Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/37

Listamustra - Listamustra 2008/37

P!nk az amerikaiaknak leginkább a második nagylemezével jött be. A Pennsylvaniából származó énekesnő 2000 áprilisában jelentette meg az első, részben Babyface produceri felügyeletével készült, r&b-dalokat tartalmazó Can’t Take Me Home című albumát, amelyből világszerte négymilliót értékesített, 2,4 millió az USA-ban talált gazdára.

Az énekesnő ezt követően váltott, búcsút intett Babyface-nek, a pop-rock felé orientálódott, és javarészt az egykori 4 Non Blondes énekesnőjével, időközben az USA első számú női dalszerzőjévé és producerévé előlépett Linda Perryvel készítette el pályafutásának legsikeresebb nagylemezét, a 2001 novemberében kiadott M!ssundaztood címűt. Világszerte tizenkétmillió, az USA-ban 5,3 millió kelt el belőle. Ezután P!nk népszerűsége csökkent: a 2003 novemberében megjelent, hárommillió példányban eladott Try This című albumából az USA-ban csupán 724 ezer fogyott. A 2006 áprilisában kiadott negyedik, I’m Not Dead cíművel sikerült visszakerülnie az élvonalba: odahaza 1,3 milliót értékesített belőle, a korong világszerte 6,3 millió példányban talált gazdára. Úgy néz ki, idén tovább javulhatnak az énekesnő (hazai) listás mutatói. Október végén rukkol elő az ötödik stúdiólemezével, amelynek előfutára, a So What című szerzemény a héten már a harmadik helyen található a Billboard magazin kislemezlistáján, s szólóban ez eddigi legjobb amerikai helyezése. Egy felvétellel ugyan már vezette is az összesítést, de azt nem szólóban, hanem három társával vitte sikerre.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – T.I.: Whatever You Like
Nagy-Britannia – Katy Perry: I Kissed a Girl
Németország – Katy Perry: I Kissed a Girl
Magyarország – Ákos: Negyven

P!nk végre ismét szárnyal odahaza is
Nincs változás a kislemezlisták élén. Az amerikai Billboard magazin összesítését második hete T.I. vezeti. Atlanta rapkirálya a Whatever You Like című dallal az elmúlt héten a rangsor történetének legnagyobb ugrásával termett a csúcson: a 71. helyről előlépve lett listavezető. A múlt hét legmagasabban, a kilencedik helyen debütált újdonsága, P!nk az USA-ban október 28-án megjelenő Funhouse című ötödik stúdióalbumának előhírnöke, a So What című felvétel a bronzérmes pozícióba jött fel, s ezzel az énekesnő a legnagyobb hazai szólósikerét könyvelheti el. 2001-ben ugyan a Moulin Rouge! című film betétdalával, a Lady Marmalade cíművel öt hétig vezetett is, de azt nem egyedül, hanem Christina Aguilera, Lil’ Kim és Mýa társaságában énekelte. Szólóban az első nagylemezéről kimásolt Most Girl és a másodikról megjelent Get the Party Started cíművel szerepelt a legmagasabban, a negyedik helyen. Napjaink legnagyobb világslágere, Katy Perry felvétele, az I Kissed a Girl Németországban második, Nagy-Britanniában ötödik hete trónol. Magyarországon 21. hete Ákos születésnapi szerzeménye, a Negyven című vezet, de már nem sokáig, az énekes ugyanis még ebben a hónapban új maxi CD-vel rukkol elő, amellyel biztosan az élen nyit majd, és ismét hosszú időre kibéreli a csúcsot.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Slipknot: All Hope Is Gone
Nagy-Britannia – The Verve: Forth
Németország – Paul Potts: One Chance
Magyarország – Soundtrack: Mamma Mia!

Kunovics Katinka szólóban is hódít
Akárcsak a múlt héten, most is változatosabb az albumeladási listák élmezőnye. Az amerikai tízes mezőnyben négy újdonság található, közülük kettő, az első két helyre megérkező egy hete már szerepelt a brit TOP 10-ben. Az élen a kilenctagú, Iowából származó Slipknot nevű metálzenekar negyedik stúdiólemeze debütált. A második helyre The Game rapper harmadik stúdióalbuma, a LAX érkezett meg. A Now-sorozat újabb darabja, a Now That’s What I Call Country a hetedik pozícióban kezdett, a kilencedikre pedig Beyoncé Knowles húga, Solange iratkozott fel a Sol-Angel and the Hadley St. Dreams című lemezével. Az énekesnő második korongja nehezen készült el, ami azzal magyarázható, hogy a 2003 januárjában kiadott bemutatkozó, a Solo Star című várakozáson alul szerepelt, az USA-ban mindössze 112 ezret értékesítettek belőle. Nagy-Britanniában második hete a tavaly újjáalakult The Verve negyedik, Forth című stúdióalbuma a legvásároltabb. A brit élmezőny egyetlen újdonsága az amerikai tinisztár, Miley Cyrus tizedik helyen startoló Breakout című szólólemeze. Németországban hatodik hete Paul Potts operaénekes korongja a listavezető, a Slipknot albuma itt az ezüstérmes pozícióban debütált. A magyar zenepiacon hetedik hete a Mamma Mia! című filmmusical hanghordozója a legkelendőbb. A negyvenes mezőnyben a hat visszatérő nagylemez mellett egy újdonság szerepel: a Slipknot albuma a 12. helyre érkezett meg. A legnagyobb előrelépő az egykori romanticos Katinka első szólólemeze, a Nekem ez jár című, amely a 37. helyről a 16-ra jött fel. (Új Szó)

Puha József

2008. 09. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 09. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/37 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/37