Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/41

Listamustra - Listamustra 2008/41

Rövid idő leforgása alatt két, egykoron csodás éveket megélt, és nyilván a csodás folytatás reményében a közelmúltban újjáalakult fiúcsapat tért vissza a slágerlistákra. Az 1984 és 1994 között működött bostoni New Kids on the Block ötödik stúdiólemeze, a The Block várakozáson alul teljesít.

Az Egyesült Államokban szeptember 2-án került a boltokba, az eladási összesítés második helyén debütált, de a következő héten máris mélyrepülésbe kezdett. Jelenleg – a listán tartózkodás negyedik hetében – a 38. helyen szerepel. A korong Nagy-Britanniában szeptember 8-án, Németországban szeptember 12-én jelent meg – az utóbbi eladási rangsorán a 21., a szigetországban a 16. hely volt a csúcspozíciója, s mára ki is szorult mindkét összesítés ötvenes mezőnyéből. Egyedül Kanadában volt listavezető. Az 1993 és 2000 között működött Boyzone a múlt héten adta ki Love You Anyway című felvételét, amely a héten a brit lista ötödik helyére érkezett meg. Az ír ötös fogat a szerzeménnyel az október 13-án megjelenő, a szóban forgó dal mellett még egy újdonsággal, a Can’t Stop Thinking About You cíművel kiegészített Back Again… No Matter What címet viselő gyűjteményes albumát harangozza be.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – T.I.: Whatever You Like
Nagy-Britannia – P!nk: So What
Németország – Katy Perry: I Kissed a Girl
Magyarország – Ákos: Negyven

P!nk sikeresen felvezette az új albumát
A négy összesítés közül hármon sikerült megőriznie a helyét a múlt heti első helyezettnek. Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján – egy hét megszakítással – ötödik hete az atlantai T.I., Németországban – szintén egy hét megszakítással – szintén ötödik hete a kaliforniai Katy Perry vezet. Magyarországon 25. hete Ákos trónol. Mindhárom rangsor tízes mezőnye mentes a nagyobb változásoktól. Új belépőket csak a brit lista élmezőnyében találunk: a fent említett Boyzone-újdonság mellett a bronzérmes pozícióban nyitott az Oasis jövő hétfőn megjelenő Dig Out Your Soul című hetedik stúdióalbumának előhírnöke, a The Shock of the Lightning című felvétel. Az élre P!nk újdonsága, a So What került – a 38. helyről lépett előre. A Pennsylvania államból származó énekesnőnek ez a harmadik listavezetője a szigetországban. Először, 2001-ben egy hétig Christina Aguilera, Lil’ Kim és Mýa társaságában vezetett a Moulin Rouge! című film Lady Marmalade című betétdalával, majd 2002-ben a Just Like a Pill című szerzeménnyel is csúcsra jutott, ugyancsak egy hétig trónolt vele. P!nk az új slágerével a még ebben a hónapban boltokba kerülő ötödik, Funhouse című stúdiólemezét harangozza be. A felvétel két hete az USA-ban is listavezető volt.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Metallica: Death Magnetic
Nagy-Britannia – Kings of Leon: Only by the Night
Németország – Söhne Mannheims & Xavier Naidoo: Wettsingen in Schwetzingen
Magyarország – Filmzene: Mamma Mia!

Újdonságokkal teli nemzetközi listák
Akárcsak a kislemezeknél, a négy albumeladási összesítés közül is csak egy élén történt változás: Németországban a Söhne Mannheims unplugged lemeze kezdett a legmagasabb pozícióban. A Metallica kilencedik stúdióalbumának amerikai forgalma a múlt héthez képest 61 százalékkal csökkent, ezúttal 132 ezret értékesítettek belőle, de még így is megőrizte az első helyét, harmadik hete vezet. Az amerikai TOP 10-ben öt új belépő szerepel, hazaiak újdonságai: a másodikon Demi Lovato, a negyediken a The Pussycat Dolls, az ötödiken a Kings of Leon, a hatodikon Jazmine Sullivan, a nyolcadikon Joe nagylemeze debütált. Nagy-Britanniában négy új belépő található az élmezőnyben: a második helyre a brit Will Young, a harmadikra a szintén brit James Morrison, a negyedikre az 1994-es születésű skót Andrew Johnston, a kilencedikre az amerikai Seasick Steve albuma érkezett meg. Németországban is négy újdonság szerepel az elitmezőnyben: a Söhne Mannheims mellett a hatodikon az Amon Amarth nevű svéd death metal zenekar, a nyolcadikon Til Brönner német dzsesszzenész, a tizediken az amerikai The Pussycat Dolls korongja nyitott. Magyarországon a tízes mezőnyben nincs új belépő. (Új Szó)

Puha József

2008. 10. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 10. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/41 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/41