Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/32

Listamustra - Listamustra 2008/32

A piac telítettsége miatt az utóbbi években nincs uborkaszezon a zeneiparban, ennek megfelelően a slágerlistákon sincs. Kisebb pangások azért vannak, a héten például az albumösszesítéseken: Nagy-Britanniában és Németországban nincs újdonság a tízes mezőnyben, Magyarországon a negyvenes mezőnyben sincs, az Egyesült Államokban is csak két új belépő található a TOP 10-ben – igaz, ezek az első két helyre érkeztek meg. A kislemezek rangsorainak csúcsán három egymást követő héten nem történt változás, most is csak a briten volt váltás.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Katy Perry: I Kissed A Girl
Nagy-Britannia – Kid Rock: All Summer Long
Németország – Kid Rock: All Summer Long
Magyarország – Ákos: Negyven

Katy Perry megérkezett Európába
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistája történetének ezredik listavezetője, az összesítést hatodik hete uraló Katy Perry-sláger, az I Kissed A Girl megérkezett a kontinensünkre, és biztosra vehető, hogy nálunk is slágerré válik: a kislemezek brit rangsorán a 139. helyét a negyedikre cserélte fel. A szigetországban Dizzee Rascal Featuring Calvin Harris And Chrome felvétele, a Dance Wiv Me négy hét után elhagyta a trónt, és Kid Rock Németországban hatodik hete listavezető dala, az All Summer Long került a helyére. Az 1971-es születésű rocker korábban nem járt a brit tízes mezőnyben, legmagasabban a 2000-es American Bad Ass című felvételét jegyezték, amely a 25. helyig jutott. Magyarországon 16. hete Ákos születésnapi szerzeménye, a Negyven trónol.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Miley Cyrus: Breakout
Nagy-Britannia – ABBA: Gold – Greatest Hits
Németország – Paul Potts: One Chance
Magyarország – Filmzene: Mamma Mia!

Az ABBA újabb rekordja
Miley Cyrust a Disney Channel nagy sikerű Hannah Montana című filmsorozatából ismerhetjük: a korábban szebb éveket is megélt Billy Ray Cyrus countryénekes 1992. november 23-án született lánya a 2006-ban bemutatott sorozatban nappal Miley Stewartként a tinédzserek mindennapjait éli, este Hannah Montana néven népszerű énekesnő – kettős életéről csak családtagjai és közeli barátai tudnak. A sorozat tavaly vetített második részének zenei anyaga dupla korong: az első CD-n betétdalok, a másikon Miley szólófelvételei hallhatók. Az énekesnő az észak-amerikai kontinensen manapság a tinédzserek legnagyobb bálványa, így nem meglepő, hogy új stúdióalbumából a megjelenés hetében 371 ezret értékesítettek az USA-ban, megszerezve ezzel az eladási lista első helyét. Az ezüstérmes pozícióba a Sugarland nevű atlantai countryduó Love On The Inside (Deluxe Fan Edition) című nagylemeze iratkozott fel. Nagy-Britanniában az ABBA ismét poptörténelmet írt: a szigetországban az elmúlt héten a svéd kvartett adta el a legtöbb hanghordozót az 1992 augusztusában megjelent Gold – Greatest Hits című slágerválogatásából. Ez a brit zenepiac legöregebb albuma, amely listavezető pozíciót ért el, és már ötödik alkalommal jutott fel a csúcsra, legutóbb 1999-ben tanyázott ott, ráadásul ilyen hosszú szünet után még egy nagylemeznek sem sikerült visszatérnie az első helyre. Mostani sikerét a világszerte hódító, ABBA-dalokra épülő Mamma Mia! című filmmusicalnek köszönheti. A brit eladási összesítés élmezőnyének további említést érdemlő történése Kid Rock korongjának, a Rock N Roll Jesus címűnek az előretörése: a 145. helyét a negyedikre cserélte fel. Németországban egyre népszerűbb két, a brit piacot már meghódított sztár. Az egyik Gabriella Cilmi, aki a Sweet About Me című dalával a kislemezek rangsorán a héten a hatodik helyről a másodikra lépett elő, a Lessons To Be Learned című albuma pedig tizenegy helyet javítva a 17. pozícióba jött fel. A másik sztár a Britain’s Got Talent című tehetségkutató verseny első sorozatának győztese, Paul Potts operaénekes, aki a One Chance című nagylemezével a héten elfoglalta a német eladási lista élét. (Új Szó)

Puha József

2008. 08. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 08. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 08. 09. 18:52
ez: ;-P

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/32 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/32