Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/23

Listamustra - Listamustra 2008/23

Az elmúlt időszak legtitokzatosabb zenekara a Foxboro Hot Tubs volt. Tavaly decemberben hallatott magáról először: az interneten pár napig ingyen kínálta a Stop Drop And Roll!!! című hatdalos EP-jét. Azután újabb hat felvételt töltött fel a világhálóra, azokat már a kezdetektől pénzért adta. A tizenkét szerzemény egy újjal kiegészítve május közepén fizikai formátumban is napvilágot látott a Stop Drop And Roll!!! című nagylemezen.

Időközben kiderült, a név mögött a Green Day tagjai állnak – a trió és további három zenész alkotja a formációt. Az album az USA-ban a héten érkezett meg az eladási lista 21. helyére.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Lil Wayne Featuring Static Major: Lollipop
Nagy-Britannia – Rihanna: Take A Bow
Németország – Mark Medlock: Summer Love
Magyarország – Ákos: Negyven

Az új idol rekordja: tizenegy újdonság
A kislemezlisták csúcsa változatlan: az USA-ban összességében harmadik hete Lil Wayne és Static Major, Nagy-Britanniában második hete Rihanna, Németországban harmadik hete Mark Medlock, Magyarországon hetedik hete Ákos trónol. Május 21-én ért véget az American Idol című zenei tehetségkutató tévéműsor hetedik sorozata. A győztes, David Cook hat dallal debütált az amerikai kislemezlista ötvenes mezőnyében: a The Time Of My Life a harmadik, a Dream Big a 15., az I Still Haven’t Found What I’m Looking For a 22., a The World I Know a 28., az I Don’t Want To Miss A Thing a 42., a Billie Jean a 47. helyen kezdett. Az 1982. december 20-án született texasi fiatalember a másik ötvenben további öt felvétellel debütált, tehát tizenegy újdonsága található a százas mezőnyben. Ezzel természetesen rekordot állított fel – az eddigi csúcsot Miley Cyrus tartotta hat egyszerre debütáló dallal.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – 3 Doors Down: 3 Doors Down
Nagy-Britannia – Usher : Here I Stand
Németország – BAP: Radio Pandora
Magyarország – Deák Bill Gyula: Hatvan csapás

Zenei élet a Barátok közt után
Az albumösszesítések élén mind a négy piacon új listavezető szerepel. Az USA-ban a 3 Doors Down ötödik stúdiólemezéből értékesítették a legtöbbet – az eredmény nem meglepő, az 1996-ban megalakult, Mississippi államból származó rockegyüttes előző albuma, a 2005-ös Seventeen Days is a rangsor első helyén nyitott. Érdekesség, hogy a zenekar Európában egyelőre csak Németországban népszerű, új lemeze – akárcsak az előző – a német eladási lista hatodik helyére iratkozott fel. Az amerikai TOP 10-ben további két újdonság található: a második helyre az 1988 és 2001 között működött, majd 2006-ban újjáalakult, és tavaly egy tragikus esemény miatt megszűnt UGK (Underground Kingz) nevű duó tagjaként megismert Bun B érkezett meg a második, II Trill című szólóalbumával. Zenésztársa, Pimp C december 4-én hunyt el: alvás közben légzészavar lépett fel nála, javarészt a vérében nagy arányban talált köhögéscsillapító gyógyszerek miatt. (A duó kihagyásának oka Pimp C börtönbüntetése volt.) A harmadik új belépő a bronzérmes pozícióban kezdő, huszadik életévében járó Julianne Hough countryénekesnő első lemeze. Nagy-Britanniában az utóbbi hetek legjobban várt amerikai hanghordozója, Usher hatodik albuma volt a legkelendőbb. A Tennessee államból származó r&b-énekes előző, 2004-es Confessions című lemezéből közel tizennégymilliót értékesítettek világszerte, ebből kilenc és fél millió az USA-ban kelt el. Usher brit rajt–cél-győzelmére számítani lehetett, a Confessions és a 2001-es 8701 című albuma is a csúcson debütált. A brit tízes mezőny másik újdonsága az ötödik helyen kezdő, tavaly ismertté vált öttagú leedsi The Pigeon Detectives második lemeze, az Emergency. A német eladási összesítés élmezőnyében három újdonság szerepel: a már említett 3 Doors Down mellett új belépő az első helyen az 1976-tól működő német BAP nevű rockegyüttes 21. albuma és a kilencedik pozícióban a Chakuza nevű német hiphopelőadó Unter der Sonne című újdonsága. Magyarországon öt hét után trónfosztott lett Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra Musical Duett című nagylemezének második része. Ezúttal az ugyancsak hetedik hete listán tartózkodó Deák Bill Gyula albumából értékesítették a legtöbbet. A negyvenes mezőny három újdonságának egyike a 27. helyen startoló Dósa Matyi, vagyis a Barátok közt egykori Tónijának Búcsúzz szépen el című nagylemeze. Matyi a crystalos Kasza Tibor januárban kiadott szólóalbumán is hallható, az Úgy szeretném meghálálni című slágert éneklik közösen. (Új Szó)

Puha József

2008. 06. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 06. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/23 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/23