Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A francia szintetizátormágus igazi varázslatra készül a Budapest Sportarénában !

Jean Michel Jarre - A francia szintetizátormágus igazi varázslatra készül a Budapest Sportarénában !

Ötven legendásnak számító analóg szintetizátor és három zenésztársa társaságában újra életre kelti a a zenetörténelem áttörést jelentő művét, az Oxygene-t!

Jean Michel Jarre - aki bár ez egyáltalán nem látszik rajta, de nemrég ünnepelte 60-ik születésnapját - az Oxygen három évtizedes jubileumát igazán méltó ünnepelte meg, amikor újra feljátszotta a húszmillió példányban gazdára talált zeneművet, amely mai füllel hallgatva is futurista megoldásokkal teli, dallamban és különleges hanghatásokban egyaránt gazdag, hatrészes kompozíció. A koncerten és a lemez felvételekor is ugyanazokat a hangszereket, és a zenei világban akkor egyedülálló szintetizátorokat és egyéb ”szerkezeteket” használta, mint amikor az eredeti művet szerezte. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hangzás elavult lenne, sőt ! Egyedülálló és senki máséval össze nem téveszthető szerzeményeket hallhatunk csodálatos minőségben, amelyet még teljesebbé tesz a háttér és a színpadkép, amelyre Jarre mindig is nagy hangsúlyt fektetett.

Az Oxygen 1977-ben született, amellyel az elektronikus zene francia úttörője egy csapásra világhírű lett a rajongók és a zenekritikusok körében is. Jarre nemcsak zenészként előzte meg ezzel a korát, hanem gondolkodóként is. Az Oxygen album ugyanis – ahogy azt a borítója is sugallja – a Földet veszélyeztető környezeti problémákra akarta felhívni a figyelmet, jóval azelőtt, hogy ez egy mindenkit foglalkoztató probléma lett volna. A korong az elektronikus zenében is mérföldkőnek számított, hiszen olyan, akkor még soha nem látott hangszerekkel rögzítette, amelyek nagy részét ma már csak másodkézből lehet megszerezni. Művével az elektronikus zene számára új kapukat nyitott meg.
Jarre mindig is híres volt nagyszabású show műsorairól, történelmi helyszínválasztásairól, a Guiness rekordok könyvében is megörökített koncertjeiről.
JMJ-kisokos:
- Ő az első francia művész, aki teltházas koncerteket adott stadionokban, a Wembley Stadionban, Barcelonában az Olimpiai Stadionban és a budapesti Népstadionban is!
- A francia forradalom évfordulóján, a párizsi Concorde téren koncertezett. Hatalmas video kivetítőket helyeztek el a város több száz pontján, lézersugarak háromdimenziós effekteket és animációkat rajzoltak, az éji égboltot tüzijáték világította be.
- 1990. július 14-én Jarre és ötven zenésztársa, Párizsban, a Défense városrészben, egy gigantikus méretű, piramis alakú színpadon adott koncertet, amelyen - a beszámolók szerint - több, mint kétmillió ember gyűlt össze, a Grande Arche és a Diadalív között.
- Ő az első európai popművész, aki koncertet adott Kínában 1981-ben, a Magnetique Fields című lemez bemutatóturnéjaként.

Jegyek kaphatók országszerte a TICKETPRO irodáiban.
Időpont : November 12. 20:00
Helyszín : Papp László Budapest Sportaréna
Jegyárak : 9.500 és 18.900 forint között

Jónap Tamás

2008. 10. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2008. 10. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A francia szintetizátormágus igazi varázslatra készül a Budapest Sportarénában ! cikk képei
Jean Michel Jarre - A francia szintetizátormágus igazi varázslatra készül a Budapest Sportarénában !