Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/40

Listamustra - Listamustra 2008/40

A Sugababes ismét aktív. A trió a brit slágerlistákkal és lemezeladásokkal foglalkozó, évente megjelenő British Hit Singles & Albums című könyv szerint az új évezred eddigi legsikeresebb lánycsapata Nagy-Britanniában. Az 1998-ban megalapított formáció két tagcserén is átesett, már csak Keisha Buchanan a tagja az alapítók közül.

2001 őszén Siobhán Donaghy távozott, helyét az akkori konkurens csapatban, az Atomic Kittenben megismert Heidi Range vette át. 2005 karácsonya előtt Mutya Buena hagyta el a társait – akárcsak Siobhán, ő sem önszántából –, utóda Amelle Berrabah lett. A lányok október 20-án adják ki hatodik, Catfights and Spotlights című stúdióalbumukat. A beharangozó dal, a Girls egyelőre csak digitális formátumban szerezhető be – maxi CD-n a szigetországban jövő hétfőn jelenik meg –, de már így is helyet szorított magának a brit lista élmezőnyében, a héten a nyolcadik helyre érkezett meg. A triónak ez a 22. brit kislemeze, ebből odahaza hat volt listavezető.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – T.I.: Whatever You Like
Nagy-Britannia – Kings of Leon: Sex on Fire
Németország – Katy Perry: I Kissed a Girl
Magyarország – Ákos: Negyven

Kanye West berobbant az élvonalba
Nincs új a nap alatt – de ez csak a rangsorok csúcsára vonatkozik. Nagy-Britanniában harmadik hete a Kings of Leon, Németországban negyedik hete – egy hét megszakítással – Katy Perry, Magyarországon 24. hete Ákos trónol. Egyedül az Egyesült Államokban változott a listavezető személye, de ott sem újonc került az élre. P!nk egy hét után máris trónfosztott lett, a két héttel ezelőtti első helyezett, T.I. visszavágott az énekesnőnek, az atlantai rapper a Whatever You Like című slágerével a negyedik hetét tölti a legmagasabb pozícióban. Az USA tízes mezőnyében ritkán debütál új felvétel. Most ez megtörtént, a harmadik helyre érkezett meg Kanye West novemberben megjelenő negyedik, 808’s & Heartbreak című stúdióalbumának beharangozója, a Love Lockdown. A hiphopelőadó a rajongók és kritikusok egy jelentős csoportja nyomására kénytelen volt átírni az MTV Video Music Awardson bemutatott, rap nélküli, énekelt dalát – szerintük ugyanis nem ütötte meg az előző szerzeményei színvonalát –, ám nagy változásokat nem vitt végbe benne. A brit tízes mezőnyből kiemelhetjük a 25. életévében járó hazai James Morrison újdonságát. A szigetországban hatalmas rajongótábort verbuvált, James Blunt követőjének tartott dalszerző-énekes második, Songs for You, Truths for Me című stúdiólemeze hétfőn került a boltokba. Az erről elsőként maxi CD-re kimásolt You Make It Real című felvétel a héten a hetedik helyre iratkozott fel.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Metallica: Death Magnetic
Nagy-Britannia – Kings of Leon: Only by the Night
Németország – Metallica: Death Magnetic
Magyarország – Filmzene: Mamma Mia!

Újdonságokkal teli élmezőnyök
A zenekiadás egyre intenzívebb, ez a slágerlistákon is érzékelhető, különösen az albumösszesítéseken. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában öt-öt, Németországban hat új belépő található a rangsor tízes mezőnyében. Az USA-ban hazaiak: Ne-Yo, Nelly, Darius Rucker (az idén feloszlott Hootie & the Blowfish énekese), DJ Khaled és a Buckcherry nagylemeze nyitott a TOP 10-ben. Németországban a három hazai: Thomas D, Peter Heppner és a Die Flippers albuma mellett a brit Queen + Paul Rodgers, valamint két kaliforniai, a Metallica és Katy Perry korongja debütált az élmezőnyben. Nagy-Britanniában az öt közül kettő hazai. A McFly és David Gilmour lemeze mellett amerikaiak: a Kings of Leon, a The Pussycat Dolls és Bette Midler albuma startolt az első tízben. Magyarországon csak egy újdonság szerepel a TOP 10-ben: Michael Jackson válogatása, a King of Pop a negyedik pozícióban nyitott. A világ legkelendőbb hanghordozója továbbra is a Metallica kilencedik stúdiólemeze, amely az Egyesült Államokban második hete vezet, Németországban a héten iratkozott fel a csúcsra, Nagy-Britanniában pedig két hét listavezetés után most a hetedik helyre esett vissza. Az eladási példányszáma már másfél millió felett jár. (Új Szó)

Puha József

2008. 10. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 10. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 10. 02. 17:50
Persze,h Jacko is ott van:)))))! Mert ő a KIRÁLY!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/40 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/40