Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Jön a Kínai demokrácia!

Guns N' Roses - Jön a Kínai demokrácia!

A Chinese Democracy (Kínai demokrácia), az amerikai Guns N’ Roses közel másfél évtizede készülő albuma már jóval a kiadás előtt legendássá vált. Axl Rose és zenésztársai kisebb-nagyobb megszakításokkal 1994 óta dolgoznak rajta. Ha valóban megjelenik, ez lesz a zenetörténet legdrágább hanghordozója. Elhúzódó munkálatai a Geffen Records kiadónak sokmillió dollárjába kerültek.

Lehetetlenség összeszámolni, a hírügynökségek az elmúlt években ilyen-olyan forrásokra hivatkozva hányszor jelentették be, hogy végre jön a nagylemez. Úgy néz ki, most tényleg kiadásra kerül, pedig már a leghűségesebb rajongók többsége is szentül hitte, hogy előbb lesz demokrácia Kínában, mint a korong a boltokban… A bejelentés szerint az észak-amerikai kontinensen november 23-án jelenik meg. Az európai kiadás dátumát egyelőre nem jelentették be, de minden bizonnyal Nagy-Britanniában november 22-én, a német nyelvterületen és mifelénk 19-én lát napvilágot. Az Egyesült Államokban fizikai formátumban csak a Best Buy boltjaiban, letölthető formátumban a bestbuy.com honlapon és az iTunes oldalán vásárolható meg. Az album dallistáját – tizennégy felvétel szerepel rajta – és borítóját már nyilvánosságra hozták.

Guns N' Roses - Jön a Kínai demokrácia!

A Guns N’ Roses utoljára 1991 szeptemberében jelentetett meg saját szerzeményeket felvonultató stúdiólemezt, egyszerre kettőt, a Use Your Illusion I és Use Your Illusion II címűeket. Ezt 1993 novemberében azt átdolgozásdalokat tartalmazó The Spaghetti Incident? című album követte. A következő években Dizzy Reedet leszámítva valamennyi zenésztársa elhagyta a frontembert. Aki nem önszántából ment, azt kirúgta. Az együttes 2004 márciusában válogatáskoronggal rukkolt elő.

Kétségkívül Axl Rose zenekara rendelkezik a leghűségesebb és legkitartóbb rajongótáborral. Persze ehhez kellenek a mögötte tevékenykedő zenei szakemberek is, akik értik a dolgukat, tudják, hogyan kell az embereket manipulálni, így az évek során nem váltak immunissá a kómában lévő együttes és a különböző bejelentések iránt. Időről időre tanúbizonyságot adtak arról, hogy a lemez valóban készül – például felbukkant egy-egy új, félig kész felvétel az interneten.

Idén augusztusban a Chinese Democracy kilenc szerzeménye került fel a világhálóra Kevin Cogill „jóvoltából”, akit később őrizetbe vett az FBI. A huszonhét éves blogger bírósági ügye már elkezdődött Los Angelesben. Ha bűnösnek találják, három év letöltendő szabadságvesztésre és 250 ezer dolláros pénzbüntetésre ítélhetik. Ha a Guns N’ Roses polgári pert indít ellene, dalonként előreláthatólag további 150 ezer dollárt kell kifizetnie.

Kevinhez hasonlóan szorul a hurok egy amerikai üdítőital cég illetékeseinek nyaka körül is (de lehet, hogy nem, ez reklámfogás, ami megtérül), akik a sok halogatást kigúnyolva néhány hónapja megígérték: ha az album idén valóban megjelenik, minden amerikai állampolgár ingyen kap a cégtől egy dobozos kólát… (Új Szó)

Puha József

2008. 11. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 11. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jön a Kínai demokrácia! cikk képei
Guns N' Roses - Jön a Kínai demokrácia!Guns N' Roses - Jön a Kínai demokrácia!