Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/29

Listamustra - Listamustra 2008/29

A kilencvenes évek közepén úgy tűnt, Bob Dylan fia, az 1969. december 9-én született Jakob – ha a papa babérjaira nem is tör – világsztárrá nőheti ki magát. Az énekes-dalszerző 1989-ben alapította meg a The Wallflowers nevű zenekarát, amelynek 1996 májusában kiadott második stúdiólemeze, a Bringing Down The Horse az amerikai eladási rangsor negyedik helyéig jutott.

Négymilliót értékesítettek belőle az USA-ban, nagyrészt a One Headlight és a 6th Avenue Heartache című slágerré vált szerzeményeknek köszönhetően. Az együttes továbbra is létezik, az évek során sok zenész megfordult benne, az élvonalból azonban kiszorult, az áttörés óta megjelent mindhárom stúdióalbuma csak mérsékelt sikert ért el. Jakob Dylan most szólóban próbálkozik, első szólólemeze Seeing Things címmel került a boltokba – negyedik hete szerepel az amerikai eladási listán, ezen a héten a 95. helyen található, csúcspozíciója a 24. hely volt.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Katy Perry: I Kissed A Girl
Nagy-Britannia – Dizzee Rascal Featuring Calvin Harris And Chrome: Dance Wiv Me
Németország – Kid Rock: All Summer Long
Magyarország – Ákos: Negyven

Kid Rocké lehet a nyár európai slágere
A kislemezlisták élmezőnyének egyetlen említést érdemlő történése az 1971. január 17-én született Kid Rock felvételének európai szárnyalása. Az All Summer Long Németországban harmadik hete listavezető, Nagy-Britanniában e héten a 46. helyét a hatodikra cserélte le. A dal két rockklasszikus: Warren Zevon 1978-as Werewolves Of London és a Lynyrd Skynyrd 1974-es Sweet Home Alabama című slágerének elegye. Csakúgy mint a németen, a többi összesítés élén sem történt változás: az amerikai Billboard magazin száz felvételt rangsoroló listáján harmadik hete Katy Perry slágere, a briten második hete Dizzee Rascal Featuring Calvin Harris And Chrome dala, a magyaron 13. hete Ákos születésnapi szerzeménye vezet.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Lil Wayne: Tha Carter III
Nagy-Britannia – Coldplay: Viva La Vida Or Death And All His Friends
Németország – Coldplay: Viva La Vida Or Death And All His Friends
Magyarország – A Társulat: István, a király

Lil Wayne albuma újra listavezető
Kid Rock a tavaly októberben kiadott Rock N Roll Jesus című nagylemezével pályafutása során először foglalta el az amerikai Billboard magazin albumlistájának csúcsát. Legutóbbi európai turnéja, főleg az osztrák Novarock Festival-on tartott nagy sikerű fellépése után a rocker All Summer Long című átdolgozásdala – ahogy a kislemezeknél írtuk – slágerré vált a német nyelvterületen, és Európa-szerte egyre népszerűbb, ami természetesen korongja forgalmára pozitív hatást gyakorol. A Rock N Roll Jesus Németországban a hatodik pozícióban szerepel, és érdekes mód, az amerikai piacon is növekszik iránta a kereslet (ott a szóban forgó szerzemény csak a nyolcvanadik helyig jutott), az előző héthez képest harmincöt százalékkal nagyobb eladást produkált, s ezáltal a 12. helyről a hetedikre lépett elő. Az általunk vizsgált nyolc rangsor közül csak az amerikai nagylemezlista élén történt változás: a három héttel ezelőtti listavezető, Lil Wayne hatodik, Tha Carter III című albuma tért vissza a trónra. Mint ismert, a lemezből a megjelenés hetében több mint egymillió példányt értékesítettek, ami hatalmas bravúr. Erre a teljesítményre legutóbb 50 Cent volt képes 2005-ben – a második, The Massacre című szólóalbumával szárnyalta túl a milliós álomhatárt egy hét leforgása alatt. Az amerikai TOP 10-ben a héten két újdonság található: az említett 50 Cent vezette G-Unit második stúdiólemeze, a T.O.S. (Terminate On Sight) a negyedik, John Mayer koncertalbuma, a Where The Light Is: John Mayer Live In Los Angeles az ötödik helyre érkezett meg. A brit eladási összesítés tízes mezőnyében szintén két új belépő szerepel, mindkettő a tengerentúlról érkezett: a Black Kids nevű floridai indie pop zenekar első, Partie Traumatic című nagylemeze az ötödik, a kaliforniai Beck albuma, a Modern Guilt a kilencedik pozícióban nyitott. A német élmezőnyben nincs újdonság. A magyar negyvenes rangsorban mindössze egy debütáló található: a 26. helyen a No Thanx nevű hazai emoegyüttes második nagylemeze, a Gépregény című. (Új Szó)

Puha József

2008. 07. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 07. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 07. 28. 18:09
;-PPPPPP

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/29 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/29