Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/34

Listamustra - Listamustra 2008/34

Megint tarol a listákon a több mint negyed százada nem létező, 1972-től 1982-ig működött svéd ABBA – ezúttal a dalaira épülő Mamma Mia! című filmmusical sikerének köszönhetően. Az 1992 augusztusában kiadott Gold – Greatest Hits című slágerválogatása két hete visszatért a brit eladási összesítés csúcsára, és a múlt héten is vezetett.

Ez a brit zenepiac legöregebb albuma, amely listavezető pozíciót ért el, és már ötödik alkalommal jutott fel az élre. Legutóbb 1999-ben trónolt. Ilyen hosszú szünet – kilenc év – után még egy nagylemeznek sem sikerült visszakerülnie az első helyre. Csak a szigetországban eddig 4 229 587 példányt, világszerte több mint 26 milliót értékesítettek belőle.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Rihanna: Disturbia
Nagy-Britannia – Katy Perry: I Kissed a Girl
Németország – Kid Rock: All Summer Long
Magyarország – Ákos: Negyven

Hatalmas siker, furfangos módszerrel
Rihanna a zeneipar (egyik) legfurfangosabb módszeréhez folyamodott. Idén júniusban megjelentette a tavaly májusban boltokba került Good Girl Gone Bad című stúdióalbumának második kiadását Good Girl Gone Bad: Reloaded címmel, kiegészítve három új felvétellel: a Take a Bow, a Disturbia és a Maroon 5-val közösen rögzített If I Never See Your Face Again címűekkel. Ez azt jelenti, hogy a hűséges rajongóknak három dal miatt újból meg kell venniük a hanghordozót… A Disturbia című szerzemény a héten csúcsra ért az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján. Az 1988. február 20-án született barbadosi énekesnőnek ez már a negyedik listavezető slágere az USA-ban: az SOS 2006-ban három, a Jay-Z-vel közösen előadott Umbrella 2007-ben hét, a Take a Bow idén egy hétig uralta a mezőnyt. Rihanna a héten Katy Perry nagy sikerű, I Kissed a Girl című felvételétől vette át a vezetést, amely hét hétig trónolt, és az elmúlt héten Nagy-Britanniában is listavezető lett. A dal minden bizonnyal a nyárutó legnagyobb világslágere lesz. Németországba is megérkezett, a rangsor ezüstérmes pozíciójában debütált. A német lista élén nyolcadik hete Kid Rock felvétele, az All Summer Long, a magyar csúcsán 18. hete Ákos születésnapi, Negyven című szerzeménye tanyázik.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Soundtrack: Mamma Mia!
Nagy-Britannia – The Script: The Script
Németország – Paul Potts: One Chance
Magyarország – Soundtrack: Mamma Mia!

Írek a brit albumeladási lista élén
A 2003 óta működő, trióként induló, jelenleg Kristian Bush és Jennifer Nettles alkotta Sugarland harmadik stúdiólemeze Love on the Inside címmel az Egyesült Államokban július 29-én került a boltokba, és a múlt héten az amerikai eladási összesítés első helyére érkezett meg. Érdekesség, hogy az atlantai countryzenei duóval új belépőként már két hete is találkozhattunk a listán, a „hagyományos” korong megjelenése előtt egy héttel, július 22-én ugyanis kiadta a Deluxe Fan Edition-változatát, amely a második helyen debütált – a két album eladását már együtt regisztrálják. A héten, a listán tartózkodás ötödik hetében az USA-ban is felért a csúcsra a Mamma Mia! című filmmusical zenei anyaga. Az amerikai tízes mezőnyben két újdonság található: a 23. életévében járó New Orleans-i Lloyd nevű r&b-énekes harmadik nagylemeze, a Lessons in Love a hetedik, a 38. életévében járó Heidi Newfield countryénekesnő What Am I Waiting For című albuma a tizedik pozícióban startolt. Negyedik hete szerepel a kislemezek brit listáján, jelenleg a harmadik helyen találjuk a The Script slágerét, a The Man Who Can’t Be Moved címűt. A felvétel kiválóan megalapozta a 2001 óta működő, indie rockot játszó dublini trió első albumát, amely a brit eladási rangsor legmagasabb pozíciójában indított – a szigetországban a megjelenés hetében 54 520 példány talált gazdára belőle. A brit élmezőnyben további két újdonság szerepel: az ötödik helyen a Noah and the Whale nevű öttagú londoni folkzenekar Peaceful the World Lays Me Down című első nagylemeze, a hetediken Jane McDonald popénekesnő Jane című albuma debütált. A német tízes mezőnyben nincs újdonság: az összesítést harmadik hete a Britain’s Got Talent című brit tehetségkutató vetélkedő első sorozatának győztese, Paul Potts operaénekes uralja az első nagylemezével. Magyarországon hetek óta tart az uborkaszezon. A negyvenes mezőny egyetlen újdonsága a 38. helyre megérkező Szkítia nevű ethno-rock együttes Kétezer éves ének című korongja. A magyar zenei piacon negyedik hete a Mamma Mia! című filmmusical anyaga a legkelendőbb hanghordozó. (Új Szó)

Puha József

2008. 08. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 08. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/34 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/34