Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/31

Listamustra - Listamustra 2008/31

Egy hét kihagyás után Nagy-Britanniában és Németországban is visszatért az albumeladási lista csúcsára a Coldplay negyedik, Viva La Vida Or Death And All His Friends című stúdiólemeze. A brit zenepiacon mégsem ez volt az elmúlt napok legkelendőbb hanghordozója. A filmzenei albumok nem kerülhetnek fel a fő összesítésre, azokat egy másik, külön rangsor jegyzi – így történhetett meg, hogy a Mamma Mia! című filmmusical lemeze a fő listán nem vezet, pedig többet értékesítettek belőle, mint Chris Martinék albumából.

Nagy-Britanniában a filmzenei lemezek közül legutóbb 2001-ben a Bridget Jones naplójának zenei anyaga tudott olyan eladást produkálni, amellyel a fő összesítésen is az élre került volna. A szigetországban egyébként az ilyen korongoknak nincs nagy piaca, és az észak-amerikai kontinensen van a legnagyobb a kultusza. Az ABBA-film zenéje persze nemcsak a brit piacon, hanem világszerte tarol: az Egyesült Államokban (ahol felkerülhet a hagyományos listára) hetedikből lett harmadik, Magyarországon (itt szintén) a 31. pozícióját az elsőre cserélte fel.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Katy Perry: I Kissed A Girl
Nagy-Britannia – Dizzee Rascal Featuring Calvin Harris And Chrome: Dance Wiv Me
Németország – Kid Rock: All Summer Long
Magyarország – Ákos: Negyven

Szekeres Adrien váratlan sikere
A két héttel ezelőtti helyzethez képest a csúcsokon semmi sem változott: az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján ötödik hete az összesítés történetének ezredik listavezetője, Katy Perry slágere, Nagy-Britanniában negyedik hete Dizzee Rascal Featuring Calvin Harris And Chrome dala, Németországban ötödik hete Kid Rock felvétele, Magyarországon 15. hete Ákos születésnapi szerzeménye trónol. Meglepetéssel csupán a kislemezek magyar rangsora szolgál. Szekeres Adrien szólóban a tavaly kiadott harmadik, Olyan mint te című albumával a legsikeresebb magyar énekesnők közé emelkedett. Előző két szólólemezével nem ért el átütő sikert. Az elmúlt héten a dalok magyar listájának ötödik pozíciójában debütált, a héten a kilencediken található a 2001-es Futok a szívem után című albumának egyik szerzeménye, az Éjjel néha félek című. Az amúgy slágerszagú felvétel eddig ismeretlen volt, videoklip sem készült hozzá – valószínűleg az énekesnő koncertjein felcsendülve megtetszett a közönségnek, és többen letöltötték, s mivel Magyarországon a legális zeneletöltés továbbra is gyerekcipőben jár, a viszonylag kevés letöltés is összesítésen való szereplést eredményezett.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Nas: Untitled
Nagy-Britannia – Coldplay: Viva La Vida Or Death And All His Friends
Németország – Coldplay: Viva La Vida Or Death And All His Friends
Magyarország – Filmzene: Mamma Mia!

A Coldplay csalóka győzelme
A kislemezek listáján tart az uborkaszezon, az albumösszesítéseken viszont nagy a sürgés-forgás: egyetlen múlt heti listavezető sem tudta megőrizni vezető helyét. Az Egyesült Államokban eddig összességében három hétig vezetett Lil Wayne a hatodik, Tha Carter III című stúdióalbumával. A héten a Nas nevű hiphopelőadó kilencedik stúdiólemeze került az élre, rajt–cél-győzelmet aratva. Az amerikai TOP 10-ben további három újdonság szerepel: a hetediken az 1976 óta aktív rocker, John Mellencamp albuma, a Life Death Love And Freedom, a nyolcadikon egy újabb hiphopelőadő, David Banner stúdiólemeze, a The Greatest Story Ever Told, a kilencediken Taylor Swift EP-je, a Beautiful Eyes nyitott. Nagy-Britanniában az elmúlt héten Basshunter korongja, a Now You’re Gone – The Album debütált a csúcson. A svéd énekes-producer a lemez sikerét már az év elején megalapozta a Now You’re Gone című slágerével, amely öt hétig vezette a kislemezek brit rangsorát. A héten visszatért a csúcsra a Coldplay albuma, amely így összességében hatodik hete vezet, de ahogy azt a bevezetőben részleteztük, a valóságban nem Chris Martinék értékesítették a legtöbb hanghordozót. Ezúttal két új belépő található a brit élmezőnyben: a hetedik pozícióban az 1957 óta működő ír The Bachelors válogatáskorongja, az I Believe – The Very Best Of The Bachelors No.7, a kilencediken a Primal Scream kilencedik stúdiólemeze, a Beautiful Future kezdett. Németországban az elmúlt héten – a várakozásnak megfelelően – a Deutschland sucht den Superstar című tehetségkutató vetélkedő ötödik sorozatának győztese, a lengyel származású Thomas Godoj albuma, a Plan A! debütált az eladási rangsor élén. A héten ismét – összességében negyedik hete – a Coldplay korongja vezet. Magyarországon a múlt héten a Királyi duettek című nagylemez állt a csúcson, amelyen napjaink magyar előadói énekelnek duettet Zámbó Jimmyvel a technika segítségével. A héten a Mamma Mia! című filmmusical albuma került az élre. (Új Szó)

Puha József

2008. 08. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 08. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 08. 09. 18:54
hát ez: ;-P

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/31 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/31