Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/24

Listamustra - Listamustra 2008/24

Úgy alakult, hogy (egyelőre) mégsem szabad leírnunk Natasha Bedingfieldet. Az új-zélandi származású londoni énekesnő második albuma, az N.B. Európában tavaly áprilisban jelent meg, kevés sikerrel. Az észak-amerikai kontinensen idén januárban került a boltokba Pocketful Of Sunshine címmel, szinte új változatban – az európai verzió tizenhárom dalából mindössze hat szerepel rajta. A korong az amerikai eladási lista harmadik helyén startolt, majd mélyrepülésbe kezdett.

Az első kislemezdal, a Sean Kingstonnal rögzített Love Like This a Billboard magazin kislemezlistáján a 11. helyig jutott. Az albumról másodikként maxi CD-re kimásolt felvétel, a címadó sikerének köszönhetően – amelynek a Billboard fő összesítésén a nyolcadik hely volt a csúcspozíciója – a nagylemez megkapaszkodott a rangsor középmezőnyében, a héten a 35. helyen található. Az album a jövő hónapban kontinensünkön is megjelenik, Nagy-Britanniában július 14-én.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Lil Wayne Featuring Static Major: Lollipop
Nagy-Britannia – Mint Royale: Singin’ In The Rain
Németország – Thomas Godoj: Love Is You
Magyarország – Ákos: Negyven

Német–lengyel popzenei barátság
A négy kislemezlista közül kettő csúcsa változatlan: az USA-ban összességében negyedik hete Lil Wayne és Static Major felvétele, Magyarországon nyolcadik hete Ákos születésnapi slágere trónol. A Neil Claxton és Chris Baker lemezlovas-producerek vezette Mint Royale 1997-ben alakult meg, és a Tequila című Terrorvision-dal 1999-es, a brit kislemezlistán az ezüstérmes pozícióig jutott bigbeat remixével vált ismertté. Chris időközben kivált a formációból, és Neil a háttérben meghúzódó zenésztársaival készítette el a harmadik, 2005 augusztusában kiadott See You In The Morning című albumot, amelyről a Singin’ In The Rain a héten rajt–cél-győzelmet aratott Nagy-Britanniában egy, a dalt felhasználó autóreklámnak köszönhetően – az átdolgozás 2005-ben a huszadik helyig vitte. Érdekesség, hogy a Mint Royale időközben egy újabb nagylemezzel is előrukkolt, 2007 februárjában a Pop Is… című karrierösszegző kiadvánnyal. A német rangsort három hétig vezette Mark Medlock a Summer Love című slágerével. A Deutschland sucht den Superstar című zenei tehetségkutató tévéműsor tavalyi, negyedik sorozatának győztesét az idei győztes váltotta a csúcson: az 1978. március 6-án Lengyelországban született Thomas Godoj felvétele a várakozásnak megfelelően a rangsor élén debütált, akárcsak Ausztriában és Svájcban. Az énekes Plan A! című első albuma június 27-én jelenik meg (egyelőre csak) a német nyelvterületen.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Usher: Here I Stand
Nagy-Britannia – Paul Weller: 22 Dreams
Németország – Genesis: Live Over Europe / When In Rome
Magyarország – Deák Bill Gyula: Hatvan csapás

Usher: két hét alatt kettős győzelem
A világ legtermészetesebb dolga, hogy Usher hatodik albuma a múlt heti brit győzelem után az USA-ban is az eladási rangsor csúcsára iratkozott fel. A Tennessee államból származó énekes nagylemezéből hazájában a megjelenés hetében 433 ezret értékesítettek. Ez jócskán elmarad az előző, 2004-es Confessions című albumának fogadtatásától – ebből az első héten 1,1 millió kelt el az USA-ban, de a kettőt nem szabad összehasonlítani, hiszen azóta jelentősen átalakultak a zenefogyasztási szokások. Az amerikai eladási lista tízes mezőnyében további két újdonság szerepel: az ezüstérmes pozícióban a Sex And The City című film zenei lemeze, a kilencedik helyen a 63. életévében járó Al Green korongja, a Lay It Down című nyitott. A brit TOP 10-ben négy új belépő található. Az élre a brit szuperszár, az egykori The Jam-frontember, a május 25-én az ötvenedik életévét betöltött Paul Weller albuma iratkozott fel. A negyedik helyen a Radiohead karrierösszegző lemeze debütált, amelynek kiadása ellen a zenekar kézzel-lábbal tiltakozott, egykori lemezcége, az EMI alá tartozó Capitol Records mégis megjelentette. A liverpooli The Zutons albuma, a You Can Do Anything a hatodik helyre érkezett meg. A tizedik pozícióban az elmúlt hetek nagy brit klubslágere, a kislemezek összesítésén a hatodik helyig jutott Fascination előadója, a dán Alphabeat nyitott a This Is Alphabeat című albumával. A brit és amerikai listán rajt–cél-győzelmet arató Usher Németországban a tizedik helyet szerezte meg, a csúcsra a Genesis DVD-vel kiegészített dupla koncert CD-je iratkozott fel. Magyarországon már uborkaszezon van: a negyvenes mezőnyben mindössze egy újdonságot találunk, a 38. helyen kezdő Kaczor Feri albumát, és kilenc visszatérő korong szerepel a rangsorban. (Új Szó)

Puha József

2008. 06. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 06. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/24 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/24