Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/35

Listamustra - Listamustra 2008/35

Az Egyesült Államok legnépszerűbb zenei tehetségkutató tévéműsora, az American Idol a tiszavirág-életű sztárok első számú tengerentúli ugródeszkája. Az európai versenyekkel ellentétben azonban itt csak az első két helyezett tud – ideig-óráig – labdába rúgni, a többieket a zeneipar ignorálja. Egy kivétel azért van, az ötödik sorozat negyedik helyén végzett Chris Daughtry.

Chris a vezetéknevét viselő zenekarával sikert sikerre halmoz. A Daughtry 2006 novemberében kiadott, az amerikai listán jelenleg a hetvenedik helyen szereplő Daughtry című nagylemezéből csak az USA-ban eddig 4,3 milliót adtak el. Az American Idol történetének legnagyobb felfedezettje a negyedik szériában diadalmaskodó Carrie Underwood countryénekesnő, aki mindkét albumával szép sikert ért el – az első amerikai példányszáma elérte a hétmilliót, a második kétmilliónál tart. Az idén május 21-én véget ért hetedik sorozat győztese, az 1982. december 20-án született texasi David Cook közvetlenül a műsor után hatalmas rekordot állított fel a hazai kislemezlistán. A letöltéseknek köszönhetően egyszerre tizenegy dallal – a verseny során elhangzott átdolgozásokkal – debütált a rangsor százas mezőnyében, majd amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt az összesítésről. A héten megérkezett a listára az idei széria ezüstérmese is: első felvételével a versenybeli helyezését beállítva a második pozícióban kezdett.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Rihanna: Disturbia
Nagy-Britannia – Katy Perry: I Kissed a Girl
Németország – Söhne Mannheims: Das hat die Welt noch nicht gesehen
Magyarország – Ákos: Negyven

A fiatalok sikere Amerikában
A Billboard magazin kislemezlistáját második hete Rihanna vezeti a Disturbia című, pályafutásának negyedik amerikai listavezető slágerével. A második helyre az American Idol hetedik sorozatának ezüstérmese, az 1990. december 28-án született floridai David Archuleta iratkozott fel a Crush című dalával. A tízes mezőnyben még egy új belépő található: a tizediken nyitott a szintén pimaszul fiatal, 1989. december 13-án született, Pennsylvania államból származó Taylor Swift a Change című szerzeménnyel, amely egyrészt az amerikai sportolók pekingi olimpiai indulója, másrészt a countryénekesnő az USA-ban november 11-ére tervezett második, Fearless című albumának előhírnöke. Németországban Kid Rock az All Summer Long című felvételével nyolc hét után trónfosztott lett. Az elmúlt héten az ezüstérmes pozícióba érkezett meg a kaliforniai Katy Perry napjaink legnagyobb világslágerével, az I Kissed a Girl cíművel. Feljebb lépni azonban (egyelőre) nem tudott, mivel új dallal, a Das hat die Welt noch nicht gesehen cíművel rukkolt elő a Söhne Mannheims, és az élen debütált vele. Az 1995 óta működő formációt népszerű német zenészek alkotják, többek között Xavier Naidoo. A másik két kislemezlista csúcsán nem történt változás: a magyar összesítésen 19. hete Ákos születésnapi szerzeménye, a Negyven című, a briten harmadik hete Katy Perry slágere trónol. A brit élmezőny egyetlen újdonsága az 1995-ben megalakult Biffy Clyro tizedik helyen startoló Mountains című felvétele – az alternatív rockot játszó skót együttes első ízben szerepel a TOP 10-ben.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Jonas Brothers: A Little Bit Longer
Nagy-Britannia – The Script: The Script
Németország – Paul Potts: One Chance
Magyarország – Soundtrack: Mamma Mia!

A Jonas testvérek diadalmenete
A Jonas Brothers nemcsak az észak-amerikai kontinensen, hanem Európában is napjaink egyik feltörekvő zenekara. A három testvér a legkisebbnek köszönheti a sikert. Az 1992. szeptember 16-án született Nick Jonas 2000-ben már a New York-i Broadway deszkáit koptatta. 2004-ben szólólemezzel jelentkezett. Ezt követően a Columbia Records akkori elnöke, Steve Greenberg tanácsára az öcsköshöz csatlakozott két bátyja: az 1987-es születésű Kevin és az 1989-ben született Joe, megalapítva a Jonas Brothers nevű formációt. A fiúk 2006 augusztusában kiadott It’s About Time című albuma nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az amerikai eladási listán csak a 91. helyig jutott, ezért a kiadó szerződést bontott velük. A Walt Disney Company alá tartozó Hollywood Records viszont tárt karokkal várta őket. Itt látott napvilágot tavaly augusztusban a második nagylemezük, amely a trió nevét viseli – világszerte meghozta számukra az áttörést, és megalapozta a harmadik album sikerét. Az új, A Little Bit Longer című korongból az USA-ban a megjelenés hetében 525 402 példányt értékesítettek, s ezzel a héten elfoglalta a legmagasabb pozíciót. A srácok több tévésorozatban is szerepet kaptak, többek között játszanak a Camp Rock című Disney-filmben is. Napjaink vezető amerikai tinisztárjainak sikere a következő hetekben minden bizonnyal Európába is még jobban begyűrűzik. A brit eladási összesítést második hete az ír The Script vezeti az első nagylemezével. Az élmezőny egyetlen újdonsága az ötödik helyen indító Monkey albuma, a Journey to the West című. A kiadvány Damon Albarn és egykori gorillazos társa, Jamie Hewlett animációs művész közös munkája, a Monkey Magic! című filmsorozat alapján készült, a cirkusz, opera, harcművészetek, balett és animáció keverékéből álló új mű általuk készített kísérőzenéjének a folytatása. A nagylemez tehát nem a mű kísérőzenéje, hanem önálló alkotás, Albarn a dalok egy részét újra rögzítette. A német albumlista tízes mezőnyében nincs újdonság, az élen negyedik hete Paul Potts brit operaénekes első nagylemeze tanyázik. Magyarországon ötödik hete az ABBA felvételeire épülő Mamma Mia! című filmmusical hanghordozója a legkelendőbb kiadvány. A magyar összesítés három új belépője közül a legmagasabban, a 29. pozícióban az egykori romanticos Katinka első szólóalbuma, a Nekem ez jár című kezdett. (Új Szó)

Puha József

2008. 08. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 08. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/35 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/35