Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Esbjörn Svensson tovább él!

Esbjörn Svensson - Esbjörn Svensson tovább él!

Bár jazz rajongók ezrei gyászolják a svéd jazz új irányt mutató zongoristájának halálát, az E.S.T. éppen a napokban megjelent új lemezzel bizonyítja be, hogy a Svensson által képviselt zene nem halt meg.

A zongorista halála ellenére a trio másik két tagja nem zárkózott el a közvetlenül a tragédia előtt készített új album kiadásától. A banda tizenkettedik, Leukocyte névre hallgató korongját azonnal piacra dobták. Azt ugyan nem lehet tudni, hogy a zenekar fog-e működni tovább, s hogy adnak-e még koncerteket, esetleg búcsúkoncertet Svensson tiszteletére, annyi biztos, hogy az általuk megteremtett zenei világ a lemezeik által soha nem fog feledésbe merülni, mint ahogy az sem, ahogyan a svéd zongorista görnyedten, a zongora húrjait pengetve viszi őrületbe a közönségét.

Esbjörn Svensson - Esbjörn Svensson tovább él!

A búvárbalesetben elhunyt Esbjörn halála a Svéd Jazz Társaságot is nagyon megrázta, és Pat Metheny – más világhírű zenészekkel együtt – nyilvánosan fejezte ki együttérzését a művész feleségének és két gyermekének. Svensson egy egészen újfajta kezdeményezéssel indította útjára munkásságát, ugyanis már a trió első lemezein megfigyelhető volt a műfaji korlátok áttörése; a kortárs, etno, klasszikus és rock, funk elemek beépítése a jazzbe. Olyan sem ritkán fordult elő – s ennek köszönhető az egészen egyedi hangzásvilág is -, hogy a zongorahúrokat kézzel pengetve, vagy a zongorát torzítva érte el a számára megfelelő hangzást, illetve hogy Dan Berglund bőgős vonóval játszott a hangszerén, sőt, torzította azt (a jazzben szinte soha nem alkalmazott trükkök ezek).

Az Esbjörn Svensson Trio számos elismerésben, hatalmas közönségsikerben részesült a ’99-es From Gagarin’s Point of View című áttörő lemezük óta. Svenssont egyébként már ’95-ben és a rákövetkező évben is az év jazzistájának választották Svédországban. Rajongói elsősorban szerénységéért és zenéjének harmóniájáért tisztelték. Másrészt pedig a már említett teljesen egyedi világ az, ami vonzza a vájt fülű zenekedvelőket. Sajnos kevés olyan bandát lehet találni manapság, amelyik zeneiségben, kreativitásban, humorban, és a zenészek közötti tökéletes összhangban is ilyen szinten kiemelkedik. Itthon talán a Kaltenecker Trio közelíti meg legjobban ezt a fajta kategóriát és színvonalat, bár érdekesség, hogy tagjai közül a névadó Kaltenecker Zsolt melletti ütős és basszus szekció folyamatosan változik. Jelenleg talán az eddigi legizgalmasabb formációja állt össze a Kaltenecker-Lukács-Borlai (billentyű-gitár-dob) trió formájában, mely KLB néven fut. A billentyűs egyébként egyik beszélgetésünk alkalmával elmondta, hogy sok hasonlóságot vélt felfedezni a Svensson által megteremtett játékstílus és a sajátja között. „Hasonló elképzelési, ötletei vannak a zenéről – valahogy így fogalmazta meg – csak ő világhírű, én meg nem.” Zsolt hála Istennek még köztünk van, és nagyon kreatívan alkot. Mostanában éppen csehországi turnéján van, ahol az új, említett formációval lép fel, minden este más város közönségének zenei igényein könnyítve.

stanley

2008. 09. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2008. 09. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 09. 28. 20:28
;-))))))) Dear Csé! Ha ezt a nevet beolvassa, kap egy piros pontot! ;-))) ;-P Naaaa! Csak a kedvemér'!
Vendég 2008. 09. 28. 20:28
;-))))))) Dear Csé! Ha ezt a nevet beolvassa, kap egy piros pontot! ;-))) ;-P Naaaa! Csak a kedvemér'!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Esbjörn Svensson tovább él! cikk képei
Esbjörn Svensson - Esbjörn Svensson tovább él!Esbjörn Svensson - Esbjörn Svensson tovább él!Esbjörn Svensson - Esbjörn Svensson tovább él!