Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/27

Listamustra - Listamustra 2008/27

Érdekes mód, a vasárnap véget ért labdarúgó Európa-bajnokság a slágerlistákra (még mindig) nincs különösebb hatással. Az esemény hivatalos dala, az Enrique Iglesias által előadott Can You Hear Me nem szerepel az összesítéseken, a hivatalos himnusz: a Shaggy, valamint a két kabalafigura, Trix és Flix által tolmácsolt Feel The Rush is csak a német nyelvterületen hódít, a német kislemezlistán a múlt héten csúcsra jutott.

A múlt heti és a mostani zenei rangsorokon számos érdekesség történt – az Egyesült Államokban például egy hanghordozó forgalma már a megjelenés hetében túlszárnyalta az egymilliót, ami bravúros teljesítmény, 2005 óta nem volt rá példa –, ebből eredően a mai alkalommal a szokásosnál nagyobb terjedelemben foglalkozunk a listák alakulásával.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Katy Perry: I Kissed A Girl
Nagy-Britannia – Ne-Yo: Closer
Németország – Kid Rock: All Summer Long
Magyarország – Ákos: Negyven

Egyesült Államok
Nagy-Britanniából érkező együttes legutóbb 1997-ben vezette az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját: a Spice Girls a Wannabe című slágerrel négy hétig trónolt. Brit fiúzenekar legutóbb 1991-ben állt az élen, az egyslágeres formációként elkönyvelt EMF az Unbelievable című felvétellel egy hétig uralta a mezőnyt. Az elmúlt héten – tizenhét év után – ismét brit fiúzenekar, pontosabban férfiak alkotta zenekar került az élre: a Coldplay a Viva La Vida című dalával. A tündöklés egy hétig tartott, a szerzemény a héten a hatodik helyre hátrált. A csúcsra a 24. életévében járó kaliforniai Katy Perry első slágere, az I Kissed A Girl került.

Nagy-Britannia
A Coldplay az elmúlt héten nemcsak az USA-ban, hanem hazájában is elfoglalta az összesítés legmagasabb fokát – Chris Martinék a szigetországban a Mint Royale tündöklésének vetettek véget, amely a Singin’ In The Rain című átdolgozással két hétig vezetett. Igaz, a Viva La Vida 2008 eddigi legkisebb példányszámú listavezetője lett, mindössze 23 212 példányt töltöttek le belőle a világhálóról – a felvétel Európában csak digitális formátumban szerezhető be. Érdekesség, hogy a Coldplaynek az USA-ban és Nagy-Britanniában egyaránt ez az első listavezető slágere. A szigetországban ez már a második listás dala a negyedik stúdióalbumáról – az első, a beharangozó, a Violet Hill, amelyet egy hétig ingyen kínált a honlapján, a nyolcadik helyig jutott. A héten – meglepetésre – Ne-Yo vette át a vezetést a brit rangsorban: a Closer az arkansasi r&b-énekes második listavezetője, So Sick című dalával 2006 márciusában egy hétig állt az élen.

Németország
Európa második legfontosabb zenei piacán – akárcsak az USA-ban és Nagy-Britanniában – három hét alatt három listavezető váltotta egymást. A Deutschland sucht den Superstar idei, ötödik sorozatának győztese, Thomas Godoj a Love Is You című felvételével két hét után hagyta el a trónt. A múlt héten a foci Eb – a bevezetőben említett – hivatalos himnusza került fel a csúcsra. A héten Kid Rock tavaly októberben kiadott Rock N Roll Jesus című nagylemezéről kimásolt All Summer Long vette át a vezetést – a siker minden bizonnyal az amerikai rockernek az osztrák a Novarock Festival-on tartott nagy sikerű fellépésével magyarázható.

