Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/36

Listamustra - Listamustra 2008/36

T.I. rapper az amerikai Billboard magazin kislemezlistája történetének legnagyobb ugrásával lett listavezető – a 71. helyét cserélte fel a legmagasabb pozícióra. A korábbi rekorder a Maroon 5 volt: Adam Levine együttese a Makes Me Wonder című dallal tavaly májusban hatvanhárom pozíciót ugorva termett az első helyen.

Az összesítés történetének legnagyobb előrelépője egyébként – nem csak a listavezetők között – Beyoncé és Shakira. A Beautiful Liar című felvételükkel tavaly áprilisban kilencvenegy helyezést száguldottak előre, a 94. helyről a bronzérmes pozícióba léptek elő.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – T.I.: Whatever You Like
Nagy-Britannia – Katy Perry: I Kissed a Girl
Németország – Katy Perry: I Kissed a Girl
Magyarország – Ákos: Negyven

T.I. először vezet egyedül
A nemcsak rapperként, hanem producerként és színészként is népszerű T.I. korábban szólóban nem, csak Justin Timberlake oldalán hódította meg a Billboard magazin kislemezlistája csúcsát – a My Love című slágerrel 2006 novemberében és decemberében három hétig uralták a mezőnyt. Az 1980. szeptember 25-én Clifford Joseph Harris Jr. néven született T.I. a Whatever You Like című dallal az USA-ban szeptember 30-án megjelenő Paper Trail című hatodik stúdióalbumát vezeti fel. A letöltési rangsor élét is elfoglalta vele – a megjelenés hetében digitális formátumban 205 ezren vásárolták meg. A lista kilencedik helyére érkezett meg P!nk a So What című felvétellel, amellyel az énekesnő az október második felére tervezett ötödik, Funhouse című stúdiólemezét harangozza be. A kislemezek amerikai összesítésének érdekessége, hogy a múlt héten a Crush című dallal a második helyre megérkező idei ezüstérmes American Idol, David Archuleta a 15. pozícióba hátrált. Napjaink legnagyobb világslágere, az I Kissed a Girl az Egyesült Államokban hét hétig volt listavezető, a brit rangsorban negyedik hete trónol, és a héten Németországban is csúcsra jutott. A magyar összesítést jubileumi, huszadik hete Ákos születésnapi szerzeménye, a Negyven című vezeti.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Jonas Brothers: A Little Bit Longer
Nagy-Britannia – The Verve: Forth
Németország – Paul Potts: One Chance
Magyarország – Soundtrack: Mamma Mia!

Újdonságokkal teli albumlisták
Az Egyesült Államok zenepiacán második hete a Jonas Brothers harmadik, A Little Bit Longer című korongja a legkelendőbb kiadvány. A lista tízes mezőnyében három újdonság található: a Staind nevű massachusettsi metálzenekar hatodik stúdiólemeze, a The Illusion of Progress a harmadik, Ice Cube rapper nyolcadik stúdióalbuma, a Raw Footage az ötödik, a Shwayze nevű rapper első, saját nevét viselő lemeze a tizedik helyre érkezett meg. Nagy-Britanniában hat új belépő szerepel az élmezőnyben. A tavaly újjáalakult The Verve erős konkurencia közepette szerezte meg az első helyet a negyedik, Forth című stúdióalbumával – a megjelenés hetében 72 768 példányt értékesített belőle a szigetországban. A Slipknot nevű amerikai metálegyüttes negyedik stúdiólemeze, az All Hope Is Gone a második, az 1996. november 2-án a 34. életévében elhunyt Eva Cassidy újabb posztumuszalbuma, a Somewhere a negyedik, Michael Jackson újabb válogatása, a King of Pop az ötödik, The Game harmadik stúdiólemeze, a LAX a kilencedik, Teddy Thompson negyedik albuma, az A Piece of What You Need a tizedik helyen debütált. Németországban nincs újdonság a tízes mezőnyben, az összesítést ötödik hete Paul Potts brit operaénekes első nagylemeze, a One Chance vezeti. Magyarországon hatodik hete a Mamma Mia! című filmmusical albuma a legkelendőbb hanghordozó. Hat új belépő szerepel a magyar negyvenes mezőnyben: a Kárpátia, Notár Mary, L.L. Junior, a Besh o DroM, Stefano és a Kormorán újdonsága. A legmagasabban, a negyedik helyen a Kárpátia nagylemeze, az Idők szava című kezdett. (Új Szó)

Puha József

2008. 09. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 09. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/36 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/36