. bibibííí.
Vendég 2008. 08. 18. 21:14
KI AZ A KRETÉN AKI MÉG HALGATJA EZT A VISITOZÓ GERMÁN PLASZTIKARCÚ TÉGLAFEJET?tuctuctuc ilyet?
Vendég 2008. 12. 29. 11:38
Miért lenne valaki kretén mert Scooter-t hallgat?! Szerintem az a kretén aki egy olyan embert illetve emberek ócsárol akiket nem is ismer. Nem mindegy neked hogy milliók mit hallgatnak?! Te törődj csak a berögződött prosztó világoddal!
Vendég 2009. 02. 01. 16:00
a tankcsapda jó ezek szarok

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

2008 zenei meglepetése cikk képei
Scooter - 2008 zenei meglepetéseScooter - 2008 zenei meglepetése