Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/39

Listamustra - Listamustra 2008/39

Csodásan indult a McFly karrierje. 2004 márciusában debütált a brit zenei életben a 5 Colours in Her Hair című dallal, amely a kislemezlista első helyéig jutott. A londoni kvartett az eddigi pályafutása alatt tizenöt maxi CD-t adott ki, közülük hét vezette a brit összesítést.

Eddig minden évben volt legalább egy listavezetője, idén azonban még nem jött össze neki a vezető pozíció: a One for the Radio című felvételnek júliusban a második hely volt a csúcspozíciója, az új szerzemény, a Lies a héten a negyedik helyre jött fel. Az igazsághoz tartozik, hogy a csapat karrierje leszálló ágban van. Az első stúdióalbuma, a 2004-es Room on the 3rd Floor a szigetországban dupla platina-, a 2005-ös Wonderland platina-, a 2006-os Motion in the Ocean már csak aranylemez lett. A McFly negyedik stúdióalbuma Radio: Active címmel hétfőn került a boltokba CD-n és DVD-vel kiegészített Deluxe Edition változatban. A szimpla CD-hez – pontosabban annak egyik változatához – a rajongók már júliusban hozzájuthattak a The Mail on Sunday című újság ingyenes mellékleteként. Azon az új dal, a Lies nem szerepelt.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – P!nk: So What
Nagy-Britannia – Kings of Leon: Sex on Fire
Németország – Katy Perry: I Kissed a Girl
Magyarország – Ákos: Negyven

P!nk szólóban először vezet odahaza
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján három hét után trónfosztott lett T.I. – a Whatever You Like című felvételétől P!nk új slágere, a So What vette át a vezetést. A Pennsylvaniából származó énekesnő ezzel pályafutása legnagyobb amerikai sikerét érte el. Egyedül korábban nem vezetett, csak Christina Aguilera, Lil’ Kim és Mýa társaságában, akikkel 2001-ben a Moulin Rouge! című film betétdalával, a Lady Marmalade cíművel öt hétig uralta a mezőnyt. Az amerikai TOP 10 másik említésre méltó történése Estelle és Kanye West előretörése. A brit rangsort idén márciusban és áprilisban négy hétig vezető American Boy című felvételük az 53. helyről a kilencedikre lépett elő. Nagy-Britanniában második hete az amerikai Tennessee államból származó, három testvér és egy unokatestvérük alkotta Kings of Leon nevű rockzenekar trónol a Sex on Fire című szerzeménnyel, amellyel a kvartett a hétfőn kiadott Only by the Night című negyedik stúdióalbumát harangozta be. Németországban meglepetésre a Rosenstolz újdonsága, a Gib mir Sonne egy hét után elhagyta a csúcsot, és a kaliforniai Katy Perry dala, napjaink legnagyobb világslágere, az I Kissed a Girl került vissza az élre, így összességében a harmadik hetét tölti a legmagasabb pozícióban. Magyarországon 23. hete Ákos születésnapi szerzeménye, a Negyven című a listavezető, amely eddig csak digitális formátumban volt beszerezhető, a napokban azonban megjelent maxi CD-n is, DualDisc formátumban.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Metallica: Death Magnetic
Nagy-Britannia – Metallica: Death Magnetic
Németország – Paul Potts: One Chance
Magyarország – Filmzene: Mamma Mia!

Tarol a Metallica új stúdióalbuma
A Metallica kilencedik stúdiólemeze a várakozásnak megfelelően a legjelentősebb zenepiacokon elfoglalta (elfoglalja) az eladási listák csúcsát: Nagy-Britanniában második hete vezet, az Egyesült Államokban a héten iratkozott fel az élre, Németországban majd a jövő héten debütál a legmagasabb pozícióban. A Death Magnetic című korong Magyarországon a második helyre érkezett meg, ott továbbra is, kilencedik hete a Mamma Mia! című filmmusical hanghordozója a legvásároltabb. A magyar rangsor bronzérmes pozíciójában egy újabb metálzenekar, az Ossian albuma, a Küldetés című nyitott. Az amerikai élmezőnyben a Metallica mellett további két újdonság szerepel: a negyedik helyen a texasi Jessica Simpson hatodik, Do You Know című stúdiólemeze, a kilencediken LL Cool J New York-i hiphopelőadó 13. albuma, az Exit 13 című startolt. A brit tízes mezőnyben három új belépő található: a másodikon az arkansasi Ne-Yo harmadik stúdiólemeze, a Year of the Gentleman, az ötödiken a Queen + Paul Rodgers albuma, a The Cosmos Rocks, a hetediken a The Streets név mögé búvó Michael Skinner lemeze, az Everything Is Borrowed kezdett. Németországban egy hét kihagyás után visszakerült a csúcsra a Britain’s Got Talent című tehetségkutató tévéműsor első sorozatának győztese, Paul Potts az első albumával – a brit operaénekes összességében a hetedik hetét tölti az élen. A német élmezőny egyetlen újdonsága a negyedik helyen kezdő berlini MIA. nevű formáció Willkommen im Club című korongja. (Új Szó)

Puha József

2008. 09. 25.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 09. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/39 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/39