Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Freddy Cole Budapesten!

Freddy Cole - Freddy Cole Budapesten!

A legendás jazz muzsikus, Freddy Cole, a nem kevésbé ismert Nat "King" Cole öccse, 2008. november 6-án 20h-tól lép fel a Millenáris Teátrumban, ahol örökzöld dallamok szólalnak majd meg az előadásában.

Lionel Frederick Cole az öt testvér közül a legfiatalabb, és miután három bátyja - Eddie, Ike és Nat - zenészek lettek, ő sem kerülhette el a sorsát.

"Hat éves koromban kezdtem el zongorázni, de kamaszkoromban kezdett el igazán érdekelni a zene" - mesélte magáról Freddy.

Ezen persze nem is csodálkozhatunk, hiszen Chicago-i otthonukban olyan sztárok voltak mindennapos látogatók, mint Duke Ellington, Count Basie vagy Lionel Hampton, de a legnagyobb hatással Billy Eckstine volt rá.

"Fantasztikus előadóművész volt, már abból rengeteget tanultam, hogy mellette voltam és figyeltem őt" - idézte fel tinédzserkori emlékét.

Már ekkor fellépett kisebb klubokban és turnézni is szívesen ment volna, de az édesanyja nem engedte. Inkább beiratta a Chicago-i Roosevelt Intézetbe, hogy tökéletesítse zenei tudását. Később a New York-i Juillard School of Music-ban tanult tovább, ahol John Lewis, Oscar Peterson és Teddy Wilson nyűgözték le teljesen. Végül a lehető legjobb eredménnyel végzett a New England Conservatory of Music-ban, majd azonnal koncertezni kezdett Earl Bostic zenekarával, amelyben olyan zenészek voltak, mint Johnny Coles és Benny Golson.

Igazi karrierje azonban New York-ban indult útjára, amikor a dalok soha nem hallott repertoárjával kezdett fellépni számos manhattani klubban, rádió és televízió reklámokat vállalt, ezek mellett pedig megalapította azóta is működő trióját a gitáros Jerry Byrddel, a dobos Curtis Boyddal és a basszusgitáros Zachery Pride-dal.

1952. óta zenél különböző tengerentúli és európai albumokon, az első kislemeze a "The Joke's on Me" volt. Cole úgy gondolja, hogy a nemzetközi hírnév "kiszélesítette a látókörét".

Különleges kapcsolatot alakított ki a közönségével is:
"Folyamatosan úton vagyok, Európában, a Távol-Keletre. Öt-hat nyelven énekelek, portugálul, spanyolul, franciául. Sőt tudok két-három nótát tagalog nyelven is arra az esetre, ha a Philippi-szigeteken lépek fel."

Cole nem érzi úgy, hogy mentegetőznie kellene azért, mert ugyanolyan a hangja, mint a bátyjának, Nat "King" Cole-nak. Más hasonlóság is van köztük. Freddy ugyanúgy zongorázik, énekel és gitározik, mint a testvére, bár a hangja talán rekedtesebb. Kifejezésmódja azonban inkább Frank Sinatrát és Billie Holiday-t idézi, az éneklési stílusa pedig elegáns, érthető, az egyik legjobban megbecsült és sokra tartott a jazz világában.

Freddy Cole
- helyszín: Millenáris Teátrum
- időpont: 2008. november 6. 20.00

Gab

2008. 10. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2008. 10. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Freddy Cole Budapesten! cikk képei
Freddy Cole - Freddy Cole Budapesten!