Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/25

Listamustra - Listamustra 2008/25

Az elmúlt hetekben két olyan nagylemez is megjelent, amelyek nem értek el átütő sikert, de muszáj róluk hírt adni, mindkettő kiemelkedő alkotás. A diszkózene koronázatlan királynője, Donna Summer tizenhét év után jelentkezett új stúdióalbummal. A hatvanadik életévében járó, bostoni születésű énekesnő Crayons című poplemeze az amerikai eladási lista 17. helyére érkezett meg – ez a díva eddigi legjobb eredménye az USA-ban. Egy másik énekesnő, a környékünkön csak a Girls Just Want To Have Fun című világslágerrel ismert New York-i Cyndi Lauper (vasárnap lesz 55 éves) a szintén kiváló Bring Ya To The Brink című korongjával az amerikai lista 41. helyére iratkozott fel.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Lil Wayne Featuring Static Major: Lollipop
Nagy-Britannia – Mint Royale: Singin’ In The Rain
Németország – Thomas Godoj: Love Is You
Magyarország – Ákos: Negyven

Nincs változás a kislemezlisták élén
Egyik összesítés csúcsán sem következett be trónfosztás: az amerikai Billboardon összességében ötödik hete Lil Wayne és az idén februárban elhunyt Static Major felvétele, Nagy-Britanniában második hete a Mint Royale autóreklámban felhasznált 2005-ös átdolgozása, Németországban szintén második hete a Deutschland sucht den Superstar idei, ötödik sorozatának győztese, a lengyel származású Thomas Godoj dala, Magyarországon kilencedik hete Ákos születésnapi szerzeménye vezet.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Disturbed: Indestructible
Nagy-Britannia – Coldplay: Viva La Vida Or Death And All His Friends
Németország – Sido: Ich & meine Maske
Magyarország – Deák Bill Gyula: Hatvan csapás

Új belépőktől hemzsegő élbolyok
Az amerikai lista tízes mezőnyében hat újdonságot találunk. Az élen a Disturbed negyedik albuma nyitott. A chicagói metálzenekar első nagylemeze The Sickness címmel 2000-ben jelent meg, és a hazai eladási összesítés 29. helyéig jutott. A következő kettő: a 2002-es Believe és a 2005-ös Ten Thousand Fists az első helyig vitte, így az új korong rajt–cél-győzelmére számítani lehetett. Az ezüstérmes pozícióban az amerikai zenepiac legnépszerűbb válogatása, a kor slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! 28. része debütált. A negyedik helyet Rivers Cuomo énekes-gitáros 1992 és 1997 között működött, majd 2000-ben újjáalakult Weezer nevű együttesének hatodik, Weezer című stúdióalbuma szerezte meg. Egyel mögötte egy legendás, ugyancsak kihagyás után újraegyesült zenekar: az 1973 és 1987 között működött, 1997-ben újjáalakult Journey 13. stúdiólemeze, a Revelation startolt. Az amerikai TOP 10-ben új belépő még a hatodik helyen Ashanti negyedik stúdióalbuma, a The Declaration és a nyolcadik helyen Jewel hetedik korongja, a Perfectly Clear. A brit rangsor élmezőnyében két újdonság szerepel. Idén eddig csak egyetlenegy nagylemez eladási példányszáma érte el egy hét alatt a 100 ezret: Duffy első, Rockferry című albumából a megjelenés hetében, márciusban 183 874 példányt értékesítettek. Nem meglepő, hogy ezt jócskán túlszárnyalta a Coldplay negyedik stúdiólemeze, amely a szigetországban a szokástól eltérően nem a hét első napján, hanem múlt csütörtökön került a boltokba, és négy nap alatt 302 074 darab talált belőle gazdára – már a megjelenés napján 125 ezres példányban kelt el. A tízes mezőny másik új belépője az ötödik helyen nyitó skót The Fratellis második stúdióalbuma, a Here We Stand. A német TOP 10-be négy újdonság iratkozott fel. Meglepő, hogy a Deutschland sucht den Superstar tavalyi, negyedik sorozatában diadalmaskodó Mark Medlock a Cloud Dancer című harmadik nagylemezével nem tudta megszerezni a trónt, a második helyre érkezett meg vele. A Sido nevű berlini rapper győzte le a harmadik, Ich & meine Maske című szólóalbumával. Mark mögött a bronzérmes pozícióban egy másik hazai rapper, Clueso debütált a So sehr dabei című negyedik nagylemezével. A negyedik újdonság a nyolcadik helyre érkező Alanis Morissette-korong, a Flavors Of Entanglement. Magyarországon ezúttal is Deák Bill Gyula albumából adták el a legtöbbet. A tízes mezőny egyetlen új belépője a hatodik pozícióban a múlt csütörtökön „A legjobb új előadó” kategóriában VIVA COMET-díjjal kitüntetett Anti Fitness Club első nagylemeze. (Új Szó)

Puha József

2008. 06. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 06. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/25 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/25