Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/38

Listamustra - Listamustra 2008/38

Nem sikerült listavezető dallal megkoronázni a jubileumot. Katy Perry öt hét után ugyan elhagyta a brit lista csúcsát, ám a kaliforniai énekesnőtől – a várakozással ellentétben – nem Cliff Richard vette át a vezetést. Az 1940. október 14-én született legenda idén ünnepli pályafutása ötvenedik évfordulóját. Az ennek kapcsán kiadott Thank You for a Lifetime című felvétellel szerette volna elfoglalni a brit lista élét, de csak a harmadik hely jött össze neki, a héten itt debütált, és nem valószínű, hogy a jövő héten feljebb lép.

Cliff a szigetországban az első listavezető sikerét 1959-ben aratta a Living Doll című dallal, és azóta – a mostanit leszámítva – minden évtizedben vezetett, az elmúlt ötven év során tizennégy brit listavezető kislemeze volt.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – T.I.: Whatever You Like
Nagy-Britannia – Kings of Leon: Sex on Fire
Németország – Rosenstolz: Gib mir Sonne
Magyarország – Ákos: Negyven

Amerikai testvérzenekar brit sikere
A négy kislemezlista közül kettő csúcsa változatlan: az amerikai Billboard magazin élén harmadik hete T.I. tanyázik, Magyarországon 22. hete Ákos vezet. A magyar összesítés második helyére érkezett meg az Emil.Rulez! újdonsága, az Ebola Cola című felvétel. A másik két rangsort az elmúlt héten Katy Perry vezette az I Kissed a Girl című világslágerével, az énekesnő mindkét piacon trónfosztott lett. A brit listát öt hétig uralta, s ezzel a legtovább vezető dalok idei összesítésén hármas holtverseny alakult ki: Katy Perry mellett Basshunter a Now You’re Gone című szerzeménnyel és Duffy a Mercy című slágerrel is öt hétig trónolt. A szigetországban az amerikai Tennessee államból származó, három testvér és egy unokatestvér alkotta, zenéjében elsősorban a U2 és a The Strokes hatásait magán viselő Kings of Leon nevű rockzenekar újdonsága, a Sex on Fire nyitott, amely a kvartett szeptember 22-én megjelenő Only by the Night című negyedik stúdióalbumának előhírnöke. Németországban Katy Perry két hétig volt listavezető. A héten az 1991-től létező berlini Rosenstolz új felvétele, a Gib mir Sonne debütált a csúcson, amellyel a duó a 19., a német nyelvterületen szeptember 26-án boltokba kerülő Die Suche geht weiter című nagylemezét harangozza be.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Young Jeezy: The Recession
Nagy-Britannia – Metallica: Death Magnetic
Németország – Peter Maffay: Ewig
Magyarország – Soundtrack: Mamma Mia!

Második helyen az öregfiúk újdonsága
A négy albumlista közül csak Magyarországon tudta megőrizni vezető helyét a múlt heti listavezető – nyolcadik hete a Mamma Mia! című filmmusical hanghordozója a legvásároltabb. Az amerikai TOP 10-ben négy új belépő található. Young Jeezy rapper harmadik stúdiólemeze, a The Recession az első, a nyolcvanas és kilencvenes évtized fordulójának vezető fiúcsapata, az idén újjáalakult New Kids on the Block új, The Block című stúdióalbuma a második, az Underoath nevű floridai metálegyüttes hatodik stúdiólemeze, a Lost in the Sound of Separation a nyolcadik és Chris Tomlin újdonsága, a Hello Love a kilencedik helyre érkezett meg. Nagy-Britanniában már két nappal a hivatalos megjelenés előtt, múlt szerdától beszerezhető volt a Metallica új albuma, a Death Magnetic, és öt nap alatt annyit eladtak belőle, hogy az eladási rangsor élén nyitott. Az ezüstérmes pozícióba a Glasvegas nevű skót rockzenekar első, Glasvegas című nagylemeze iratkozott fel. A múlt kedden kiosztott Mercury Music Prize győztese, a manchesteri Elbow az elmúlt egy év legjobb brit hanghordozójának kikiáltott negyedik stúdióalbuma, a The Seldom Seen Kid a 61. helyről a hetedikre lépett elő – az idén márciusban kiadott korongnak odahaza az ötödik hely volt a csúcspozíciója. A német tízes mezőnyben három újdonság található: a csúcson a hatvanadik életévében járó Peter Maffay slágerénekes 45., Ewig című lemeze debütált. Egy újabb „őskövület”, az 1975-től működő brit metálegyüttes, a Motörhead huszadik stúdióalbuma, a Motörizer az ötödik, a Rhythms Del Mundo – Cubano Alemán című válogatás a nyolcadik helyen nyitott. Magyarországon a Motörhead új lemeze a 11. helyen startolt. A legmagasabban kezdő újdonság a negyedik pozícióba megérkező NOX-album, az Időntúl című. (Új Szó)

Puha József

2008. 09. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 09. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 09. 21. 16:35
hát csak az, hogy 100X többet ér egy puncimustra. és nem mustra, inkább borra (utána) ;-P

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/38 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/38