Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A halhatatlanság előtt…

Kanye West - A halhatatlanság előtt…

Kanye West tavalyi, Graduation című harmadik stúdiólemeze hatalmas hírverés közepette jelent meg. Az Egyesült Államokban szeptember 11-én került a boltokba, egy időben „a nagy rivális” 50 Cent szintén harmadik, Curtis című stúdióalbumával.

Már hetekkel a lemezkiadás előtt elindult a háttérből irányított és gerjesztett mesterséges rivalizálás, amely mindkét részről egyetlen célt szolgált: hogy minél több hanghordozót értékesítsenek. Az előadók „esküdt ellenségek” lettek. A párharc (egyik) „hivatalos tétjére” ma már csak kevesen emlékeznek. Fifty bejelentette, ha Kanye a megjelenés hetében az Egyesült Államokban többet ad el az albumából, mint ő, akkor visszavonul. Többet adott el, mégsem vonult vissza. Kanye nemcsak az USA-ban, hanem szinte minden jelentős piacon már a megjelenés hetében lepipálta a megcsappant népszerűségű 50 Centet. A korongja eddig 3,1 millió példányban kelt el (Fiftyé 2,4 millió példányban). Nagyjából kétmillióval fogyott el több a második, 2005-ös Late Registration című nagylemezéből. Az első albuma, a 2003-ban kiadott The College Dropout négymillió példányban talált gazdára. A hanghordozók háromnegyedét amerikaiak vették meg.

Kanye West - A halhatatlanság előtt…

Kanye West az USA-ban november 25-én megjelenő negyedik, 808s & Heartbreak című stúdiólemeze egyelőre a tavalyi tizednyi figyelmét sem kapja. Ráadásul a beharangozó dal, a Love Lockdown nem nagyon nyerte el sem a rajongók, sem a kritikusok tetszését. Többségük szerint nem ütötte meg a hiphopelőadó előző szerzeményeinek színvonalát, ezért Kanye kénytelen volt átírni a szeptemberi MTV Video Music Awardson bemutatott rap nélküli, énekelt felvételt, ám nagy változásokat nem vitt végbe benne.

A sztár most megtörte a viszonylagos csendet, és kicsit felkavarta a körülötte lévő állóvizet. Szeretné, ha az új albumának köszönhetően hamarosan generációja legnagyobb előadójaként tartanák számon. „Lehetetlen jobb lemezt készíteni a Beatlesnél, mert azokat a korongokat az én generációm a gyermekkora óta ismeri, és folyamatosan hallgatja, az elmúlt évtizedek tehát megtették hatásukat. Remélem, öt év múlva bebizonyosodik, hogy az én mostani albumom is hasonlóan maradandó lesz” – mondta. „Szerény” nyilatkozatával, előrejelzésével természetesen – néhány óráig – a zenei híradások élére került. (Új Szó)

Puha József

2008. 11. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 11. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 04. 27. 6:03
a 808's a leggjob lemez amitt valaha hallotam

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A halhatatlanság előtt… cikk képei
Kanye West - A halhatatlanság előtt…Kanye West - A halhatatlanság előtt…