Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/44

Listamustra - Listamustra 2008/44

Az évek óta stabil és változatlan nagyságú rajongótáborral rendelkező előadók és zenekarok esetében a csodás slágerlistás debütálást a nagy visszaesés követi. Közéjük tartozik a manchesteri Oasis is. A rajongók ezúttal is megrohamozták a boltokat, a többségük már a megjelenés hetében beszerezte az együttes október 6-án kiadott Dig Out Your Soul című stúdióalbumát, s mivel a Gallagher fivérek és zenésztársaik az utóbbi időben új rajongókat nem nagyon tudnak maguk mellé állítani, a nagylemez a második héten több zenei piacon máris mélyrepülésbe kezdett.

A korong az USA-ban az ötödik helyét a 36. pozícióra cserélte fel, Németországban a kilencedik helyről a 15. pozícióba hátrált, Nagy-Britanniában – egyértelmű, a szigetországban szerepel majd legtovább az eladási összesítésen – az elsőről a másodikra, onnan a hetedikre lépett vissza. Többé-kevésbé Britney Spears is hasonló cipőben jár: az énekesnő az elmúlt héten a Womanizer című dalával az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján a 96. helyről az elsőre jött fel, s a héten a negyedik pozícióba hátrált.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – T.I.: Whatever You Like
Nagy-Britannia – Girls Aloud: The Promise
Németország – P!nk: So What
Magyarország – Ákos: Negyven

Tovább tarol a mesterséges lánycsapat
A négy rangsor közül kettőn történt trónfosztás. Érdekesen alakul az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának csúcsa. T.I. a Whatever You Like című szerzeménnyel három hétig volt listavezető, majd egy hétre P!nk került az élre a So What című felvételével. Ezután két hétig ismét a Whatever You Like szerepelt a legmagasabb pozícióban. Két héttel ezelőtt T.I. saját magát váltotta, a Rihannával előadott Live Your Life című dalával egy hétig trónolt. Az elmúlt héten Britney Spears vezetett a Womanizer című slágerével, amely a héten a negyedik helyre esett vissza, és ismét a Whatever You Like került fel a csúcsra – a felvétel két megszakítással a hatodik hetét tölti az élen. Nagy-Britanniában P!nk három heti listavezetés után a Girls Aloud újdonságának adta át az első helyet. A The Promise című dal a lányok jövő hétfőn megjelenő ötödik, Out of Control című stúdióalbumának előhírnöke. Ez az öttagú, 2002-ben a Popstars: The Rivals című tehetségkutató tévéműsor győzteseiből verbuvált csapat negyedik brit listavezető felvétele a 2002-es Sound of the Underground, a 2004-es I’ll Stand by You és a 2007-es, Sugababesszel előadott Walk This Way után.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Kenny Chesney: Lucky Old Sun
Nagy-Britannia – AC/DC: Black Ice
Németország – Bushido: Heavy Metal Payback
Magyarország – Filmzene: Mamma Mia!

Új belépő három eladási lista csúcsán
Csak a magyar összesítés élén tudta megőrizni vezető helyét a múlt heti első helyezett – a Mamma Mia! című filmmusical hanghordozója 14. hete uralja a mezőnyt. Az amerikai TOP 10-ben négy újdonság található: az első helyre az 1968-as születésű Kenny Chesney countryénekes, a harmadikra Ray LaMontagne folk-rock előadó, a hetedikre a brit Keane, a kilencedikre a folk- és countryzenét játszó, 56. életévében járó Lucinda Williams albuma érkezett meg. Nagy-Britanniában hat új belépő szerepel az élmezőnyben, a csúcson az ausztrál AC/DC nagylemeze nyitott. A másodikon a leedsi Kaiser Chiefs, a negyediken a skót Leon Jackson, az ötödiken a walesi Katherine Jenkins, a nyolcadikon a londoni Sugababes, a tizediken a német Sash! albuma debütált. Németországban három új jelzésű korong található a tízes mezőnyben: az első helyre a berlini Bushido nevű rapper, a kilencedikre a Tomte nevű hamburgi zenekar, a tizedikre a Keane nagylemeze iratkozott fel. Magyarországon a legmagasabban kezdő újdonság a bronzérmes pozícióban startoló 30Y-album, a No. 4 című. (Új Szó)

Puha József

2008. 10. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 10. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/44 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/44