Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Andrew Lloyd Webber: a britek megmentője?

Andrew Lloyd Webber - Andrew Lloyd Webber: a britek megmentője?

Nagy-Britannia az Eurovíziós Dalfesztiválon az utóbbi években a könnyűzenében elfoglalt helyéhez és tekintélyéhez képest jócskán alulteljesít. A kudarcot egyre több hazafi teszi szóvá. A verseny szigetországi döntőjét rendező brit közszolgálati televízió, a BBC egy ideje már keresi a sikertelenségből kivezető utat.

Nagy-Britannia képviselőjének az összeurópai seregszemle elődöntőjében nem kell megmérettetnie magát, a versenykiírás szerint automatikusan döntős. Ott az utóbbi években mindegyikük leszerepelt. Tavalyelőtt Daz Sampson képviselte a brit színeket. A zenész a Teenage Life című felvételével a huszonnégy döntős közül a 19. helyen végzett. Tavaly a Scooch nevű, 1998 és 2000 között működött, majd 2007-ben újjáalakult kvartett indult a Flying the Flag (for You) című szerzeménnyel, és a 22. helyen zárt. Idén Andy Abraham képviselte a szigetországot – az Even If című dallal a huszonöt fősre bővült mezőny utolsó helyén végzett.

Andrew Lloyd Webber - Andrew Lloyd Webber: a britek megmentője?

A BBC a siker reményében már tavaly megpróbálkozott a változással. A közszolgálati televíziónak két neves előadó is segítséget ajánlott, az együttműködésekből végül semmi sem lett. Egyikük a The Smiths énekeseként ismertté vált, a legendás manchesteri rockzenekar 1987-es feloszlása után szólópályára lépő Morrissey volt. „Szörnyülködve néztem Nagy-Britannia bukását, de egyáltalán nem lepett meg. Miért nem kérnek fel engem? Szívesen írnék felvételt, s ha kell, elő is adnám” – nyilatkozta a zenész a 2006-os nagydöntő után. Bejelentése mindenkit váratlanul ért, hiszen távol állnak tőle az ilyen szórakoztató műsorok, amiről többször tanúbizonyságot is tett, például a 2006-os You Have Killed Me című szerzeményéhez készült videoklipje a hetvenes évek dalfesztiváljainak giccses világát parodizálja. Morrissey ráadásul a radikális nézeteivel megosztja a briteket, így elképzelhető, hogy már a hazai döntőben elvérzett volna. A másik önkéntes jelentkező az egykori Pulp énekes-gitárosa, Jarvis Cocker volt. „Ha Morrissey elvállalja, nem versenyzem vele, mert tudom, hogy remek felvételt készítene. Azt viszont jelzem, hogy az én ajtóm is nyitva áll. Ha szeretnék, hogy segítsek, örömmel megteszem” – mondta. A fesztivál tavaly márciusban tartott brit döntőjét a Scooch nyerte meg, de a szigetország megtépázott tekintélyét a májusban Helsinkiben rendezett nagydöntőben nem sikerült helyreállítania, sőt tovább tépázta azt.

A BBC most nem sztárokban gondolkodik, hanem a zeneszámra fektet hangsúlyt, ezzel próbál meg helytállni. Egy nagyágyút szerződtetett: Sir Andrew Lloyd Webber komponálja a jövő évi eurovíziós szerzeményt, és a zeneszerző tagja lesz annak a zsűrinek is, amely kiválasztja az előadóját – ez tehetségkutató tévéműsor keretében valósul meg. A jelentkezők közül a zsűri hat énekest választ ki, ők mérkőznek meg a nézők szavazataiért, az eurovíziós indulást jelentő első helyért. „Soha nem riadtam vissza a lehetetlentől, és ez most úgy tűnik, minden idők leglehetetlenebb feladata. A BBC erejével és a brit közönség támogatásával azonban megtörténhet a csoda” – nyilatkozta a fanyar humoráról is ismert Webber, akinek nevéhez olyan musicalek fűződnek, mint a Macskák vagy Az operaház fantomja.

A britek tehát nem nyugodnak bele abba, hogy a jelentőségét régen elveszített, másodvonalbeli giccsparádévá degradálódott Eurovíziós Dalfesztiválon évek óta a vert mezőnyben végeznek. Persze a verseny kiszámíthatatlansága miatt elképzelhető, hogy jövőre Webber felvételével sem jutnak feljebb… (Új Szó)

Puha József

2008. 11. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 11. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Andrew Lloyd Webber: a britek megmentője? cikk képei
Andrew Lloyd Webber - Andrew Lloyd Webber: a britek megmentője?Andrew Lloyd Webber - Andrew Lloyd Webber: a britek megmentője?