Magyarország
Az általunk vizsgált kislemezlisták közül egyedül a magyar csúcsa változatlan: 11. hete Ákos uralja a mezőnyt a honlapjáról ingyen letölthető születésnapi szerzeményével.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Coldplay: Viva La Vida Or Death And All His Friends
Nagy-Britannia – Coldplay: Viva La Vida Or Death And All His Friends
Németország – Coldplay: Viva La Vida Or Death And All His Friends
Magyarország – A Társulat: István, a király

Egyesült Államok
Lil Wayne és az idén februárban elhunyt Static Major közös dala, a Lollipop öt hétig vezette a kislemezek amerikai összesítését, az alkalmi duó a múlt héten lett trónfosztott. Lil bizonyára nem bánkódott emiatt, sőt biztosan pezsgőt is bontott, hiszen ezzel egyidőben az albumlistán hatalmas bravúrt ért el: hatodik, Tha Carter III című nagylemezéből a megjelenés hetében több mint egymillió példányt értékesítettek. Erre a teljesítményre legutóbb 50 Cent volt képes 2005-ben, a második szólóalbumával szárnyalta túl a milliós álomhatárt egy hét leforgása alatt. Idén eddig Mariah Carey nagylemeze volt a legsikeresebben bemutatkozó, az első héten 463 ezer példányban kelt el. Ha a Coldplay negyedik stúdióalbuma egy héttel korábban lát napvilágot, nem tudta volna megszerezni az első helyet, a héten viszont 721 ezres példányszámmal minden probléma nélkül listavezető, Lil Wayne második helyre csúszott korongja ezúttal 309 ezres példányban fogyott. Érdekeség, hogy Chris Martin együttesének 2005-ös X&Y című nagylemeze a mostanival szinte megegyező példánnyal, 737 ezerrel volt listavezető – a korongból eddig 3,2 milliót adtak el az USA-ban, az előző, a 2002-es A Rush Of Blood To The Head című 4,5 milliónál tart, az első, a 2000-es Parachutes pedig 2,7 milliónál. Az amerikai TOP 10-ben további három újdonság található: a harmadikon a Camp Rock című Disney Channel-film zenei albuma, a kilencediken Katy Perry második, One Of The Boys című nagylemeze, a tizediken a The Offspring nyolcadik stúdióalbuma, a Rise And Fall, Rage And Grace debütált.

Nagy-Britannia
A brit nagylemezpiacon harmadik hete a Coldplay negyedik stúdióalbuma a legkelendőbb, a forgalma a harmadik héten is túlszárnyalta a százezret – eddig 609 585 példányt értékesítettek belőle, tehát három hét alatt elérte a dupla platinastátust. Az eladási rangsor tízes mezőnyében négy új belépő szerepel: a negyediken az essexi Darren Styles lemeze, a Skydivin’, az ötödiken az izlandi Sigur Rós ötödik stúdióalbuma, a Með suð í eyrum við spilum endalaust, a kilencediken az amerikai Jonas Brothers második, az USA-ban tavaly augusztusban megjelent Jonas Brothers című nagylemeze nyitott. Az ugyancsak amerikai Chris Brown a tengerentúlon sikert sikerre halmozó Exclusive című albuma a hatodik helyre tért vissza.

Németország
Két hete a Sido nevű berlini rapper Ich & meine Maske című nagylemeze, a múlt héten az Ich + Ich nevű formáció tavalyi, Vom selben Stern című albuma volt az első a német zenepiacon. Ezúttal a Coldplay vezeti az eladási rangsort. A tízes mezőny egyetlen újdonsága az ötödik pozícióban az 1970-ben megalakult brit Judas Priest nevű heavy metal zenekar 16. stúdiólemeze, a Nostradamus.

Magyarország
A negyvenes mezőnyben öt új belépő található: a Judas Priest albuma, a Nostradamus a 12. helyen, a Coldplay nagylemeze, a Viva La Vida Or Death And All His Friends a tizediken debütált. A három legelőkelőbb pozícióban nyitott újdonság A Társulathoz kötődik: A legjobb dalok című válogatás a negyediken, Feke Pál gyűjteményes korongja a harmadikon, az István, a király új változatának zenei anyaga az első helyen nyitott. Az újdonságok között, a második pozícióban Deák Bill Gyula albumát, a Hatvan csapás címűt találjuk – a zenész játszotta a rockopera eredeti változatában Tordát. (Új Szó)

Puha József

2008. 07. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 07. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 04. 14. 11:49
http://www.online-flash-game.com/ flash games

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/27 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/27